kolmapäev, 28. oktoober 2009

66 - Anu ja Sipsik 2009

Järjekordsel teemahääletusel oli rõõmustavalt palju osalejaid - koguni 27 inimest ütles oma sõna sekka. Tänud kõigile selle eest! Üheksa häälega võitis "Anu ja Sipsik 2009", mis ongi järgmine nädalateema. Teist kohta jagasid kuue pooldajaga "Saba ja sarved" ning "Mul on oma robot", "King Kong" ja "Veider lennumasin" said kumbki kolm häält.

Eno Raua kirjutatud ja Edgar Valteri joonistatud Sipsik on eesti lapsi saatnud juba oma pool sajandit. Proovimegi siis ette kujutada, kuidas võiks triibuline nukk ja tema perenaine välja näha aastal 2009, tollel keeleneetide ja nabapluuside hängival ja tšillival ajastul...

Sipsik läbi aegade. Kas suudate mõista, miks ja kelle süül on viimane raamat kujunduselt sedavõrd õudne ja maitsetu?

Aga veel pisut seekordsest teemahääletusest. Iseenesest, head on nad ju kõik ja plaanimegi siit kohe paar tükki järjest kehtima panna. Sellega seoses:

Mõtlesime veidi ja otsustasime, et blogi dünaamika tõstmiseks peaks ikkagi tagasi minema iganädalaste joonistamisteemade juurde. Jõuab joonistada või mitte, aga vähemalt elu käib ja vaheldusrikkus suureneb. Kaks teemat kuus on ikka tegelikult ju kole vähe...

Et aga mõtlemis- ja joonistamisaega piisaks, teeme taaskord nii nagu mõne aja eest katsetasime - uus teema tuleb igal nädalal, aga tähtaeg on kahe nädala kaugusel. Ehk siis teemad kattuvad, igal nädalal on õhus kaks teemat, üheni nädal, teiseni kaks. Et sellesse rütmi pääseda, on kahjuks järgmise - Anu ja Sipsiku - teema jaoks aega siiski ainult nädal...

Seega on 66. nädalateema piltide esimene lubatud postituspäev - 3. november, mis puhtmittejuhuslikult taas kord teisipäev.Jõudu ja ideid!

12 kommentaari:

meelis ütles ...

Olen pisut skeptiline selliste teemade suhtes, kus tuleb kujutada/disainida klassikavaramust tuntud tegelasi, sest see seab joonistajale kohe mitu küsimust:
1: kas võtta Valteri tehtud üliõnnestunud disain ja püüda panna see teistsugusesse situatsiooni või poosi? Kui nii, siis mida ma sellega tõestan, kas seda, et valdan joonistusoskust ja et võin erinevaid karaktereid pöörata-keerata? Olgu omavahel öeldud, et tänu oma tööspetsiifikale puutun ise sellega igapäevaselt kokku ning see ei paku eriti pinget.
2: redisainida ja kaasajastada olemasolev Sipsik nagu Ivar soovitab.. iseenesest võib aga mis oleks asja iva?
3: kas teha uus disain samale karakterile? Jällegi libe tee, kuna oleme kõik näinud suht verevaeseid versioone nii Agu Sihvkast, Krõllist kui Naksitrallidest. Selleks et originaaliga ligilähedaseltki võistelda peaks joonistaja olema samas kaalukategoorias Valteriga.

Nii, ja jääbki üle küsida: mida ma selle teemaga peale hakkan? Teha suvaline kaltsunukk a'la Raggedy Ann ja nimetada see Sipsikuks?
Või panna Valteri Sipsik tänapäevaselt arvutiklaviatuuri klõbistama või telekamänge mängima? Nagu mainisin võib seda ju oma lõbuks sahtlipõhja joonistada aga ikkagi ei näe ma asjal erilist uba.
Ilmselt olen siinolijatest ainuke, kes nii mõtleb..

Ivar ütles ...

Ma püüan siis midagi vastata...

Ma olen aru saanud, et sulle ei meeldi üldse mingi olemasoleva tegelase oma moodi ülejoonistamine. Batmanist teemana on meil näiteks juttu olnud... Samas, mina jälle ei saa aru, milles probleem. Batmani näiteks, kelle välimus koosneb mõnest üksikust iseloomulikust "kohustuslikust" detailist ja kolmest-neljast värvitoonist on võimalik väga erinevalt lahendada. Iga kunstnik on teda erinevalt kujutanud, isegi kostüümi oluliselt ümber disainimata. Mignola viktoriaanlik Batman on hoopis midagi muud kui Quitely või Bisley oma, jne jne. Pluss veel see, et ikonograafilist tegelast saab väga erinevas võtmes piltidesse panna, karikatuuridest ja paroodiatest eepiliste maalinguteni.

Või kasvõi Asterix - keegi ei vaidle, et Uderzost seda tegelast paremini joonistada ei saa. Eriti, kuna tal on mitmeid imelikke detaile ja tegelikult pole ta üldse eriti huvitav tegelaskuju. Samas on mulle silma jäänud seesugune Asterixi pilt - http://xanderthurteen.deviantart.com/art/Asterix-123811898 - ja minu meelest on see pilt jumala hea.

Just seesuguseid oma vaba käega versioone Anust ja Sipsikust tahaksingi mina näiteks näha...

1 - kui sa võtad Valteri kujundatud tegelasi nn. "tüübilehena" ja neid lihtsalt animaatorina ümber poseerid, on tulem loomulikult mõttetu. (Vahele - minu veendumuse kohaselt pole Valteri stiili eales suudetud adekvaatselt animatsiooni üle kanda, kui, siis ehk hoopis "Verise Johni" nukufilmis.) Kui sa aga võtad Valteri Anu ja Sipsiku tegelaskujud ja joonistad neist MEELISE MOODI pildi, on tulemus minu jaoks küll huviga oodatav.

See on umbes sama kui lased oma lemmikul joonistada mõnda oma lemmiktegelast. Näiteks nagu siin Bill Presingu tellimuspiltidel on Tim Burtoni ja Luc Bessoni filmitegelasi: http://1.bp.blogspot.com/_QCTFEaTS8MA/Sa2BM8U6hII/AAAAAAAAAsQ/LiheR_U-ouM/s1600-h/commission+sheet.jpg

2 - miks ei võiks tegelaskujusid ajakohastada? Tegelikult seda ju massiliselt tehaksegi, iseasi, kas hästi. Tegi ka Raud ise, kes näiteks Sipsiku ja teleka lugu mitu korda ajakohastas. Kui ta elus oleks, siis ilmselt vahiks ja imestaks Sipsik nüüd mitte telekat või VÄRVItelekat vaid hoopis I-Podi...

3 - Miks mitte proovida uut disaini? Sipsik on minu meelest lihtsalt triibuline kaltsunukk ja see ongi kõik! Triipe joonistas juba Valter mitut eri värvi, milles probleem?

Ühesõnaga, lase ennast vabaks ja joonista omaenda stiilis Sipik. Ja ongi kõik. Mille poolest see on erilisem tegevus kui omaenda stiilis kaelkirjaku joonistamine? Siis oleks ju pidanud kõik kaelkirjakupildid fotorealistlikud olema ja kõik muu mõttetu...

Öelge teised ka sõna sekka!
:-)

meelis ütles ...

see on nii ja naa, Ivar, ja ilmselt olen vist enda jaoks selle teema natule "ülemõelnud".. Olen lihtsalt liiga palju näinud asju, kus superhea originaal (ehk lausa ikoon kui soovid) on oskamatult ja maitsetult üle käidud, ja see tekitab minus alati küsimuse asja otstarbekuses...
Aga hea küll - eksperimendi korras miks siis mitte! Lõppkokkuvõttes mis muud see joonistamine niiväga ikka on kui mäng ja eksperimenteerimine joone, värvi, sheipide ja kui hästi läheb siis ka ideega:-)
Vaatame mis tuleb...
(Olen hetkel oma tööasjadega pisut jännis aga kui need kaelast ära siis tuleb vist kiire järelspurt ette võtta:-)
See su Asterixi näide on muide päris muhe, äratuntavalt Uderzo tegelane viidud cartuunnetwörgilikku stiili.., ja Presing on loomulikult Presing oma tuntud headuses....
Weri inspaiering indiid....

Aleksander Rostov ütles ...

