esmaspäev, 9. juuni 2008

Inspiratsioon - sketchbooks

Sketšbook (õigemini sketchbook, edaspidi ka SB, mis üldse oleks õige eestikeelne sõna?) on kaust või märkmik, mida kunstnik kaasas kannab, et kohvikus, reisil või muidu vabamal hetkel sellesse ümbritsevat elu ja ideid üles joonistada. Midagi seesugust on ilmselt pea igal joonistajal olemas. Ja mitte ainult, vahel on seesugune ideedesalvesti abiks ka teistel elualadel - filmilavastaja Guillermo del Toro SB näiteks on legendaarne ja selle sisu tihti ka tema filmide DVD-del näha.

Kitsamas tähenduses on SB kunstniku enda koostatud ja tavaliselt ca A5 formaadis pildiraamat, mille tiraaž on reeglina paarsada kuni tuhat ja mille eksemplarid on tavaliselt nii nummerdatud kui autori poolt signeeritud. Vahel annavad temaatilisi SB-e välja ka kirjastused, kuid väärtuslikud ja huvitavad on pigem just sellised, mille taga on autor ise.

Valik sketšbooke -
Travis Charest, Bruce Timm, Bill Presing, David Petersen ja Chris Sanders
Sisuliselt on SB sarnane teise tegevusalaga - minikoomiksitega, mida samuti autorid ise pisitiraažides prindivad, et neid siis üritustel müüa ja sõpradega vahetada. Minikoomiks on siiski reeglina amatööride mängumaa, sketšbooke teevad aga nii algajad kui juba tuntud ja tunnustatud profid.

Nii sketšbookide kui minikoomiksite kogumises on lisaks sisust saabuvale elamusele tegelikult ka omajagu sportlikku hasarti. Kunagi ju ei tea ette, kas tänane algaja pole juba homme tuntud ja tunnustatud tegija. Loomulikult on siis tema esimesed asjad eriti ihaldatud ja haruldased ning ka hinnas isegi kümneid kordi kallinenud.

Mike Mignola sketšbookid ja koomiksifestivalide prindid

Kuidas ise sketšbooki teha? Lihtsaim võimalus on printida põikformaadis A4 lehtede igale küljele kaks pilti, murda kokku, klammerdada ja ongi valmis. Teine variant on prinditud lehtede ühendamine spetsiaalse padukalli tekstiilist raamatuteibiga, mida meie maal võib leida näiteks Rahva Raamatust. On ka võimalus oma failid mõne professionaalse trükifirma abil raamatuks muuta. Arvutid ja trükivõimalused on aina kättesaadavamad, nii võib SB teha kasvõi kõvakaanelise ja neljavärvitrükis. Milline lahendus vailida ja millisel on majanduslikku mõtet, on tegija enda otsustada.

Paar A4 sketšbooki, mis köidetud raamatuteibiga
Kust sketchbooke saada? Parim koht on suured koomiksimessid, kus autorid ise kohal oma raamatuid müümas. Nii saab otsekontakti ja loomulikult soovi korral ka pühenduse või koguni väiksese visandi raamatut väärtustama. Kui aga üritused on kaugel ja ka vastutulelikku tuttavat ei leidu, on alati olemas internet. Pea iga tegijal on tänapäeval blog või mõni pildigalerii, kus autoriga kontakti saab. USA-s on uute sketšbookide kuldhooaeg juuli keskpaik, sest just siis toimub Põhja-Ameerika suurim koomiksi- ja poppkultuuriüritus San Diego Comic Con. Nii mõnelgi kunstnikul on kombeks igal aastal SDCC-ks uus SB kokku panna, just sel ajal võib neid ka Ebays tavalisest rohkem kohata.

Ülal vasakul - trükikojas tehtud sketšbook Rootsist;
ülal paremal - koomiksikirjastuse välja antud SB;

all - paar isetehtud raamatut Eestist ja Inglismaalt
PS: Meelisega vesteldes meenus mõiste lapsepõlvest, mis toona tähistas joonistusi ja kritseldusi täis kaustikut ja mis võikski tegelikult olla sõna sketchbook eesti vaste:
SODIVIHIK!

2 kommentaari:

Kait K. ütles ...

korralik ülevaade.
kui head sb`d vaja siis siit saab: http://www.nodi.ee/moleskine-sketchbook-p71.html
tellisin, tuuakse otse kätte.

(edit. krt link ei lähe kuidagi klikitavaks...kopipaste seega)

Joonas ütles ...

Tänud hea ülevaate eest! Aitäh ka Kaidile lingi eest - neid sodivihikuid Eestis on raske saada jah - nagu üldse igasuguseid valgeid köidetuid asju. Minu väljapeilitud paigad sodivihiku hankimiseks:

* Mingeid üldiselt koledate kirjude kaantega A5 formaadis vihikuid saab Tiimarist (ca 50-75 EEK). Seal samas leiab mõnikord ka A4 formaadis spetsiaalseid skechbooke.
* Spetsiaalsed visandiblokke kollaka toonitud krobelise paberiga on Vunderis (ca 100-200 EEK, olenevalt formaadist).
* Apollos on müügil mustade kõvade kaantega sodivihik, mida nad seal nimetavad miskipärast külalisteraamatuks :D
* Helsingi kesklinna metroos olevas Kirjatoris müüakse 10 Euriga korraliku mustade kõvade kaantega A4 sketchbooki (sealsetes raamatupoodides on see 12 Euri).