esmaspäev, 20. aprill 2009

48 - Vana maja - Ivar

Hetkel on mul tunne, et kuigi olen üle vaadanud hulga oma fotosid, leidmaks mõne hea kompaga vana majamodelli, pole seda päris õiget ette sattunud. Seepärast teen radikaalse lükke... ja postitan vana maja pildi pähe hoopis fotod.

Piltidel on tammepuine trepp, millest saab ühes Pariisi majas neljandale korrusele ronida. Ja tegelikult veel veidi kõrgemale. Maja asub maalilises sisehoovis, kiviviske kaugusel Bastille'i väljakust.


Mulle meeldib kõik seal koridoris. Isegi need koledad nurkaliibuvad plastikust veetorud, mis on muutnud kasutuks antiikse kraanikausi. Mulle meeldib see täksitud seintelt kooruv värv, seepiatoonides valgus ja ja üldse see lohakas käegalööv elegants, mis ei püüagi ajalugu Gyprociga üle lüüa. Kusjuures, vaatamata sellele, et iluremonti pole seal koridoris tehtud ilmselt aastakümneid, pole seal Eesti vanadest linnamajadest tuttavat pehastumis- ja kopitamishaisu.

Mulle tundub, et ma ei oska joonistada paremaid pilte vanadest majadest kui need fotod. Seda enam, et ka foto võib olla looming, pintsli asemel objektiiv ja rakurss ning värvitopsideks valgus, vari ja teravussügavus. Kuigi, ega tea, ehk lisandub siia kunagi ka joonistatud pilt... kes teab.

3 kommentaari:

meelis ütles ...

SUPER! Ja sugugi mitte paha mõte oma fotokogu jagada kui see teemaga haakub. Olen neid su pilte korra varemgi näinud, Ivar, ja nagu tollal nii ka nüüd viib see vana kuunud keerdtrepp ning need päevinäinud seinad sind kohe sinna, sajanditetagusesse majja, kus aeg oleks justkui seisma jäänud.... Kohe kujutad elavalt ette kuidas mõni valge tanuga teenijatüdruk sealt puuämbritega vett üles viib või mõni põlvpükstes poisiklutt sealt kanu taga ajab....
Ilus.

Ivar ütles ...

Tänud! Mulle tundub ka neid pilte vaadates, et peaaegu olen seal augustikuises trepikojas tagasi...
:-)
Ja joonistades samalaadset meeleolu tabada... see on minu jaoks liiga kõrge pilotaaž.

Ma igaks juhuks lisan siinkohal, et ma ei ole neile piltidele mingit toonitöötlust teinud, just sellised värvid seal olidki.

Joonas ütles ...

Minu lemmik on see kolmas Vertigo-pilt.