esmaspäev, 28. juuli 2008

Maret Kernumees ja tema Kääbikupildid

Aastal 1977 ilmus eesti keeles raamat "Kääbik ehk sinna ja tagasi", autoriks J.R.R. Tolkien, tõlkijaks Harald Rajamets ja Lia Rajandi ning illustraatoriks Maret Kernumees. Kuigi raamatust on hiljem tulnud ka uusväljalaskeid, sealhulgas üks koleda kolla-punase kaanega variant (mida küll kirjastajad mõtlesid?!?) ja rahvusvahelise kujundusega raamat "Sõrmuse isanda" triloogiaga kokkusobivas kujunduses, on vana hea rohekas neist kaugelt kõige mõnusam. Just selline nagu üks fantaasiaseiklus olema peab - vanaaegse olemisega ja pisut salapärane.

Kes lehitsenud brittide "Kääbiku" kommenteeritud väljalaset ja vaadanud sealt eri maades tehtud illustratsioone, veendus kindlasti, et eesti illustratsioonid on kaugelt ühed kobedamad ja raamatuga kokku kõlksuvamad.

Kuna meil siin on teemaks olnud nii draakonid kui Gandalf, siis poleks ilmselt paha kohalikele kääbikupiltidele pilk peale visata. Olgu alljärgnev valik austusavalduseks ühele parimale eestimaisele lasteraamatukujundusele.

Ja kel raamat lugemata, tehke seda ometi! Kuigi tegu lastelooga, pole lugeja vanus siin üldse oluline. Ja lugege kindlasti enne kui Peter Jacksoni ja Guillermo del Toro filmid valmivad ja meie kõigi mällu Hollywoodist pärit pildid raiuvad!

0 kommentaari: