esmaspäev, 2. märts 2009

41 - korsett - meelis


Seekordne hiline postitus pole tingitud pildi kauaaegsest valmimisest (pigem vastupidi) vaid hullumeelselt tihedast töögraafikust töö juures. Idee ja esimesed thumnail'id valmisid ammu, pilt ise aga täna öösel kodus ilma valguslaua, digilaua, koopiamasina ja skännerita, asjad ilma milleta tunnen end nagu kala kuival. Töövahenditeks A4 paber (harjumatult miniatuurne minu jaoks!) Rotring vildikas ja akvarell, milline sedapuhku ei õnnestunud, kuna pilt tehtud tavalisele koopiapaberile, mis igasuguse märgumise korral kortsub ja värvi kiirelt sisse imab. Algselt oli idee teha kontuur ühele ja koloreerimine teisele - õigele akvarellipaberile, et need siis PhotoShopis kokku liita, aga hiline öötund ja soov pilt iga hinna eest täna üles riputada otsustasid teisiti. Üles pildistatud digikaameraga.

Pildi sünnist: kohe kui teema välja käidi oli esimene visioon kahest naisest, kus üks teisel korsetti kõvasti kinni tõmbab. Arvatavasti oli oli tegu lapsepõlves nähtud joonistusega mõnest vanast kunstiraamatust, igatahes praakisin selle mõtte kiirelt välja kui trafaretse ja igava.
Mõtted liikusid loogilist teed pidi paksude inimeste ja sealt edasi ümarate loomade juurde. Naljapärast visandasin jõehobu, kes peegli ees oma pinguletõmmatud korsetti imetleb. Et pilt tuli pisut staatiline, otsustasin ikkagi oma esialgset ideed proovida ja kellegi talle korsetipaela tõmbama panna, kellegi visuaalselt kiitsakama.. Ja niipea kui olin visandanud alligaatori, sai mulle selgeks, kust alateadvus need kaks looma üles korjas: Disney "The Dance of Hours!" ("Fantasia" 1941).
Kui see oli tuvastatud otsisin südamerahuga tolle filmi materjalid üles ning et mitte jalgratast leiutada ja aega säästa vaatasin ja proovisin aru saada, mismoodi vennad neid loomi omal ajal olid disaininud.

Pilt on valmis ja linnuke kirjas, järgmise teema kavatsen aja- ja ideedepuudumisel vahele jätta.

Olgu siia lisatud ka tööl ammu tehtud thumbsid-mõttesirgeldused ja mõned täna tehtud visandid.. Ei tea kuidas teiega, sõbrad, aga mulle pakub alati pinget vaadata mingi pildi eeltööd ja sketshe, näha mis radu on kunstniku mõte liikunud enne lõpptulemuseni jõudmist.
Kutsun üles teisigi oma lõpptulemusele eelnenud tööprotsessi jagama.

11 kommentaari:

aare ütles ...

Väga vinge!
Hääletan kah selle poolt, et eeltöid vöiks näidata.
Aga seda sinu pilti oleks lahe ka 3 sekundilise animatsiionina näha.

Elina ütles ...

Visandid on põnevad nagu alati. See alt parem krokodill meeldib mulle isegi rohkem kui lõppvisandi oma. Kiitsakas ja naljakam.

Ivar ütles ...

Jah, "Fantaasia" tuli murdosa sekundiga silme ette.

Muud ei oskagi kosta, sketšide ja arengu nägemine on alati positiivne!

Joonas ütles ...

Jah, kavandid on väga huvitavad. See, kuidas sa poose muudad ja kõike "kolmemõõtmelisena" konstrueerid, on justkui pilk kulisside taha, kus käib huvitav sagimine.
Pildile endale vaadates ei ütleks eriti kuskilt otsast, et tehnilised vahendid takistuseks oleks olnud... Pigem on "ebadigitaalne" värv kasuks tulnud.

aare ütles ...

Käisin nädalavahetusel filmiarhiivis sedasama Disney "Fantaasiat" vaatamas. Köige selle krokodillide tantsu ja jõehobuste balleti vahele oleks vabalt võinud selle peegliloo panna :-).
ps. Helsingis on Disney näitus "Disney ja euroopa kunst".

Ivar ütles ...

Kas see on Disney filme mõjutanud illustraatoritest (Lumivalgeke jne)? Kas sel näitusel kataloog ka on? Jaapanis oli mingi analoogne näitus, sellel oli kuuldavasti päris karm ja jahitav kataloog.

meelis ütles ...

Thanks for the tip, Aare,
Mu elukaaslane käis Helsingis sellel näitusel ja ütles, et oli väga inspireeriv ja hariv.

Vaja ise ka kindlasti see üle vaadata! (Või - kes asjast veel huvitatud - miks mitte seda kambakesi koos teha?)

Ivar, kataloogi võid minu käest saada.

Aare, aitüma komplimendi eest et mind vanade klassikutega ühele pulgale asetad (ise ma endast nii hästi ei arva); kardan, et "Fantaasias" oli see osa nii täiuslikult paika pandud, et sinna midagi lisada poleks saanud tervikut rikkumata.
:-D

aare ütles ...

Kataloog on. Ja näitus on arvatavasti just see, mis jaapanis.
http://www.taidemuseo.fi/suomi/tennispalatsi/index.html

seal on palju originaalmaale, konsepti pilte, taustasid ja filmilöike, millest disney kunstnikud on ideid ammutanud. Näiteks on mingi 30'nate filmilõik ja seal körval disney animatsioonist sama asi.
Peale selle näidatakse Dali-Disney animatsiooni mis sai valmis vist aastal 2003 vms.

ps. tennispalatsis ja fimiarhiivis on nädalavahetusel disney klassikat.

# 1.3. Lumikki ja seitsemän kääpiötä (83 min)
# 8.3. Fantasia (120 min)
# 15.3. Dumbo (64 min, huom! tekstitys suomeksi ja ruotsiksi)
# 22.3. Bambi (69 min)
# 29.3. Tuhkimo (74 min)
# 5.4. Peter Pan (77 min)
# 12.4. 101 dalmatialaista (79 min)
# 19.4. Kaunotar ja Kulkuri (75 min)
# 26.4. Prinsessa Ruusunen (75 min)
# 3.5. Viidakkokirja (78 min)

# Finnkino Tennispalatsi lauantaisin klo 11.30

Disney-elokuvien sarja Finnkino Tennispalatsissa, Salomonkatu 15. Pääsyliput 5,50 € Finnkinon kassoilta. Lisätietoja: www.finnkino.fi
# 28.2. Tuhkimo (74 min)
# 7.3. Peter Pan (77 min)
# 14.3. Kaunotar ja Kulkuri (75 min)
# 21.3. Prinsessa Ruusunen (75 min)
# 28.3. 101 dalmatialaista (79 min, huom! tekstitys suomeksi ja ruotsiksi)
# 4.4. Viidakkokirja (78 min)
# 11.4. Lumikki ja seitsemän kääpiötä (83 min)
# 18.4. Fantasia (120 min)
# 25.4. Dumbo (64 min)
# 2.5. Bambi (69 min)

Ivar ütles ...

Minu meelest too mõne aasta taguse näituse jaapani (?) raamatumõõtu kataloog oli põhimõtteliselt seesama asi, mis hiljem ka USA amazoni ilmus: kataloog-raamat Mis on Soome kataloogi maht ja hind?

aare ütles ...

Vähemalt kaanepilt on sama, kaan oli minu meelest pehme, aga ei ole kindel. Maht oli umbes 1,5-2cm.
Ma ei mäleta palju maksis. Võib-olla mingi 40eurot. Meelis teab.

Ivar ütles ...

Leidsin threadi soomlaste koomiksifoorumist, kataloog on soomekeelne, Helsingi linna kunstimuuseumi kirjastatud ja maksab 45 eurot. Yle-s on ka uudislõik.