reede, 27. juuni 2008

Kiri Edgar Valterilt, anno 1997

Meelis:

Ma ei tea, kui palju on eestlastele omane kirja kirjutamine oma iidolitele ja kas see on ka kuidagi east või soost sõltuv... Igatahes 1997 aasta sügisel võtsin julguse kokku ja otsustasin kirjutada kirja Edgar Valterile, et avaldada talle tänu ja tunnustust tema tehtud tööle ning öelda kõik, mida olin tema töid vaadates aastatega enesesse kogunud ja mis väljaütlemist ootasid. Tegin seda siiras usus, et tagasiside vaatajalt kulub vanameistrile ära, nõnda nagu see kulub ära igale loomingulisele inimesele arvan. Ühtlasi lootsin talt saada ka tagasisidet oma tehtud joonistustele, mille koopiad oma kirjale juurde lisasin. Mu suureks üllatuseks sain talt vastuse lahke ja ülipositiivse kirja näol, kus ka tema polnud minu joonistuste kiitmisega kitsi ja mis tol ajal kõvasti mu edevust ja eneseteadvust kõditas.

Eile neid kirju üle mitme aasta kätte võttes ja üle lugedes sain aru, KUI palju tema jutust joonistamise õppimisel ja harjutamisel on ajatud, need võiks - kui kasutada Joonase sõnu - kasvõi ära trükkida tema elutööd koondaval hardcover kogumiku kaanel (mis kunagi loodetavasti ka ilmub – nende sõnadega või ilma).

Seepärast mõtlesime Joonasega selle kirja blogisse lisada, inspiratsiooniks meile kõigile... Et see kiri on tervik, justnagu tema pildidki, ja piisavalt väheisiklik, otsustasime selle koguni täies mahus siia postitada.

Olgu lisatud, et kokku sai neid kirju 3. See siin on teine, kõige pikem ja kõige rohkem joonistamist ja joonistusoskust puudutav, seega meie blogi tavalugejale kindlasti kõige huvitavam. Keele- ja kirjandussõpraadele valmistab kindlasti rõõmu vanameistri muhe keelekasutus, filigraanne käekiri ja Tammsaarelik (või lausa põliseestlaslik) naabrist parem -hoiak. Kirja lõpus ilutseb hoogsalt paberile pandud tilluke joonistus, kus tähtajakurat vanameistrit kõrva tagant kudistab! (Huvitaval kombel ühilduv meie blogi esimese teemaga – Joonas)

Olgu see veelkord meiepoolne väike kummardus Eesti kõigi aegade vaieldamatult andekamale lastekunstnikule!

(PS. Need viited kirja alguses Ameerikale on tingitud minu tollasest tööleminekust Disneysse, mis oli päevakorral - aga mis Disney stuudio 2D osakonna sulgemisega ära jäi).

Niisiis, hääl minevikust - kirjutab Edgar Valter aastal 1997...
Hääd lugemist!!


7 kommentaari:

Kait K. ütles ...

jep...u sellisena ma teda kujutasingi. kunagi käis pealtnägija-Kersna tal külas. Suurepärane intervjuu oli. Tekkis tohutu soov mingi kamp kokku ajada ning taati vaatama minna. aga jah...mingi kuu-kaks hiljem polnud enam midagi teha.

Ivar ütles ...

Mõnus kiri, mõnus käekiri, mõnus Deadline'i-kurat. See, et antud pilt oleks nagu meie blogi avateema inspiratsiooniks olnud, kuigi tegelikult mitte, oleks nagu mingi veider märk...

Mul on õudsalt kahju, et tõenäoliselt läks asi nii, et keegi ei istunudki diktofoniga maha ja ei pidanud Walteriga tundidepikkust vestlust tema elukäigu ja loomingu teemadel. USA-s ilmub selline sisukas ja akadeemilisemat sorti koomiksiajakiri kui "The Comics Journal", mille igas numbris on üks kümneid lehekülgi pikk intervjuu mõne tipptegijaga. Teksti vahel on alati ka hulgaliselt pilte autori töödest, vahel vaat et lapsepõlvesorgeldustest alates. Mul on ülimalt kahju, et midagi sellist Edgar Walteriga ja Edgar Walterist lugeda ei saa.

Aga Walteriga on ju läbi aegade intervjuusid siiski tehtud? Ehk olekski selle postituse kommentaarides koht, kus seesuguseid ära mainida?

Meenub nagu, et Eno Raua paksus nelja raamatu kogumikus oli sissejuhatus, milles Raud ka Walteriga koostööst räägib...

