reede, 6. märts 2009

42 - Eesti Wabariik - meelis


Üks kiire esimese Eestiaegse Wabariigi pildike ka siia teiste päevapoliitiliste manu. Kunagise tartlasena (ja hingelt siiamaani sellena) torkasin tahaplaanile Tartu Kivisilla, mille punased vabastajad õhku lasid.
Nagu sild tagaplaanil, väärinuks kogu pilt rohkem aega ja tähelepanu detailidele.

Joon pliiatsiga, värv PhotoShopis.

10 kommentaari:

Ivar ütles ...

Vot-vot-vot, sul ikka on natuke ka seda va sotsiaalset närvi!!!
:-)

Aleksander Rostov ütles ...

parim pilt terves blogis, mitte miski enne ega pärast ei mängi seda üle : )))

Aleksander Rostov ütles ...

Ahjaa, et liiga piider ühe-rea-kommentaari postitus poleks siis kirjutaks ehk juurde miks Nii Äge on.
Ajastuvaim on muidugi kohe väga väga nunnu, in fact ajastuvaimuga on nagu selline boonus, et sellega võib vabalt arvestada, et kinnule läheb 2x rohkem kindlasti peale. Nagu rollimängudes. Aga kui algväärtus oli 0 siis see 2x ei muuda muidugi midagi.
Joonistus! Vaata seda, vaata kui nunnu! See on nagu selline kohtumine sellest visandlikumast joonest mis su käest tavaliselt tuleb ja minu näha igatsetud Puhta Joone Kõrge Ideaali vahel, selline maitsekas visandlikkus kus suur osa jooni on ka ühekordsed. Koos tonaalsusega ei käi isegi puude ülilohakus pinda!
Kompositsioon on sümmeetriline, see meeldib mulle väga. Sümmeetriat kui võtet kasutatakse niivõrd harva, et kui ta kord kusagil jälle on siis on koheselt mitu korda põnevam kui järgmine maitsekalt tasakaalustatud masside kompa. Moodustub hüva ovaal ja järsud rihma-silla sirged on figuuride massidega mõnusalt kontrastsed. Raskused jaotuvad ühtlaselt, aga mitte monotoonselt. Sa võta kätte ja jälita pilguga neid rihmu ja seda silda ja vaata kuhu ta sind viib, vaata!
Loomad! Uiiii! Olles koerainimene on kohene äratundmine, vaata neid kahte, nad täiega tahavad veel veidi chillaxida, uudiseid vahetada, nuusutada, uudishimustada aga egas see härrasrahva ja talurahva läbisaamine nii teab mis hea ole.
Noh.. noh..
No see väga mage ei ole : )

meelis ütles ...

Ei ole mul sotsiaalset närvi midagi, Ivar. Pilt taaskord kokku pandud vastandite ehk kontrasti põhimõttel: eks nii nagu praegu oli ka 80 aastat tagasi siin maalapikesel nii rikkaid kui vaeseid... Ja Vana Kivisild taamal pandud pildile lihtsalt puhtast nostalgiast.

Ja tänusõnad ka Kinnasele: mõnevõrra tervendav on sinu kiitusesõnu kuulda, seda enam, et sa neid väga tihti ei pillu aga jahutan sinugi entusiasmi: kui sa selles kompa sümmeetrias või joones midagi positiivset leiad on see muidugi tore; minu enese jaoks on see vaid üks järjekordselt kiirelt tehtud pildike, mis mul ühel hommikul voodis lesides ja sellele teemale mõeldes äkitselt silme ette tuli.
Suht kindla peale minek, kui arvestada pildi monokroomset tonaalsust, kontrasti poosides ja tegelastes ning lihtsat ja pretensioonitut kompositsiooni.
Ja nagu näha ja kuulda kaasblogilistelt: toimib!!

pecike ütles ...

Hea, et Kinnas nii põhjalikult ära kiitis. Mul on viimasel ajal kirjutamisega probleeme. On jah hirmutavalt ilus.
Pildi servadest välja vaatavaid/sammuvaid tegelasi koos tsentreeritud kompaga võivad endale lubada ainult meistrid.
Sild on see, mis mind pisut eksitab. Muu on üles ehitatud horisontaalsele sirgele ja siis äkki ruumiline sild. Kustutasin ta isegi ära aga päris ilma ka ei saa.

Lõpuks mõtlesin vist välja. Silla ja alee omavaeline nurk on reaalsusesse sobimatu :)

Paandunud Tartlane Peeter

Joonas ütles ...

Jah, ja ei oska minagi muud öelda, mida su ema juba öelnud poleks :)

Muide, olen muidu ka ise viimased (peaaegu) viis aastat tartlane olnud, kuid sellist tartut ma paraku ei tunne. Härrased ei jaluta siin vaid sõidavad jeebiga ja vaesed samuti ei jaluta vaid sõidavad '93 aasta Fordiga.

Ivar ütles ...

Aga sa ei ole ka nii vana kui Meelis...
:)

Joonas ütles ...

Ma kahtlustasin jah, et too poiss mehe kukil on tegelikult Meelis...

meelis ütles ...

nonii, nüüd on mu vanus siis kogu maailmale lõplikult paljastatud...:-P
(Õnneks on tervis veel hea ja jõuan natuke pliiatsitki tõsta).

PS - Peeter: BINGO! tabasid oma märkusega naelapea pihta! See sild EI sobi oma perspektiiviga sinna, tegin selle teisele kihile lootuses see PS'is õigele kohale sobitada aga õige perspektiivi korral oleks see liiga tegelaste varju jäänud! Ehk siis sild maapinna perspektiivi suhtes liiga kõrgel.
See oli mul meeles ja häiris pisut selle hetkeni kui poisid oma kiidulauluga peale lendasid, siis ununes see mul ära. (mis teha, vanus ka juba selline ;-))

. ütles ...

See on tore ja hästi tehtud pilt, viimastest Meelise parim (see on minu arvamus), ju oli siis natuke aega ka.
Silla asukohast küll eriti probleemi ei näe, pea asi et olemas on! (kahjuks ei ole)
Muidugi Kinda reaktsioon oli huvitav!