neljapäev, 23. juuli 2009

58 - Kolm põrsakest - Ivar

Ei saa väita, et teemat välja pakkudes mul kohe mingi pildi-idee olemas oli, pigem lootsin lihtsalt, et oskan kolm erinevat seatüpaaži paberile panna. Siis aga veendusin, et ega ilma hundita pole mõtet põrsaidki joonistada, siis tuligi mingi mõte... Ja siis peagi ka pilt.

Tehnoloogia on väga sarnane eelmise, tuukani ja marabu pildiga - punane Penteli täitepliiats ja brushpen. Siinkohal aga tahaksin tunnustada hoopis paberit - Cansoni A4 250 g/m2 happevaba illustratsioonipaber (BD, manga, comics), mida lihtsalt huvi pärast eelmisel suvel ühe paki ostsin, on LIHTSALT FANTASTILINE. See on konkurentsitult kõige parem paber, mida mina olen eales kasutanud. Vaatan õudusega, et 12st lehest on ainult neli veel alles... Kust saaks juurde? Tegu ei ole siis mitte vatmani tüüpi materjaliga, see paber on mingit pidi põhimõtteliselt teistsugune. Kõva pinnaga, kannatab kustutamist ja kirjade järgi sobib ka akvarelliks, samas kuivab tušš väga kiirelt, mistõttu igasugu ootamised ja määrimised on minimaalsed. Tõeline superpaber!

Ma pidin ennast tegelikult tükk aega sundima, et julgeda pliiatsijoonist selsamal paberil (ehk siis seda hävitades) üle kontuurida. Protsess aga oli puhas nauding.

Märksõnad, mille seast leiab antud pildis mõjutusi - Disney, Tex Avery, "Who Framed Roger Rabbit", "Little Britain" ja ehk isegi "Tulnukas".

Pliiatsivisand enne ülekontuurimist:

8 kommentaari:

Doodletom ütles ...

Vaatasin selle paberitootja kodulehte( http://www.canson-us.com/ ), huvitavad paberid küll, aga ikka liig kallid. Vähemalt siis visandamise/sketchbooki jaoks. Ise (taas-)avastasin hiljuti juhuse tahtel sule - osalesin riivamisi selle va sakslaste siin parasjagu filmitava teose võtetel, seal tuli mul joonistada - filmi tarbeks - putukaid (loodetavasti on siis hiljem filmis ka neid paista) ning sattusin sulest/ sulejoonest vaimustusse. Nüüd kavatsen seda rohkelt kasutama hakata. Nii et - kui on mingeid häid paberivariante, mis sule all eriti hääd tunduvad, hõigake siin välja, tõenäoliselt on huvilisi peale minu teisigi...

Ivar ütles ...

Karta võib, et Cansoni paber on kallis. Samas reisil ostmisel on võimalik hinnakomponent kuidagi ajus ära blokeerida, seda ma ka tegin...
:-)

Ma ise läksin ka Cansoni kallale kui algsed visandid mujal juba tehtud.

Ma küll kahtlustan, et Canson on Euroopa firma, ehk on hinnad siinpool ookeani soodsamad? Kuigi vaevalt. Kas mitte Joonas ei näinud sedasama paberit Helsinkis?

Paber paberiks, aga ka sulgedel on meeletu vahe sees. Enne brushpeni taltsutamist arvasin ka, et sulg on parim, eriti too jaapanlaste G-pen. Tolle dünaamika (joone jämeduse osas) on ikka väga suur.
Mis sulge kasutasid?

Ja - mis filmist jutt? Midagi nagu meenuks, aga pigem lööb silme ette see venelaste Dvigatelis tehtav talvefantaasia...

Ivar ütles ...

Paber, mida mina kasutasin, on selline: http://www.canson.fr/fiche_3_16.html (parem nupp ja "ava uues aknas", muidu avaneb kribuna siinsamas)

Ivar ütles ...

(Peale postitamist meenus ajaleheartikkel filmist, mille tarvis ehitati vette mõisa makett...)

Doodletom ütles ...

Just-just, seesama. Filmi nime... ma... hkhmmm, ei teagi... (See illustreerib mu loomu pealiskaudsust vist kaunis hästi ;) )
/[Offtopikuna - see kõnealune mõis ise oli - nii väljas kui ka seest - super mõjuv!]/ Täiesti ehedalt vanaaegne nägi välja.

Sulgedest. Kuna ise alles need avastasin, on kogemus maru väike - käisin Pirni tänava kunstipoes, võtsin 4-5 erinevat sulge ja... tundusid kõik kuidagi liig sarnaste hingedega olevat. Lemmik on oma ema käest saadud - tõenäoliselt mingi nõukaaegne - hästi terava otsaga sulg. (Riputasin just sellega tehtud proovi oma blogisse üles, kel huvi, siis: http://doodletom.blogspot.com/ )
Muidu sel sulel joon ja tunnetus tipp-topp, aga vatmani sugust paberit kipub pisut kriipima, seepärast olekski suur huvi midagi muud proovida.

Doodletom ütles ...

Ja veel: millist brushpenni sa kasutad? Mina olen siitmailt leidnud vaid Faber-Castelli omi ("PITT artist pen" või midagi sarnast ta on) ja ei ole sellega küll väga rahul - ei ole ta nii peene ja tundliku otsaga, kui minule meeldiks. Natuke liiga "vildika"- tunne.
Ja see "jaapanlaste G-pen", mispoolest ta teistest erineb? Ning kas seda siit kuskilt kah leiab?

Joonas ütles ...

Parim euroopas kättesaadav brush pen (Jaapanis võib olla meile tundmatuid mudeleid veel küll ja küll):
http://www.scribblers.co.uk/acatalog/Pentel_Brush_Pens.html

G-penisid saab näiteks siit (vaatan, et hetkel on see sold out, kuigi mõne päeva eest oli veel saada - popp kaup ikkagi):
http://www.jetpens.com/index.php/cPath/845_782

Võiks öelda, et mõlemal vahendil (kuigi täiesti erinev käsitlusviis) on hea tunnetus, suurepärane jooksmine paberil ja jämeda-peene joone suht nõtke vahelduvus. Mõlemad vajavad ka päris palju harjutamist, et mingi tase saavutada. Eks Ivar kirjutab ka veel oma kogemustest, tal sulg jookseb paremini :)

Joonas ütles ...

Ahjaa, sellest Canson paberlist... Seda müüakse tõepoolest Helsingis, Akadeemise Kirjakaupa kunstitarvete osakonnas. Lausa mitut sorti oli seal seda. Mina ostsin ühe pisut teistsuguse paki kui Ivar, kuid seda ma pole julenud proovidagi veel - tegu on ülimalt sileda pinnaga, justnagu plastik :) Hind oli 20ne lehelisel A3 pakil 15 EURi ja need kõrgema klassi paberid kõik sinna kanti maksidki.