teisipäev, 17. märts 2009

Kommentaaridest

Üle tüki aja vahele paar sõna blogist ja kommenteerimisest.

"Joonistajad koos" sai tekitatud, et oleks paik, kus oma lõbuks joonistada, sama teema erinevaid lahendusi nähes üllatuda, teiste pilte kommenteerida ja enda omadele vastukaja saada. Loomulikult on kommentaare nii kiitvaid kui laitvaid, mõlemat saab vormistada üsna mitmel moel.

Kiitust on näiteks võimalik jagada ameerikalikult, paari kleepuvalt ülevoolava ja pealiskaudse sõnaga, sõltumata siis, kas pilt seda üldse väärt on. Kiitus on ju tore lugeda, kas aga sellest ka autorile kasu?... Vaevalt. Kui juba, võiks ikka lisada ka mõne sõna selle kohta, mis just pildi heaks tegi. Ehk teab autor sellest midagi kõrva taha panna.

Sama ka kriitikaga. Lahmida on lihtne, aga kui juba arvustada, siis peaks ka kirjutama, mis ei toimi, miks ei toimi ja kuidas oleks asja paremaks saanud. Ainult sel juhul on kriitikast kasu - pildi autor saab mõtteainet, teada oma nõrgad kohad ja näpunäiteid, kuidas asja parandada ja mille kallal töötada.

Ilmselt igaüks, kes siia foorumisse pilte postitab, püüab teistele vaatamiseks riputada oma antud hetke parima saavutuse. Enamus meist ei ole geeniused ja arvata, et iga pilt siin peab olema surematu meistriteos, on pehmelt öeldes naiivne. Seega pole mõtet ka arvustades sellest lähtuda.

Kriitika ja kommentaarid peaksid olema ikkagi abiks pildi autorile, mitte sisse toksitud kommenteerija ego upitamiseks. Selleks on internetis teisi paiku küllalt.

Eelnev jutt sai elementaarne ja ilmselt igaühele selge, aga mõtlesin, et ehk peaks postitama. EMPAATIAT!

PS: meenutan, et KOMMENTEERIDA SAAVAD KÕIK BLOGI LUGEJAD,
nii et - laske käia!

0 kommentaari: