teisipäev, 24. märts 2009

45 - tants - meelis



et mult täna ajapuudusel kavandatud põhipilte veel ei ole ega ka tule, panen kiirelt oma sketchbukist paar skänni üles, mis tehtud kuu või rohkem tagasi ja mis justkui haakuks ka pisut teemaga. Mäletan, et üritasin naljaviluks kiirelt joonistades poosides dünaamikat ja liikumist tabada. (Erinevalt Pecikesest on need joonistatud AINULT fotoreffi kasutades:-)

täiendus 25.märts 2009:

Nii, veel üks kiire eksperimendike enne mu OMA pildi valmimist ja postitamist:
Eile öösel oma kohustuslikku igaöist 2-tunnist joonistamist tehes ja oma koduarvutisse talletatud asju sirvides jäi pilt peatuma ühel vanal karrikatuursel joonisel.
Seda vaadates esitasin endale küsimuse: kas karrikatuuri saab omakorda karrikeerida ja kui jah, siis huvitav mis sest välja tuleb.
Niisiis proovisingi selle vana pildi oma käe ja stiili järgi üle käia. Olgu lisatud, et kõikide vanade meistrite töid vaadates valdab mind sügav respekt nende tegijate suhtes: nende tähelepanuvõime ja kontsenteerumisoskus oli kordi ja kordi tugevam meie omast, kellel on studeerimiseks tuhandeid kordi paremaid võimalusi (interneti ja digifotograafia näolgi kasvõi) aga kes sellele vaatamata on pealiskaudsed ning süveneda ja tööd teha ei viitsi. (Või olen ma grumpy old man? :)
Õigluse huvides olgu lisatud siia originaal millest lähtusin:

ja minu kiirelt tehtud ülekäik sellest, umbes neljas katse enne kui otsustasin asja lõpetatuks lugeda. (Joonistatud mulle tavapäraste vahenditega A3 paberile):

Eksperimendi mõttekus jäi mulle endistviisi pisut segaseks, endale nalja tegi see asi aga küll :-)

viimane täiendus: PÕHIPILT, 28.märts, 2009

Ülitiheda ajakava juures siiski üks plaanitud pildike, elu on näidanud, et kui asju kohe ära ei tee siis jäävadki need tegemata.
Joonistatud vildikaga väikselt A4'le ja koloreeritud digitaalselt nagu alati. Erandiks vaid see, et nüüd läksin teadlikult pisut digitaalsema look'i peale välja, leidsin, et see on külma ja cooli diskomeeleolu andmiseks õigem kui tavapärane händpeinted look.

Erilist sisu pilti panna ei üritanud, lihtsalt järjekordne mäng kontrastidega, a'la lainetav ja liikuv versus kohmakas ja staatiline, värviline (foon) versus monokroomne (tüübid), hele versus tume, looklev põrand versus sirged prozektorikiired jne.. Alul oli plaanis pilt ainult mustvalgena lahendada aga töö käigus tundus vilkuv-värviline taust diskomeeleoluks sobivam, korra proovisin ka mustvalgeid tegelasi värvilisel foonil aga ka see justkui ei toiminud, jäi siis nii et jänes hele (hallkollakas) ja hundu tume (hall-lillakas) - konrast seegi.
Ah jaa, miks just loomad? Leidsin, et nii on põnevam. Alul katsetasin korra lambaga jänese asemel aga teda on raskem karikeerida, ka andsid pikad kõrvad suuremalt dünaamikat edasi (mustandis rohkem kui lõpp-pildis nagu praegu märkan).

(Ütlesin, et ise väga pildi sisule ei mõelnud, kes aga tahab võib ka tillukest allegooriat leida.. Mille muu peal need (disko)hundid ikka väljas on kui et jänkud lõpuks kätte saada ja siis .................
teate isegi mis teha...... loomulikult nahka pista:):)

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kõik on väga hea. Anatoomia tundub väga viis, aga kuupäeval 18.02.09 tehtud pildil, all on rohelistes pükstes naine, üks põlv maas, ta parem jalg tundub kahtlaselt pikk ja ei ole eriti proportsioonis.

meelis ütles ...

tänud tähelepaneku eest, Anonüümne:-D.
Kui selle pilguga lähemalt vaadata märkab minu silm teisigi proportsioonivigu. Mis ma muud oskan kosta, kui et ju oli joonistades mu fookus mujal.

Joonas ütles ...

