teisipäev, 1. juuli 2008

08 - Piraat - Ivar

Sissejuhatuseks paar sõna mu uuematest piraadielamustest. Esmalt muidugi kõigile tuttav Disney triloogia Johnny Deppi ja teistega. Kes oleks võinud arvata, et täiesti ebamoodsal teemal tehtud filmid, mis tagatipuks põhinevad veel lõbupargi-atraktsioonil, sedavõrd edukad on. Ei saa öelda, et ma triloogiast tervikuna just vaimustunud oleksin, kuid visuaalselt on nad igatahes huvitavad.

Teiseks veel üks film - "Stardust". Kes näinud pole, vaadake! Peale Tolkieni asju ei meenugi sedavõrd head fantaasialugu. Charles Vessi värviliste tintidega tehtud pildid ja Neil Gaimani tekst andsid kokku vägagi loetava kunstmuinasjutu. Kuigi film on detailides teistsugune, on ta siiski üllatavalt hea. Ah et mis pistmist piraatidega? Robert de Niro teeb siin rolli, mille sarnast mehe varasemas filmograafias küll olnud pole...

Ja kolmandaks koomiksisari "Isaac le pirate", autoriks Christophe Blain. Esmapilgul veidralt joonistatud, kuid tegelikult igapidi vinge stoori pajatab kunstnikust, kes satub piraadilaevale selle retke jäädvustama, ja tema haritud kaasast, kes sel ajal Pariisis omadega hakkama peab saama. Sarjale tuleb lisa ja albumid ilmuvad üsna ruttu näiteks ka soome tõlgetena. Kusjuures ühe teise seriaali põhjal võin öelda, et soome tõlge võib olla näiteks inglise omast tüki mahlakam. Igatahes on Blaini piraadisarja pöörderohke lugemiselamus täiesti võrreldav parimate seiklusfilmidega. Kusjuures selles toimub asju, mida ma pole kunagi üheski teises loos kohanud - näiteks võib mõni peategelane täiesti ootamatult puhkenud kakluses surma saada. Nüüd mu enda piraadipildist. Ega siin mingit suurt ideed polegi, lihtsalt lainepapp, värviline paber, käärid ja liim.

Ah, keda ma lollitan, loomulikult on see kõik digitaalne. Või peaaegu kõik. Visand on muidugi sodivihikus, skännisin sisse, klõpsisin Freehandis vektoriks, importisin Photoshoppi, ladusin kokku ja värvisin ja tektuuritasin ära. Tipphetkel lugesin pildis kokku 66 layerit... Osa tekstuure on digitaalsed, aga enamus on kujul või teisel pärit mõnelt paberilt. Siin on mõned detailid nende originaalsuuruses :

Ja lõpuks veel mõned piraadivisandid. Otsime just ühele viieseks saanud pisipõnnile kingiks Carioca 24-se vahakriitide komplekti. Kuna nendega on tegelikult üsna mõnus joonistada, siis teise samasuguse paki ka endale ja nii ma siis sorgeldasingi kuhila kõiksugu piraate ja piraadikesi.

8 kommentaari:

Kait K. ütles ...

spets. algul pettis ära isegi.

Elina ütles ...

Sarnast digikollaaži varem nähes olen alati mõelnud, kül oleks lahe seda ise proovida ja näe- Ivar tegigi selle ära. 66 kihti hirmutas mind nüüd küll hetkeks ära...
Pilt on väga lahe! Sketšid ka, selliseid poolikuid või mitte töösse läinud sketše tahaks tegelikult teistelt ka hea meelega näha...
Ning Joonas juba räägibki kodus vahakriitidest.

meelis ütles ...

pettis ära jah, ka mind naiivsekest.. (Eriti selle viiekopkase pärast vist, mille kasutamise otstarve mulle pisut segaseks jäi...... Või viskab ta selle hiigelrahaga kulli ja kirja?? :-)

Esimesel hetkel sattusin depressiooni kui seda pilti nägin ja mõtlesin pikalt mida räiget sulle, Ivar, kommentaariks kirjutada et sa kiitusest liiga ülbeks ei läheks... Pilt on tõeliselt hea ja graafilised pindadega tehtud asjad löövad mind alati relvituks. Head värvid, kift tüpaazh, väga vinge lahendus!!
Teisel vaatamisel leidsin, et kui juba vihane, suur ja groteskne jõmm, võinuksid proportsioone ja poosi veelgi pushida, rindkere suuremaks, koivad peenemaks, pisuke "line of action" kummis rinna poole sisse......

Aga veelkord, seda viimast ei pruugi sul ka tähele panna, pilt on hea ja räägin ainult selleks, et oma depressiooni leevendada ja omaenda eksistentsile pisukest õigustust otsida :-)
Minu lugupidamine veelkord!!

Ivar ütles ...