Karakterite joonistamine on igas sellises nädalajoonistamise ettevõtmises olemas, palju harvemini on aga "matki kellegi stiili" asju. Tahaks näha Meelist joonistamas mitteanimatsiooniselt ja tahaks näiteks Ivarit näha mitte.. uh.. sinkavonka? mittelogiseva? Noh, teise joone tüpaažiga joonistamas. Kasvõi Mignola ülimalt geomeetrilise minekuga.

Või isegi mitte matkida kedagi teist vaid võiks olla "Tee teistmoodi" teema.

Ivar ütles ...

Me oleme Joonasega stiilimatkimise teemat isegi arutanud... Aga seda teemaks vormistada polegi nii lihtne, eriti veel selliselt, et see kõigile osalistele sobiks ja pinget pakuks. Kui on teemapüstitus mõttes mõlkumas, siis lase käia ja sõnasta see kasvõi siiasamasse!

Mis "kätte harjunud" joone muutmisse puutub, siis sedagi pole üldse lihtne teha... Selleks peaks ilmselt ka töövahendeid muutma, pintsli näiteks sulega asendama. Ma pole aga kindel, et seepeale tekkinud tulemust teistele näidata tahaks...

Elina ütles ...

mina olen ka KORDUVALT tahtnud stiili jäljendamist! seda oleks nii põnev teha kui vaadata. ja üldiselt ma suhtuks "ebaõnetsumistesse" kompleksivabamalt. väga kriipivad oiged ja muiged saab nõrganärviliste huvides ju alati ära tsenseerida :D

Ivar ütles ...

Aga sõnasta 68. teema ja paneme ta homme üles!
:-)

(Ma ütlen ausalt, et konkreetse isiku stiili jäljendamise teema formuleerimisel jään mina ilmselt hätta. Saaksin hakkama ehk paari maaliklassiku-teemalise nädalateema püstitamisega, aga seda ka ilmselt ainult teemaga ja mitte pildiga... :-) )

Aleksander Rostov ütles ...

Kõik kedagi kindlat matkima panna oleks ka nüri vast. Võiks olla "Matki keda tahad".
Ja teemana meeldiks isegi rohkem lihtsalt "Tee täiesti teistmoodi". Seletavas kirjelduses äkki sedasi: "Proovi teha nõnda, et pildi järgi ei saaks aru, et sina tegid."

Ivar ütles ...

Ja pildi päristeemaks oleks siis valitud mõni varasem teema?

Kahtlustan lihtsalt, et nädalateema võiks siiski ka pildi sisu kohta mingit pidepunkti sisaldada...

Teema nimeks oleks siis näiteks "Teistmoodi järelnoppimine?"

Ivar ütles ...

Mulle isiklikult meeldis too kunagine Meelise leitud tantsupildi omamoodi ületegemine. Mingi nipiga juhtus see olema just siuke, mis tõmbas ennast "remiksima". Aga miks? Seda ma öelda ei oska... Ja kuidas leida veel seesuguseid pilte, mida saaks samasuguse mõnuga teises stiilis joonistamiseks aluseks võtta? Oskab keegi öelda, miks just see pilt niivõrd hästi toimis?

Põhimõtteliselt oleks ju võimalik võtta kasvõi mõni Valteri pilt ja see siis, ma ei tea, Mucha, Klimti, van Gogh' või Düreri stiili imiteerides ümber joonistada...

Või siis võtta aluseks kasvõi mõni selline pilt - http://www.urbanitebaltimore.com/images/October2008/ArtCulture/book_2_1008.jpg (Tegu peategelasega Mike Mignola ja Christopher Goldeni gootilikust vampiiriromaanist "Baltimore". Ehk - remiksimiseks sobiv pilt peaks jätma interpreteerimiseks piisavalt palju lahtisi otsi.)

Joonas ütles ...

Arvan, et kui hea disainiga karakter oma käega üle käia, aitab see ikkagi pigem targemaks saada kui lollimaks minna... Muidu ei vaata ju ka disaini nii hoolega - vähemalt minu silm pole selleks piisavalt treenitud. Ma pole ka nii proff, et täpselt sarnane välja kukuks, nagu Meelisega juhtuda võib :) (Aga seda ei juhtunud, nagu juba blogis näha).

Joonas ütles ...

Ahjaa, ühe asja suhtes pean Meelisega täiesti nõustuma: "Olen hetkel oma tööasjadega pisut jännis aga kui need kaelast ära siis tuleb vist kiire järelspurt ette võtta"