teisipäev, 14. aprill 2009

47 - Timukas - Elina

Päris tükk aega vaevlesin selle õnnetu timuka teema juures. Ei tahtnud väga banaalseks minna, st sellist musta näokattega onukest joonistada, mis tõttöelda ei tekita minus mingeid judinaid, aga tahtsin et pilt oleks ikka kole, nagu üks timuka pilt olema peaks.

Ja kui nüüd uue teemana kerkis üles naine ja puu, siis Meelise reffe nähes sain kohe inspiratsiooni. Trellitatud akendega, kauni iluaiaga maja kõrval, kauni puu otsas alasti veidi kurbliku näoga naisterahvas. See oli liiga täiuslik ja tabav, et mitte üritada seda meeleolu järele teha.
Kohe veeres mu mõte kooli ajaloo õpikus nähtud keskaegsete gravüüride peale, kus olid pildid lahti lõigatud sisikonnaga puu küljes tolknevast talurahvast. Sellised, lihtsad ja puised joonistused, aga kuidagi tõttu väga mõjuvad ja veidralt jubedad. Hiljem ka netist asja üle vaadates jäi mulle põhiliselt meelde selline kurbmõtlik aga kindlasti mitte vaevatud ilme piinatute näol ja see tegi asja mõnes mõttes veel kohe eriti kriipiks.

Pilt valmiski üsna ruttu, alla tunniga. Oleks mõnes mõttes rohkem tahtnud kaevuda ajastu stilistikasse, aga noh, vana maja surub ju peale:) Pilt joonistatud vana hea brushpeniga.

6 kommentaari:

aare ütles ...

Küll see timuka amet on tore. Kliendid on kõik väga rahul ja tundub, et järjekord jäsemete/sisikonna eemaldamiseks on pikk.
Kala ja lind vees on liiast...

Elina ütles ...

kala on minu interpretatsioon, aga mööda ujuvaid pardikesi oli nõiaprotsessi piltidel küll:)

meelis ütles ...

Elina, see, et mu Joonasele saadetud imeilus foto su sellist pilti pani tegema näitab veelkord, kui etteaimamatu on inimfantaasia!

Muidu igati stiilne ja.... üllatus-üllatus, isegi et pilt keskaegses puuslikustiilis tehtud, ikkagi kuidagi äratuntavalt sinulik (parimat epiteeti hetkel ei leidnud:-)

Ivar ütles ...

See on üks neid ideid, mille peale oleks tahtnud ise tulla - otsida välja kunagised raamatud "Invisitsioon" ja "Dekameron" ning proovida samas puulõikelises stiilis stseeni joonistada... Väga hea idee ja tulemus!

Ma ei usu ka, et kala ja part siin üleliigsed oleks. Esiteks on seesugused pisidetailid alati lõbustavad. Teiseks, ma ei tea, kas ja mille sümbol on part, aga kala on ju üks Jeesuse sümboleid... Sobib ajastupilti igatahes.

Endal tekkis tahtmine ka kunagi midagi siukest proovida, soovitan ka teistele! Ehk otsikski mingi samalaadse pildi (ehk sisult lõbusama?) ja teeks remiksiteema, nagu tolle Meelise tantsupildiga spontaanselt välja kukkus?

Ja lõpuks - see pilt tuletas meelde Pariisi Keskaja muuseumi ja sealsed eksponaadid. Näiteks oli ühe saali keskel lehitsetav klaasist ja raudraamidest "raamat", milles vanad käsikirjad. Üks neist oli kohtuga seoses kirja pandud juhtum, milles teemaks kahe naabri vaidlus ja üle aia kasvanud puu. Kogu see peetervõsalik olmekisma oli vormistatud paberõhukesel pärgamendil illumineeritud käsikirjana, milles veel ka imedetailne illustratsioon... Uskumatu, milleks kunagi inimestel aega oli.

Joonas ütles ...

Selline stiil on väga mõjus, brush annab teemale eriti kriipilt vastanduva pehmuse. Tegu on ka neli-teemat-ühes rekordiga: timukas, naine ja puu, kala, nõid!
Siia nimistusse saaks tinglikult veel teemasid otsa panna (ntx nunnu üledoos, kaunitar ja koletis), kuid lausküünilisuse vältimiseks peaks kindlasti välistama perepildi ja Eesti Wabariigi...

Aga Ivari pakutud remiksi just "rippuv pin-up" -nimelise teemana võiks küll teha :D Muide, ka Elina tsirkusepilt tiigrit kandva naisega oleks ka endiselt minu jaoks tugev kandidaat eraldi teema jaoks.

Anonüümne ütles ...

Kõik osalejad tunduvad olevat asjaga väga rahul