kolmapäev, 14. mai 2008

03 - abiks hobuste joonistajatele! - Meelis


Et mitte hobu-ratast leiutada ja et aega ja hilisemat kriitikat kokku hoida, tegin skännid mõnest oma raamatutest, mis arvan saavad teid sellenädalases ülesandes kõvasti aidata.

Esimene on võetud (tollal veel Ida-Saksa) kunstniku ja õpetaja Gottfried Bammese looma-anatoomia õpikust "Grosse Tieranatomie", kus lisaks tema enda saksaliku põhjalikkusega tehtud joonistele on seal ka näited 17 sajandi animalisti Stubbs'i töödest... Asi, mis õpetab ja inspireerib meid mitu sajandit hiljemgi.


PS. Joonistus- ja anatoomiafriikidele - soovitan tähelepanu pöörata tillukesele fotole lk 04 alt nurgast, mis kujutab kettidega ülestõmmatud surnud hobust... Väljend Eesmärk Pühitseb Abinõu on siin vist täiesti omal kohal!! :-)


Bammesest rääkides: mees on välja andnud minu teada vähemalt 2 õpikut ka INIMESE anatoomiast, ja siiani on see parim, selgeim ja põhjalikum, mis antud alal tehtud! Soovitan soojalt hankida, keda see teema huvitab!!


Teine skänn on Disney animaatori Ken Hultgren'i poolt 50ndatel tehtud "The Art of Animal Drawing", hea ja põhjalik ABC, lisaks anatoomiale räägib pisut ka dünaamikast, brushi renderdamisest ja kompositsioonist! Skänn on ainult hobuse osa puudutav. (Hultgren oli ka üks paljudest Bamby animaatoritest).


Selle materiali leiate lingilt:

http:lambiteema.planet.ee/zildre/Horses.zip

NB! Link kopeerida browseri aadressireale. Palun tõmmake see fail kohe ära, kuna üle paari nädala seal seda ei hoita! Kokku 90 MB.

(PS. See päisesse torgatud pilt on skänn fotokpoopiast tehtud kümmekond aastat tagasi, mil animaprojekti "The Quest for Camelot" jaoks sai endalgi tehtud põhjalikum ja süvitsi minev hobuste uurimine.... Ja see meesfiguur seal EI OLE mina, pigem lootus ja unistus saada selleks, kes hobuste joonistamisel asjast peajagu üle on:-)


Huh, aga vaja need teadmised nüüd endalgi roostehunniku alt taas üles leida ja puhtaks kraapida!!


Hoogsat pliiatsiliigutamist kõigile!

6 kommentaari:

Ivar ütles ...

Kahjuks ei õnnestu too download...

Idasakslasest Bammese ühe inimeseraamatu olen ka ise downloadinud, siit: http://processjunkie.blogspot.com/2007/09/best-figure-drawing-books-ever.html Mõned päris head pildid on selles. Arvata võib, et kui oleks osanud vaadata, oleks neid vanal vene ajal ehk Tallinnastki praeguse Apollo asukohast osta võinud...

Sealsamas on teisigi raamatulinke (loodan, et toimivad veel), sealhulgas supermees Andrew Loomise paarile raamatule. Loomise poolsada aastat vanad õpikud on tänaseni väga hinnas, tasub või Ebaysse piiluda. Probleem selles, et mees surnud ja tema usklikud pärijad ei taha midagi teada paljaid inimesi sisaldavate raamatute kordustrükkimisest... Mul on paar Loomist, loomulikult Ebayst ja üsna krõbeda hinna eest ostetud. Ei suutnud lihtsalt enam noid skänne taluda. "Figure Drawing FAIF" on Burne Hogarthi raamatute kõrval parim inimeseõpik, mida olen kohanud.

Joonas ütles ...

Et neid postis antud Meelise skänne kätte saada, tuleks link kopeerida aadressiribale ja enter vajutada. Mingite downloadiprogedega see ei tööta.

Lisan ka siia otselingi selle Bemmise inimanatooma raamatu downloadile (Hetkel küll ei tööta, kuna server ülekoormatud, kuid tuleb üritamist jätkata...):
http://www.megaupload.com/?d=3RSMAM2J

Ivar ütles ...

Ma ei tea, mina näen ainult teksti "The page cannot be found". A proovin edasi...

Ivar ütles ...

Nüüd töötas, thanks! Kusjuures, mõned dünaamilised hobusepildid olid mul omal ajal Stuudio B-s töötamise ajast paljundustena olemas, ühes Blairi raamatu paljundustega...

Kait K. ütles ...

oh, hea materjal. aitehh

Elina ütles ...

Ja alguses on väga vaimukas hobusenali Meeliselt!