teisipäev, 9. september 2008

20 - Film noir

Juubel!
Juba kakskümmend nädalat on toimunud siin blogis kollektiivne teemaarendus ja joonistamine. Loodetavasti läheb ajutistele suvistele raskustele vaatamata kõik sama hooga edasi, milleks kõigile asjaosalistele jõudu, aega ja ideid!

Seekordseks ülesandeks on joonistada Film noir-stiilis pilt, kasutades selleks ainult kolme värvitooni - musta, valget ja ühte lisatooni.

Mis on Film noir? Põhiliselt tähistab termin 40-50ndate aastate Hollywoodi atmosfäärikaid mustvalgeid krimifilme, milles tegutsevad saatuslikud naised, südametunnistuseta krimilordid, äraostetavad politseinikud ja katkematu sisemonoloogiga eradetektiivid.

Otsapidi aga läheb samasse teemasse veel hulk asju - kõiksugu odavad pulpromaanid, Raymond Chandleri kriminullid ja Frank Milleri "Sin City" koomiksid, Ridley Scotti ulmeklassika "Blade Runner" ja isegi ehk Roger Rabbiti film. Rääkimata kunstnikest, kes säärasest retrovisuaaliast oma piltidesse ja plakatitesse ainet ammutavad.

Joonaselt täienduseks üks link informatiivsele videole:

Film Noir - Explained

Tähtaeg on 23. september

2 kommentaari:

Ivar ütles ...

Postitan ka siia kohe oma väikese eriarvamuse -
mulle tundus, et tegelikult võiks pildi tegemiseks olla lubatud NELI värvi, seega lisaks mustale ja valgele veel kaks. Üks kuluks tekstuuridele, pinnavormidele ja muidu toonidele, teisega saaks asjale anda mingi kontrastse aktsendi, a la veri või silmatorkav tüpograafia.

Aga ega mul tegelikult mingit konkreetset ideed veel polegi, eks näeb, ehk suudan ka kolmega midagi paberile saada.

meelis ütles ...

päris huvitav et olid illustratsiooniks valinud sellise pildi, Ivar.
Minu jaoks assotseeruvad sõnaga film Noir hoobilt sellised asjad nagu valgus peegeldumas öiselt vihmaselt asfaldilt, pikad ribikardinate varjud kellegi näol hämaras toas, ülestõstetud vihmamantli kraedega ja kaabustatud tüübid ning muu selline, kõik loomulikult hallikates must-valges gammas; seega pigem atmosfäär ja meeleolu kui tüpaazh ja story.