Ivar ütles ...

Olen ka ise telekast arvutisse ühte-teist avi-ks salvestanud.

19. mai 2008 - AK ja Reporteri lood Edgar Walteri galerii avamisest;
10:14 pikk lõik Walteriga hunt Kriimisilma poja saatest aastast 1986;
ja
2005. aasta septembris salvestatud Vahur Kersna intervjuu, pikkuseks 56:10

gingi (lauri tuulik) ütles ...

mul vanemad olid temaga tihedamalt seotud, meil kodus igasugu pilte ja kritseldusi Onu edgarilt :), isegi meie (laste) porteed on ta joonistanud. Olin siis veel piisavalt väike et mitte aru saada millega tegemist oli, kuid piisavalt suur et näha kui suure kunstnikuga tegemist oli. Mäletan aga selgelt, et ta oligi selline vahetu inimene. Ta suhtles sinuga kui muhe naabrionu. Olen näinud kirja mille ta saatis ning need olid täis selliseid kritseldusi ja joonistusi, justkui koomiks :)
lahe!

meelis ütles ...

Usun et Edgar Valter, ehk Ets nagu teda sõbrad omavahel sõprusringknnas kutsusid on nähtus, kelle tähtsusest ja mõjust eesti lastekirjanduses alles aastaid hiljem täielikult aru saama hakatakse... Tõeline Kunstnik suure algustähega, selle sõna kõige täpsemas ja õigemas tähenduses usun...
Huvitav oleks, Ivar, neid sinu intervjuusid temaga siiski vaadata, ehk viitsid need kuskile serverisse üles panna et ka teised neid näha saaksid.

Mulle enesele meenub ammu-ammu temast nähtud saade, kus ta Ellen Niiduga koos lastestuudios istus ja kus lastekirjanik oma luuletusi luges mida E.W omakorda samaaegselt illustreeris.. Mäletan juba tookord oma vaimustust kui kiiresti ja hoogsalt on üleüldse võimalik jooni paberile panna ja seda "maagiat" mismoodi nendest suht juhuslikest joonejuppidest ühtäkki kujud ja tegelased vormuna hakkasid.. Mäletan ka E.W. muhedat kommentaari, vaimus et näh. ikka ei jõua oma pilti enne valmis kui sina, Ellen oma luuletusega ühele poole saad (Olgu vahemärkusena öeldud ka, et Ellem Niidu luuletused polnud just teabmis pikad :-))

Kuskil on mul vist koopiana säilinud ka Edgar Valteri intevjuu "Maalehele" umbes 10-aastasest ajast koos mõningate ajalehekarrikatuuridega, vaja seegi veelkord mäluvärskenduseks üle vaadata-lugeda.

Veelkord - peame olema õnnelikud, et sellise imeväikese rahvaarvu ja seega ta limiteeritud talentide arvu juures nagu seda on Eesti on meil oma Edgar Valter, on keegi kelle järele end meil, noortel kunstijüngritel ja asjaarmastajatel joondu võtta:-).

Ivar ütles ...

Mulle meenub mingisugune lastesaade, kus E.W. oma illustratsioone nii raamatus kui originaalis näitas ja kurtis, kuidas värvid trükis muutuvad. Vist olid naksitrallidega pildid... Ilmselt on ajakirjanduses ka nii mitmeidki asju ilmunud, aga mul endal ei tule küll midagi konkreetset meelde. Ehk juubelite puhul, "Pioneeris", "Tähekeses", "Sädemes"? "Sirbis" vaevalt.

Ivar ütles ...

Väike spionaaž ühes aastatetaguses failis ütleb mulle seda, et ETV arhiivis leidub vähemalt selliseid saateid:

"Tuhat tutvust. Edgar Valter ja Ellen Niit" 29 minutit;

"Edgar Valter" 28:30

"Ateljeekontsert. Edgar Valter" 17:57

"Pöörismäe peremees. Edgar Valter" 5.08.1995 43:45

"Meie Mats 1. osa. E. Valter" 6.04.1991 44 min

"Meie Mats '91. Edgar Valter" 1.04.1991 25:24

Polegi nii vähe!

Veel üks lapsepõlves telest kuuldud lugu, kuidas Valter Aino Perviku "Arabellat" illustreerides ta tähelepanu juhtis, et eestlaetava püstoliga ei saa ohjeldamatult kõmmutada, oli ilmselt "Tuhande tutvuse"-sarja Aino Perviku saates ja kõlas AP enda suust.