kolmapäev, 8. oktoober 2008

21 - Turist - Ivar

Nonii, suure hilinemisega siis - Turistipilt. Proovisin siia välja valada oma isiklikke kogemusi ja frustratsiooni suviselt reisilt, lisaks mõned klišeed ja hulk ebavajalikke kriipseldusi. (Pildil kujutatud paik - Sacré-Coeuri ümbrus Montmartre'il on superidülliline, aga samas konkurentsitult tülgastavaim turistilõks kogu Pariisis.) Sundisin end vägisi taustu ja "rahvamasse" joonistama, mis mul ju, teadagi, üsna nõrgad kohad...

Paberiks on kalka ja kirjapulkadeks Faber-Castelli brushpeni moodi markerid. Must on pärit erinevate otstega neljasest komplektist, heledamad halltoonid pakist "6 PITT artist pen / shades of grey". Ostsin suvel Pariisi kunstitarvetepoest kaks pakki, lootuses nendega ehk vahel mõnd sulejoonistust toonida. Selleks aga tundusid otsad (näiteks Copicu omadega võrreldes) tiba väiksed. Siis aga tuli mõte, et tegelikult võiks proovida hoopis siukest nippi - eri paberite asemel võiks samale üksteise otsa mitu visandit teha, iga uus siis tumedama markeriga ja täpsem... et siis lõppversioon puhtalt ja korralikult uuele lehele joonistada. Tegelikult aga selgus, et polegi mõtet uut lehte võtta - kõik need loperdavad eri tooni jooned annavad pildile isegi mingi omapärase ruumilise tonaalsuse.

Ei hakanud digitaalselt midagi muutma või värve lisama, jäi nii nagu analoog-instrumentaarium tekitas. Ainult üks pisike liigutus - andsin mustvalgele pildile hue/saturationiga kergelt sinaka tooni.

meelise lisandus:
kiire sugestioon, kas ka midagi väärt on, ei oska öelda
(paar sõna selgituseks kommentaarides:-)

2 kommentaari:

meelis ütles ...

kui juba kommenteerimiseks läks, siis paar sõna sinu töö kohta ka, Ivar: Head karakterid ja mõnus sigin-sagin. Tegin kiire sketshi PhotoShopis, kus keerasin esiplaanil olevad tegelinskid peegelpilti ja üritasin tiba rohkem mängida tüüpide suurusevahekordade ehk sügavusega (see sulle ju piltides meeldib, eks:-)
Kas poleks parem veel rohkem juhuslikkuse tekitamiseks mõned tüübid pilti sisse tuues poolenisti ära lõigata? (Mäletan kunstiajaloo tunnist, et impressionistid said omal ajal akadeemikute käest sõimata just selle kompositsiooni tasakaalu lõhkumise ja poolikute inimeste pärast pildi servas:-) Juhusklikkust elik impressiooni silmas pidades oleks see ehk kaval tegu...
Anyway, just a thought....

Joonas ütles ...

Esimese hetkega vaatasin hoopis, et Meelise pilt :)

Aga hea, et sa selle sigirimigi-pingutuse tegid. Saad ju hakkama küll ja tänu markeritele on väga hästi ka sügavus välja tulnud.

Ma tegelt muud ei oskagi kosta, kui et jätka selle pildi joonistamist paremast servast ja tee üks "panoraamvõte". Siis tunduks mul vasakpoolse suure pildistaja-uudistaja-peategelase domineeriv asetus õigustatum.