Nojah, anatoomia ja liikumise tundmine on sul muidugi valgusaastate kaugusel minule lähimast teadaolevast udukogust :D

Pole muidugi sketchide puhul kohane tehnilist juttu ajada, kuid pisut häirib pilte lõplikult nautlemast see kohati kahekordne joon piirjoonte puhul. Võibolla on see sellest, et kõik krokiiõpetajad, kes mul on olnud (kokku midagi 5 ringis), on mul endal käskinud seda vältida. Selle teise täpsustava joone asemel soovitavad nad vormiharjasid otsida/markeerida ja valgus-vari paika panna. Võibolla on see aga mingi "eesti-kiiks" halvas mõttes...

meelis ütles ...

Ivari tarka nõuannet järgides siis teade neile, kes vanu postitusi ei vaata ja lehekülgi alla ei scrolli: postitasin oma kauaplaanitud tantsupildi.

Elina ütles ...

hunt on väga naljakas, saba on ntx lahedalt totter, käe- ja rinnakarvad turritavad muust kasukast väga efektselt välja. jänes võiks huvitavam olla, teades sinu sellealaseid võimeid.

aga mis nende huntidega pärast pidu tehakse...oled ilmselt liiga vähe onu remuse jutte kuulanud.

Ivar ütles ...

Ma ei tea, mis see on, aga vägisi tahaks näha Hundil (ja diskokeral) valget (või helelillat) kontuuri... Pole kindel, kas see ka tegelikult teostatav oleks. Ehk mitte täies ulatuses, aga osaliselt, nagu suunatud kontuurvalgust markeerides?

Ja miks mitte siin-seal ka mellaku moodi täpipuru...
:-)

meelis ütles ...

tänud tagasiside eest,

Elina: ilmselt oled sa liiga PALJU onu Remuse ja muid muinasjutte lugenud ja elad oma roosas mullis; elu oma karmis reaalsuses on mä-ä-ä-ä-ä-rksa jõhkram. ;-D

Kommentaariks te soovituste ja muu kohta:
1: jänes - ilmelt oleks saanud küll paremaks teha, mäletan, et niipea kui pilt valmis ja kohvipausilt tagasi olin tundus pilti üle vaadates KOHE, et tüdruk võinuks olla kõvasti pikem hundist ja piitspeenike ( EVEN MORE CONTRAST!!!);
2: Ivar, muideks korra kaalusin ka ise heleda kontuuri asja aga et pidin samaaegselt ka kella piidlema ei hakanud jändama.

Ise ma pean end rohkem siiski idee- või kontseptsioonivennaks ja kõvasti vähemal määral joonistajaks, viimane on mulle vaid abivahend või ettekääme, et ideid realiseerida:-)
Mulle pakub pinget ideid ja lahendusi välja mõelda, timmida et kompositsioon, elu ja emotsioon oleks pildis olemas; vana paadunud animaatorina tahaks aga niipea kui visand enam-vähem loetavalt valmis asi kiirelt assistendile anda, kes sellest kiiresti ilusa ilupildi teeks.
Kõik see digitaalne efektitsemine ja trikitamine on küll tore ja kui aega (ja oskusi) rohkem siis miks mitte proovida, hetkel leian, et kui asi ideed ei kanna ja pildi karkass on nõrk on see siiski vaid ilus pakend tühjale sisule.
Võimalik et eksin suuresti.

Elina ütles ...

ja sina meelis oled ilmselt kas a)liiga palju bämbit vaadanud või b) pole sa kunagi diskol käinud.

meelis ütles ...

Elina - :-D
Jäägu hetkel meile kummalegi oma arvamus ja ärgem kommentaaridelugejaid oma teemavälise keskusteluga rohkem piina:-)

(Kui kunagi kohvilauas kohtume võime sel teemal sujuvalt jätkata:-)
Bämbit olen näinud küll jah ehk liigagi palju, ja omal ajal diskol tantsu vuhtinud ka:-)

Elina ütles ...

nõustun täielikult, Meelis. ärme koorma jah kommentaaride lugejaid oma isiklike arvamustega.

(ainult kurb natuke, et diskomöödanik sinu helesinisesse minevikku nii valusad mälestused jättis...)

pecike ütles ...

Arvestades Sinu hõivatust võtsid vist pisut liiga palju kontraste ette :) Värvid tahavad pisut rohkem aega saada. Siis lugesin sinu assistendi muret ja sain aru küll. Kõik oluline on ära näidatud ja saab ilusa pildi küll.
Elinaga nõus: hunt on suurepärane jänes pisut suvaline.
Kas nad seisavad samal horisontaalsel joonel meelega või kogematta?