reede, 18. detsember 2009

2010 on tulekul. Mida teha? Mida muuta?

"Joonistajad koos" pildiblog sai alguse mais 2008. Hetkel, mil aasta 2009 läheneb lõpule, pole me veel kahte täispikkuses toimimisaastat kokku venitanud, kuid uue numbri ette löömine annab siiski põhjuse pisut vahekokkuvõtteid teha.

Sellega seoses küsikski mõned küsimused, et asjalood enda jaoks veidi selgemaks saada. Ja, kes teab, ehk tulevikus veidi targem olla.

  • Kuidas se blog tundub?
  • On ta üldse vajalik? Kui, siis kellele?
  • Kuidas paistab ta teiste omasuguste kontekstis? Millised blogid võiksid olla eeskujuks, millised on kodumaised otsesed (ja paremad) konkurendid?
  • Miks on aktiivsus sedavõrd madalaks jäänud? Masu? Töökoormus? Tüdimus? Pere ja muu elu? Lihtsalt mõttetu paik? Tase liiga madal?
  • Kuidas saada juurde aktiivseid osalisi?
  • Kas kommantaarid on liiga karmid/leebed/mõttetud?
  • Kas nädalateemad on nõmedad? Kui, siis kust leiaks paremaid?
  • Kas vastukajades on midagi valesti?
  • Kas lisaks piltidele peaks olema ka muid postitusi? Tegelikult on ju võimalus täiesti olemas postitada ka igasugu muid joonistamise ja loominguga seotud teadaandeid - näitusekuulutusi, raamatututvustusi, netilinke... Miks aga seda ei tehta?
  • Kas seesugune blog toimiks paremini kui ta oleks mingil moel seotud näiteks mõne foorumiga? See tähendab, kas pelgast pildipostituamise- ja kommenteerimisvõimalusest jääb moodsas tviterdavas ja feisspuukivas maailmas väheks?
  • On sel foorumil üldse mõtet kui ta kipub jääma pigem teemapostituste loeteluks?
  • Kas üks teema nädalas on palju? Kas üks teema kuus on vähe?
  • Mida muuta? Kas üldse muuta?
Ootame KÕIGILT BLOGI KÜLASTAJATELT siiasamasse kommentaare, arvamusi ja soovitusi. Eelnev küsimuste loetelu pole ankeet ega mõeldud näpuga järge ajades vastamiseks, see on kirjas lihtsalt mõtete tekitamiseks. Olgem aktiivsed! Ehk tuleb niiviisi 2010 igas mõttes huvitavam, nii mujal kui ka siinsamas JK-s.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

# Blogi on väga vahva idee ja seda on mõnus jälgida. Muidugi võiks siin juures olla link galeriile, kui saaks vaadata pilte nii, et need on korraga silme ees ja saaks valida ühe kunstniku või ühe teema.
# Mina olen ise siit küll palju kasulikke näpunäiteid saanud. Kuigi endal hullumeelse elu juures pole eriti aega kunstiga tegeleda ja vaim on pisut kinni ka, siis teiste kunsti ja kommentaare vaadates saan küll hulka targemaks.
# Kodumaiseid konkurente ei oskagi öelda. See blogi variant on väga hea. No päris asjalik eeskuju on Deviantart, aga seal infot ehk liigagi palju.
# Mina hetkel olen end matnud teadustöösse, mille loodan jaanuaris valmis saada, siis tahaks küll taas aktiivselt kunsti poole pöörduda.
# Kuidas saada juurde aktiivseid osalisi? No reklaami peaks tegema tuttavate seas, ehk saaks Devianti panna info jms.
# Kas kommantaarid on liiga karmid/leebed/mõttetud? See oleneb väga kommenteerijast. Ma ise eelistan niisuguseid konstruktiivseid kommentaare, kus keegi lihtsalt ei röögata "nõme" või "äge", vaid analüüsib pilti ja toob välja mitte ainult halvad vaid ka head küljed. Keegi ütles küll, et me kiitust ei vaja, aga no ausalt ainult negatiivset kriitikat ka ei taha ju, ikka tasakaalus peaks olema.
# Kas nädalateemad on nõmedad?
Kui, siis kust leiaks paremaid?
Ei ole nõmedad, kindlasti mitte, mul küll tekib nendega seoses igasuguseid ideid. Kellel ikka vähegi fantaasiat on, nendel ei tohiks nende interpreteerimisega probleeme olla.
# Kas vastukajades on midagi valesti? Ei, kindlasti mitte. Mõnele kritiseerijale soovitus: kui ütlete, mis on valesti, soovitage ka ühtlasi, mida ise selle asemel teeksite.
# Kas lisaks piltidele peaks olema ka muid postitusi? Tegelikult on ju võimalus täiesti olemas postitada ka igasugu muid joonistamise ja loominguga seotud teadaandeid - näitusekuulutusi, raamatututvustusi, netilinke... Miks aga seda ei tehta?
Selle tegemine vajab julgustamist. Praegu juba nimetus viitab sellele, et pange joonistusi. Aga muidugi liiga laiaks ei ole mõtet ajada. Mis ei tähenda, et teemaga seotud postitusi, näiteid jms siia panna ei võiks, vastupidi. Ja mõni seda ka teeb. Väga hea.
# Kas seesugune blog toimiks paremini kui ta oleks mingil moel seotud näiteks mõne foorumiga? See tähendab, kas pelgast pildipostituamise- ja kommenteerimisvõimalusest jääb moodsas tviterdavas ja feisspuukivas maailmas väheks?
No võiks muidugi foorum ka olla. Aga kui väga mahukaks ajada, siis oleks raske seda hallata ja ülevaadet saada.
# On sel foorumil üldse mõtet kui ta kipub jääma pigem teemapostituste loeteluks?
Sellisel juhul ei oleks eriti mõtet, aga ehk see nii ei ole, meil ikka mõni tubli aktiivne siin on.
# Kas üks teema nädalas on palju? Kas üks teema kuus on vähe?
Võib-olla tõesti teema nädalas on palju, ei jõua seedida, kui juba uus teema. Võiks ju katsetada varianti, et 1 teema kuus, aga soovitatavalt võib postitada mitu erinevat kontseptsiooni. Ehk siis 1 kunstnik, aga mitu pilti, kui tegu produktiivsema tegijaga. Ja aeglasemad jõuaksid järele mõelda.
# Mida muuta? Kas üldse muuta?
Ei oskagi praegu eelnevale midagi lisada. Kui meenub, annan teada.

Kaunist pühadeaega kõikidele!

Ivar ütles ...

Mul endal on teemade tiheduse osas tegelikult üsna kindel seisukoht, ja see on - teema nädalas on mitmes mõttes distsiplineeriv ja vajalik rütm.

Iseasi, et võib-olla peaks siiski püüdma hoida seda (vahepeal toiminud) "kattuvat" režiimi, kus uus teema tuleb igal nädalal, aga tähtaeg on kahe nädala kaugusel, ehk - õhus oleks alati kaks teemat korraga. Mulle endale selline rütm meeldiks, sest nii saab ühel nädalal asja seedida, et siis teisel midagi kokku keerata.

Miks ma pooldan iganädalast teemat - kui ikka on tahtmine joonistada, siis mingi kritselduse jõuaks nädalaga teha küll ja selline regulaarne deadline aitaks ehk ka enesedistsipliini kasvatada.

Alternatiiv oleks uus teema kahe iga nädala tagant. Kui aga nüüd mõelda, siis tähendaks see musta stsenaariumi korral kui keegi pilte ei postitagi, ainult kahte uut postitust kuus. Mis sisuliselt võrdub sureva blogiga, mida pole huvilisel enam mõtet igapäevaselt külastada, mis seetõttu vajub lemmiklinkide nimekirjas aina tahapoole ja siis ühel päeval ongi käes hetk kus üritus on de facto surnud ja netis ripub järjekordne jäätunud ja aegunud lehekülg, kus mitte kui midagi ei toimu.

Ja veel harvem uusi teemasid postitada, kas siis korra kuus (12 korda aastas) või ilma regulaarse rütmita... Seegi oleks isikliku arvamuse kohaselt blogi surm.

Iganädalane teema hoiab vähemalt elu käimas, olgu seda elu siis kasvõi vähevõitu, aga siiski midagi-gi.

Joonas ütles ...

* Blog tundub endiselt hää.
* Jah! Vajalik mulle ja ka kõigile eestlastele! See on uskumatu, kui palju ma isklikult õppisin, kui esimese aasta jooksul oli mahti katsetada ja pusida iga pildi kallal!
* Eestis on see ainulaadne ettevõtmine ja vajab elushoidmist.
* Ilmselt töökoormus + pere ja muu elu. Sest üldiselt on minu viimased kolm kuud välja näinud selliselt, et alul ma rabasin ennast lolliks joonistades igasugu jõuluprojekte ja nüüd raban end lolliks perele eluaset otsides. Pliiatsit ei oska vist enam käeski hoida õigetpidi...
* Minu tähelepanekute järgi on kõige aktiivsemad osalejad selle koha ise leidnud ja liitumssoovi avaldanud. Ma ei usu, et rekaamikampaaniast kasu oleks.
* Kommentaarid on alati head, viimasel ajal napisõnalisemad ainult.
* Nädalateemad on head, kahju ainult, et ise nende potensiaali väga harva jaksan ära kasutada.
* Võiks olla küll muid postitusi, kuid nende vormistamine võtab alati jällegi palju aega... Aga ma tõesti ei tea, miks ma siia pöff-i ajalt toiminud koomiskinäituse promo ei pannud või kasvõi enda koomiksi rekaami. Ei tulnud selle peale vist suure kiirustamisega, nüüd on kõik aga juba möödas.
* Minu meelest praegune formaat on igati ok, foorum teeks asja laialivalguvamaks. Ma lisaks aga paremasse tulpa siiski hoolega valitud linke, et siia juhuslikult sattunu ka mujalt maailmast maigu suhu saaks.
* Peab tunnistama, et üks teema nädalas on hea tempo. Praktikas minu jaoks liiga kiire hetkel, kohati tundub lausa, nagu oleks iga päev üks teema... 8-O
* Mina muudaks seda, et saadaks kõigile osalejatele ka maili uue teemaga. Mõni võibolla ei mäleta üldse, et selline koht on olemas ja mõni võibolla saab aru, et ta ei soovi seda teadet iga nädal saada ega ka vastavas nimekirjas olla...

Elina ütles ...

1.Kuidas se blog tundub?
põnev nagu ikka

2. On ta üldse vajalik?
Vajalik kõigile, kes tahavad siia midagi postitada.

3 Kuidas paistab ta teiste omasuguste kontekstis?
minu meeelest mingi tase,sõpruskond ja ERITI järjepidevus on täitsa olemas. seda ongi ühele blogile vaja.

Miks on aktiivsus sedavõrd madalaks jäänud?
tase on üsna ok. mul on kahju, et nii vähe tüdrukuid postitab, see teeb pildi pisut ühekülgseks, aga parem ikka, kui üldse mitte midagi.

Kuidas saada juurde aktiivseid osalisi?
ilmselt peab mõni blogiline rohkem oma sõpruskonnast(mitte minu omast) kedagi moosima. päris võõral on raskem kuhugi sisse sulanduda.

Kas kommantaarid on liiga karmid/leebed/mõttetud?
igaüks kommneteerib nii nagu oskab.

Kas nädalateemad on nõmedad?
mulle isiklikult väga meeldivad.

Kas vastukajades on midagi valesti?
vastukaja võiks alati rohkem olla, aga hea pilt, nagu elu näitab, saab alati vastukaja.

Kas lisaks piltidele peaks olema ka muid postitusi?

mulle meeldiksid kunstnikututvustused või raamatu(koomiksi)arvustused küll. kahjuks ise ei oska tõsiseltvõetavat, analüüsivat ja vigadevaba teksti kirjutada.

On sel foorumil üldse mõtet kui ta kipub jääma pigem teemapostituste loeteluks?
vaadates postituste arvu, mis on sel aastal keskmiselt 23 postitust kuus, siis minu meelest on aktiivsus täiesti rahuldav.

Kas üks teema nädalas on palju? ei
Kas üks teema kuus on vähe? jah

Anonüümne ütles ...

Eelpoolkirjutajad on kõik asjaliku juba ära öelnud. Kui käesolev pildiplogi on mõeldud sellisena, nagu ta on, siis oluliste funktsioonide muutmine tähendab ka olulisi vormimuutusi, st plogist kodukaks vm. Arvan, et plgu nii nagu on:)
Jõudu, edu & hääd pyhadeaega!
Kaaren, lugeja

Priit Raag ütles ...

Väga tänuväärt blogi - jälgin pidevalt! Loodan, et toimib veel pikka aega.

Kritiseerimisel tekib endal väike tõrge, kuna ise hetkel joonistusi ei postita ja siis ei tahaks ka teisi arvustada. Aga üldiselt on hea on lugeda vaid kriitikat, mis väga täpse lahenduse pakub, mitte ei too ainult "vigu" välja. Ja soovitaks kõigil ikkagi kommentaar jätta kui joonistus meeldib - see on autorile tähtis, isegi kui ta väidab vastupidist.

Blogis võiks olla muidu midagi taolist nagu facebookis "I like it" funktsioon, sest siis saab näidata mis meeldib, aga ei pea ilmtingimata kommentaari jätma kui pilt räägib täiesti enda eest.

Postitamise aktiivusus on muidugi seotud kiire eluga aga ka tagasiside hulgaga. See sama "I like it" funktsioon näiteks juba ise innustaks rohkem postitama. Ning hetkel ei näe ka seda mitu inimest on su pilti vaadanud.

Teemade valik on väga ok. Kui ehk siis tahaks näha aeg-ajalt natuke rohkem realistlike, vähem illustratiivseid joonistusi.

Reklaami blogile soovitaks siiski teha. Ma tean, et Eestis on veel mitmeid päris häid joonistajaid.

Edu ja häid pühi!

meelis ütles ...

Tore, et sellise vahekokkuvõtte üles võtsid, Ivar! Ja tänud kommentaatoritele, kes viitsisid sellele reageerida! Et kõik õige ja asjalik on eeskõnelejatel ära öeldud, siis teen lühidalt:

See, et see üritus meil juba poolteist aastat vastu on pidanud näitab, et ju on seda vaja nii tegijatele kui sellest osasaajatele.

Üks teema nädalas distsiplineerib ja paneb oma aega (veel:) paremini distsiplineerima, samas võiks selle nn 2 teemat korraga õhus rütmi taas ellu äratada, saab uue teema vaikselt "tiksuma" panna.
Pakun välja, et kui postituste arv on madal võiksime kord kuus (või harvemini) teha teemades järelnoppimise: mul on kiire elutempo juures nii mõnegi pildiga juhtunud, et idee või isegi mustand olemas, aga et uued asjad tulevad kiirelt peale siis ühel hetkel avastad, et on rong läinud (ja inspiratsioon vana asi üles võtta ka).

Kindlasti sooviksin näha siin värsket verd, uusi käekirju ja veel erinevamaid teemalahendusi! Nõus Priiduga, et mõned realistlikumad asjad siin-seal vahele ei teeks ka üldpildile paha! Et ma ise olen suht agar visandaja siis häämeelega kutsuks teisigi joonistajaid endale joonistusblokk muretsema (või see tolmunud riiulilt üles võtma) ja seda hoolega täitma, et siis mõni õnnestunum lehekülg siiagi riputada! (miks mitte teema Visandid 3,4,5 jne raames).

Kommentaaridest: eks igaüks kommenteerib oma oskuste ja kogemuste piires, ning asjaliku ja vajaliku nopib välja see, kellel seda tarvis läheb. Priidu väljakäidud "I like it" nupu võiksid meie arvuti-wizardid siia külge monteerida küll, olen ise tihtipeale mõelnud, et mõne pildi puhul justkui midagi kommenteerida ei oska, aga pilt on tore ja ühe naerusuise emotikoni paneks külge küll. (Aga et see viimane on justkui niruvõitu, et suurt kommentaari lahrit täita siis jääbki asi kommenteerimata).

Aitäh veelkord meile kõigile ja ilusat pühadeaega!!

k. ütles ...

Hmm, vaatan, et Ivar justkui võttis selle teema juba kokku, kuid kuna ma selle küsitluse veidi hiljem avastasin, siis ma nüüd veidi hiljem ka vastan.

Kuidas se blog tundub? On ta üldse vajalik? Kui, siis kellele?
Minu jaoks oli see konkreetne blogi esialgu ikka üheks väga meeldivaks üllatuseks - oma kodumaine sellelaadne blogi. Ma poleks arvanudki, et Eestis nii palju joonistajaid on :) Olen tänini arvanud, et see on ikka üks väga üksildane tegevus. Ilmselgelt olen ma eksinud. Sellest ajast saati (kui ma Joonistajad Koos sõber Aleksander Rostovi samme stalkides leidsin) olen seda ka külastama jäänud.

Kuidas paistab ta teiste omasuguste kontekstis? Tegelikult on ju Joonistajaid võrdlemisi vähe. Kodumaiseid samalaadseid blogisid ma aga rohkem jällegi ei tea...

Millised blogid võiksid olla eeskujuks, millised on kodumaised otsesed (ja paremad) konkurendid?
Ehk on järgmistest linkidest inspiratsiooni:

- http://grandcentralacademy.blogspot.com/
see on ühe Ühendriikide kunstiakadeemia blogi. Peale oma valmis kui ka pooleliolevate pikemate tööde (nii maali, joonistusi kui skulptuuri) ning fotosid õpilastest ja õppejõududest nii tööd tegemas kui ka lihtsalt koos aega veetmas, on ka kunstnikke (vanemaid meistreid või noori andekaid) tutvustavaid mini-artikleid (isiklikult avastan iga natukese aja tagant kas Veebihämarustest või raamatuist mõne dinosauruse - mõne vägeva vana illustraatori või ajaloohämarustesse kaotatud hea kunstniku)
- http://www.urbansketchers.com/
selle lehe puhul on tegemist üritusega, mis koondab enda alla kõikvõimalikke linnamaastikujoonistajaid. nende programm on kohati lausa nii aktiivne, et suuremates linnades üle maailma korraldatakse ka LIVE kokkusaamisi ning n-ö sketchcrawle, kus kambakesi hõivatakse mõni teeserv või park või kohvik ning joonistatakse mõni tund koos seltskonna mõttes või nii.

Kuidas saada juurde aktiivseid osalisi?
ehk oleks abiks häbitu enesereklaam ? lihtsatest nupukestest kodumaistes foorumites-blogides kuni Eestimaa linnade veerennitorude kenade piltidega (reklaam-) kleebistega katmiseni.
Kunstikoolidesse saaks kah ju teatiseid viia kas stendidele või nende tualetid täis kleepida 'reklaami'

Kui aktiivne ma nüüd kohe-kohe oleksin.. aga astuksin isegi hea meelega Joonistajate ridadesse :) mismoodi seda korraldada saaks ?

Kas nädalateemad on nõmedad? Kui, siis kust leiaks paremaid?
Ma kindlsti ei ütleks, et nad nõmedad on, kuid kui uusi teemasid on vaja siis võib ju regulaarselt teha brainstorm-tüüpi postitusi, kus kommentaatorid oma mõtteid saaksid jagada. mingi aja möödudes võiks kogunenud teemad küsitlusse lisada (poll) ning sealt nt 5 või 6 teemat välja valida nädalasteks ülesanneteks, kui need teemad otsa saavad, siis saaks uuesti rahva kokku kutsuda oma teemasid pakkuma

Kas lisaks piltidele peaks olema ka muid postitusi? Vast mitte rohkem kui päris joonistustega postitusi, aga oleks ju huvitav.
(Tegelikult on ju võimalus täiesti olemas postitada ka igasugu muid joonistamise ja loominguga seotud teadaandeid - näitusekuulutusi, raamatututvustusi, netilinke...)


Kas seesugune blog toimiks paremini kui ta oleks mingil moel seotud näiteks mõne foorumiga? See tähendab, kas pelgast pildipostituamise- ja kommenteerimisvõimalusest jääb moodsas tviterdavas ja feisspuukivas maailmas väheks?
Ise arvan, et foorum laseks kogu üritusel liialt laiali valguda ning joonistamise asemel pruugib nii mõnelgi aeg kuluda foorumis diskuteerimisele... Oma Facebooki leht pruugib aga külalisi ja ka joonistajaid juurde tekitada, kui palju küll on omaette küsimus.

Kas üks teema nädalas on palju? Kas üks teema kuus on vähe?
see teema nädalas + tähtaeg kahe nädala tagant on päris hea mõte minu meelest

Ander Avila ütles ...

Where do I sign up?

Ivar ütles ...

Kõik, mis vaja, on kirjas kui klikata paremalt veerust sildil "000- Reeglid".

Ivar ütles ...

Minule meeldiks, kui igas kuus tuleks vähemalt niipalju postitusi kui selles kuus on päevi. Ehk siis - detsembrisse tuleks veel kuidagi neli postitust kombineerida...
:-)

Ivar ütles ...

Mul on tunne, et blogis võiks teha rohkem selliseid mingit pidi kollektiivse tulemusega ettevõtmisi. Kui nüüd "Horoskoop" saab teemana poolehoiu, siis võikski proovida ju kambaga kõik tähemärgid ära illustreerida, ja seda nii, et kõik pildid oleks samas (näiteks ruudukujulises) formaadis.

Kunagi varem oli plaan sama moodi nädalateemana igast tähestiku tähest pilt teha - et saaks kokku kasvõi pdf-formaadis "Joonistajad koos" pildiaabitsa. Nii selle kui tähtkujuidee oluliseks pidurdajaks pragustes osaleja-masu oludes võib muidugi olla see, et lihtsalt ei saa joonistajaid kokku...

uniliis ütles ...

Tänane väga lahe leid - selline blogi! Päev kohe kirjas :)
Katsun mõned pildid nuputada ja ühineda õige pea.

Eelkommentaatoritega nõus. Ühtlasi ühinen arvamusega, et teema võiks meilile tulla, siis udupeadel lihtsam.