Viiekopkane oligi jälgede segamiseks ja ruumilisusemulje tõstmiseks. Iseenesest oli tegu takkajärgi tarkuse ja mõttega, mis lihtsalt sobis. Kuna juubelikrooni pole näinud ja tsaariaegsel pisikesel kuldmündil polnud sedagi pointi, siis sobis viiekopkane hästi. Suuruse pani paika lainepapi muster.

Jah, utreerida saaks alati vist minu pilte, mul jääb tihti see viimane dünaamikavisand tegemata. Eks siingi oleks võinud mingit hiiglase-Karbas Barabasi aspekti rõhutada. Aga samas, praegu on "paberitükkides" mingit spontaanse käärilõikamisega seotud tobedushõngu (labakäed, mõõgapide), mis tuleb ka illusioonile kasuks.

Millest on kahju, on see, et blogger paistab jpg-d ise üle kodeerivat. Tee mis tahad või pane ise kui suur ja vähekompressitud pilt iganes, punaste alade detailid kaovad ikka täiesti ära ja muutuvad koledaks mäsuks, seda ka mõnes mu varasemas pildis siin. Originaalis on piraadi ürp ja müts kogu asja kõige ilusam osa, nagu mingist teksturaalsest mistra-taolisest materjalist.

Joonas ütles ...

Õnnestunud karakter ja teostus. See petu-kleepimine sobib su stiiliga ikka päris hästi. Kopikast - kui nüüd väljamaalt keegi selle blogi leiab ja su pilti vaatab, saab kohe aru, kuhu regiooni me kuulume :)
Pisut häirivad tekstuuride arvutilikkus - aga sellest ei saa keegi photoshpivõõras aru.
JPG asemel võid kasutada ka PNG formaati. Laeb blogis kauem, kuid ei kahanda kvaliteeti niivõrd.

Kas sa oma rasterdatud pealuu saladuse reedad? Näen seda mullitavat rastrit su piltidel ikka ja jälle korduvat, kuid järele teha ei oskaks :)

Aga visandid meeldivad mulle isiklikult valmis piraadist rohkem.
Lähen hangin endale nüüd ka need imekriidid...

Ivar ütles ...

IVARI PIRAAT
&
Rasterdatud Pealuu Saladus

Jah, olen seda rastritrikki kunagi kasutanud ja soojendasin teise siin blogis jälle üles. Hea lihtsaid taustu tekitada.

Põhinipp on tegelt lihtne, aga parema tulemuse saamiseks tuleb tiba trikitada. Kui kujundiga pilt valmis, tuleb selle rasterdamiseks see lihtsalt Photoshopis bitmapiks konvertida, valides meetodiks "Halftone screeni". Seal on mitu parameetrit, aga põhiline on see, et ei tasu liiga palju jooni tollile jätta, mida rohkem jooni, seda kribum punkt, seda vähem on tulemus dekoratiivne.

Ilusa tulemuse jaoks on aga sellest vähe. Esiteks (eeldusel, et kujund on must ja valgel taustal) lõikab nüüd kujundi kontuur üsna jõhkralt ja järsult "täppe", teiseks on kogu täpindus igav ja ühtlane. Et asi saaks huvitavam, tegin mina ka antud taustakolbaga järgmist:
Enne konvertimist polnud see must, vaid gradiendiga värvitud helehallist mustani - sellest muutuva suurusega punktid.
Lisaks oli kujund enne konvertimist piisava bluriga üle lastud - sellest servades olevad väiksemad punktid, mis samas ka kõik ümmargused.
Ja lõpuks tegin bitmapi tagasi hallskaala-pildiks. Muidugi koosneb ta ikkagi ainult mustadest ja valgetest pikselitest. Siis pisike blur ja levelid, millega tõmbasin punktid uuesti teravaks ja just vastavale resole sobivalt sujuvaks, halltoone lõpuni kaotamata.
Siis alfakanalisse, tausta kohale hõljuma, tiba läbipaistvaks ja valmis!

Ivar ütles ...

Joonas - tegelikult on pildi lõppvariandis väga vähe läbinisti digitaalseid filtritekstuure, ehk ainult kuldsed hammas, pannal ja kõrvarõngas. Praktiliselt kõik muu on kas skännitud paberid või nende alfakanali kaudu värvile lisatud tekstuurid. Saapapannal näiteks on osaliselt mingi jogurtitopsi kaas... :)

Ivar ütles ...

Mõtlesin mõne aja eest, miks inimesed vahel oma pilte blogerisse ei postita vaid panevad lingi kusagile mujale serverisse... Ja ega päris aru ei saanud.

Nuüüd aga tegin ise sedasama - kaks piraadipilti on hetkel ImageShack lingid, põhjus lihtne - blogger tegi lihtsalt punasest värvist mingi detailivaba ja kompressioonidefekte täis käki, kusjuures muutis ka värvid imelikuks. Nüüd näeb mu piraat ka neitis samasugune välja kui kodus... :) Loodan igatahes, et Imageshack püsti püsib ja pilt alaliselt näha on.