reede, 20. märts 2009

44 - Clint Eastwood - Joonas


Lisan ka enda panuse, kuna järgnev teema läheneb tansiskledes.

Otsustasin originaalitseda ja profiili teha. See on ka lihtsam, nagu veendusin. Clinti näo puhul huvitab mind eelkõige tema vanemas eas millegipärast aina süvenev kortsulisus ja sellega kaasnev geograafiline maastik, kus võib silmata tuhandeid indiaanlaste ja kaaskauboide auklike laipu.

Pilt on joonistatud A3 sketchbooki, kuid katab lehest vähem kui A4 osa. Olen märganud, et suur paberiformaat paneb käe hoogsamalt ja vabamalt liikuma. Digitaalne töötlus praktiliselt puudub, kui välja arvata puru puhastamine ja väike kontrast. Lõust valmis kuskil 7-10 minutiga, vahendiks bushpen. Eeltööna aga sketsisin umbes tunnikese 6B harilikuga. Siin on mõningad näited ka sketsidest. Kõige lennukamad ja vihasemad jäid siit välja, kuna vihasus ei kompenseerinud piisava sarnasuse puudumist.

7 kommentaari:

Elina ütles ...

visanditel see parempoolne meenutab mulle gustav ernesaksa. see tossav clint on lahe. mõtlesin, et sellest saab nö põhipostitus.

aare ütles ...

Tossav Clint on parim!Asen, rippuvad rinnalihased on head.
See pöhipostitus meenutab yht Vaino Väljast. Oli kah selline suure ajuga tyyp.

meelis ütles ...

Mõningale sarnasuse puudusele vaatamata lahedad ja lennukad sketchid, Joonas!
Remargi korras ainult üks soovitus: indikaator, mis näitab joonistaja oskust (või oskamatust) joonistamisel on minu jaoks alati KÕRVAD, nende oskuslik ja õige stiliseerimine. Millegipärast viitsitakse silmad-ninad-suud enam-vähem ära õppida aga kõrvu ei viitsi keegi uurida.
Olen näinud pilte, kus kunstnik on püüdnud fotodelt inimesi joonistada ja üldmulje on justkui enam-vähem rahuldav, siis vaatad oskamatult paberile pandud kõrvaplönne ja ütled EI-EI, koledad ja anatoomiliselt vale disain!!

Inimeste erinevatele kõrvadele vaatamata on nende keerdudel ja käändudel ja suurtel üldsheipidel ometi oma ühtne loogika, mida tasub uurida ja selgeks õppida. Võta kiiretelt sketchidelt hetkeks aeg maha, nopi netist ports fotosid kõrvadest (ja miks mitte ka erinevate kunstnike lähenemisi nendele) ja proovi neid analüüsida. See polegi nii lihtne, sest kõrvade üldmulje muutub drastiliselt erinevates rakurssides, aga usu mind - see tasub end hiljem kuhjaga tasa!

(Mis konkreetselt Clint'i kõrva disaini puutub, siis temale on omane alumise nibu puudumine:)
Jõudu!

Ivar ütles ...

Kusjuures, see kõrvajutt on tõsi. Mina olen näiteks mõelnud, kas Enki Bilal ei oska tõepoolest kõrvu joonistada või on ta endal need sellised mõnevõrra väärakad?...

Joonas ütles ...

Njah, see mittesarnasus läheb nüüd ka hiliste öötundide kapsaaeda.

Kõrvajutt on muidugi õige. Kuigi olen kooliajal mitu korda kiprskõrva teinud ja seda realistlikult joonistama pidanud, teen praegu ikka kõige tihemini smurfikõrvu...

meelis ütles ...

kooliajal joonistatud kipskõrvadest (nagu ka ninadest, silmadest, suudest jms) rääkides: julgen ausalt tunnistada, et alles NÜÜD, umbes sajand hiljem saan aru, KUI tähtis ja vajalik see ettemodelleeritud ja ninaette torgatud ruumiline materjal tegelikult on!!!
(ega's asjata seda kunstikoolid juba sajandeid ei kasuta ja propageeri!)
Selle nimi on VORMItunnetus, see et on liikumatu aga anatoomiliselt õige materjal ees mida võib lõputult uurida, puurida, kombata, tema ümber jalutada ja selle vormist LÕPLIKULT ARU SAADA! Minu jaoks on see alati olnud kõva pähkel (ja on tegelikult mõnel määral siiani).
Kahju, et meil kooliajal sellest õpetajad ei rääkinud, vähemalt mitte nõnda, et see meile pärale oleks jõudnud:(
Hiljaaegu avastasin enese jaoks näiteks, et joonistada liikumatut ja ühevärvilist skulptuuri on märksa õpetlikum ja tervendavam kui "värvilist" elus modelli, (kes pealegi kaua oma poosis ei suuda püsida ja kellest peab teatud määral füüsilist distantsi hoidma.) Vormitunnetuse seisukohast on see kindlasti asendamatu, ei eksita sind ei värvid ega distants objektist; kui võimalust võid nina vastu kujugi torgata... ja aega studeerimiseks ja vaatlemiseks ka lõputult!! Priima!!
(Õppida pole kunagi hilja:)

Kait K. ütles ...

kas neid kipsvidinaid leidub ka väljaspool õppeasutusi? tahaks joonistada : )