kolmapäev, 9. juuli 2008

11 – Marsi kroonikad

Seekordseks ülesandeks on Marsi kroonikad. Olgu see väikest vaheldus pakkuv fantaasia-lend eemale maistest teemadest. Võib joonistada seda, mis iganes Punase Planeediga seostub -marslane, inimene marsil või koguni mõlemad. Aga võib keskenduda ka Marsi keskkonnale või ka üldisemale sci-fi ja tulevikuteemale.

Pilt ei pea olema seotud Ray Bradbury samanimelise novellikogumikuga (originaal The Martian Chronicles ilmus 1947, eesti keeles 1974 Mirabilia-sarjas). Kuid võib. Näiteks kajastades tolleagseid utoopilisi ideid marsielanike ja inimkonna ühisest tulevikust Marsil – kas siis tõsises sci-fi žanris või humoorikas retrovõtmes. Paar sõna antud novellikogust... Paljud inimesed migreeruvad Punasele Planeedile. Turismireisid Marsile aastal 1990 käivad juba ammu. Rännatakse halbade olude eest koduplaneedil, lihtsalt luksuslikku kuurortielu nautima ja muudelgi põhjustel. Aga alati läheb midagi kuskil nihu – kommunikatsioonis põliselanikega, seoses uudistehnikaga või lihtsalt salapärase planeedi kapriiside tõttu. (Vedada võib ka paralleele Ameerika asustamisega.) Ja ei saabu maarottide kauaotsitud õndsus ka siingi...

Teaduslikus plaanis on Marss olnud läbi aegade inimkonna poolt üks enim takseeritud taevakehi – peamiselt lootuses leida sealt (kunagisi)elanikke, elamikõlblikku keskkonda, kütust või kes-teab-mida veel. Siiani on lootused midagi kasulikku leida luhtunud (va. mõned halva nähtavusega tehtud teleskoobi-vaatlused ja paparazzi-klõpsud). Kuigi praeguste uurimisandmete kohaselt on tegu on suht elutu ja elamiskõlbmatu maailmaga, ei tohiks see takistada ühe tõsise joonistaja fantaasiat!

Tähtaeg - 22. juuli. Jõudu tööle!

0 kommentaari: