reede, 30. aprill 2010

"Meeldib" NUPP on siin, et jääda!

Peale blogile välimuse andva koodiga pusimist õnnestus orgkomiteel lisada postutusele üks ammumõeldud element - NUPP. Tänud salapärasele kommenteerijale MNC Broz Tito vihje eest!

Oleme pikalt mõelnud, kas mitte ei võiks blogi postitustel olla lisaks kommenteerimisvõimalusele all ka hindamisnupud, mis võimaldaksid kiirelt ja ilma vaevata oma arvamust väljendada. Tundus, et nagu ju võiks... Võimalikke hindamisvariante oleks palju, viiepallisüsteemist lihtsama kaheosalise "meeldib - ei meeldi" skaalani. Siiski jõudsime ühise arusaamiseni, et selle blogi eesmärk ei ole piltidele hinde andmine. Põhiline on piltidele tegemine ja neile konstruktiivse vastukaja saamine, selles osas on aga ikkagi peamine kommentaar, kus on võimalik argumenteerida nii plusse kui miinuseid ja niiviisi abistada autorit tulevikus veelgi parem olema.

Punktide miinuseks ongi suur negatiivse tagasiside võimalus - keda ikka huvitab nädalast nädalasse näha, kui paljudele tema pilt ei meeldi. Eks igaüks teab oma oskusi ja piltide suuremaid vigu isegi, vaja seda siis veel alatasa nina alla hõõruda - nii võib osalemise isu üldse ära kaduda.

Ja nii ongi meie postituste all ainult üks nupp - "Mulle meeldib!" Kui pilt meeldib, saab igaüks sellele klikata. Kui ei meeldi, siis pole põhjust. Alguses ei ütle see klikkide arv ju suurt midagi, aga hiljem saab võrdluses kõige edukamate piltidega ilmselt juba midagi järeldada. Ahsoo, üks asi veel - kuna klikkimine on vaba, siis saab tegelikult igaüks ka enda pilte hinnata, selleks sõprade armee organiseerida või mitu korda hääletada. Aga, ausalt, kas on mõtet, mingit rebimist ju ei toimu. Ja iseendale ei tõesta niiviisi küll mitte midagi.

Seega - kui vähegi viitsimist, visake pilk peale ka blogi varasemale pildisalvele ja märgistage ära kõik meeldinud pildid! Eks neid ju palju ole, aga kui klikatakse ainult uutele, jääks üldpilt kuidagi kurvapoolseks.

90 - Viikingid - Ivar

[Juuli lõpp 2010 -] Peale pausi võtsin viikingipildi jälle ette ja tegin lõpuks talle seesuguse vasakpoolse kilbi, mis silma ei häiri. Vanal oli mitu häda - see oli tihedama ja peenema joonega kui ülejäänud pilt ja lisaks konkureeris keldi sõlm pildi põhilise detaili - kätesõlmega. Nüüd on kilp lihtsam kuid tegelikult isegi osalt adekvaatne, midagi sarnast on Bayeux' vaibal.

Alustasin pilti esimeste ettejuhtuvate toonidega ja proovisin ka gradiente ja svammilikku tektuuri, aga lihtsam versioon oli ikkagi parem. Proovisin ka mitut taustamustrit kasetüvedest põimuvate puudeni. Lõpuks tekkis midagi laevaninalike sõnajalavõsude sarnast, ja see tunduski klappivat. Igatahes sai seegi kord tõestuse väljend "less is more".

Üldiselt mulle meeldibki nende nädalateemade juures just see, et tuleb veidi taustamaterjale uurida. Nii ka siin, kuigi pilt ei pretendeeri mitte mingisugusele ajaloolisele adekvaatsusele, lehitsesin ikkagi mitut viikingi- ja relvaraamatut.

Tahaks kohe siukest T-särki... Samas oleks see pilt päris šeff ka mingisugusel samakujulisel puutahvlil.

vale kilbiga variant
esimene ja toores versioon on siin

kolmapäev, 28. aprill 2010

90 - Viiking - mikk



Pole kahjuks viimasel ajal suutnud muu töö kõrvalt aega joonistamisele tekitada aga praegu jätsin küll lihtsalt kõik olulisemad asjad pooleli ja joonistasin ühe peaaegu viikingi. Veidi kiirelt ja lohakalt, aga vähemalt midagi :)


Pildist veel nii palju, et suht spontaanne idee lihtsalt. (siin on hea ära kasutada olukorda, et pildid ei pea mingis kontekstis eriti olema :D)
..ok tagasi tööle nüüd

neljapäev, 22. aprill 2010

84 - Haldjad - martin


See teema oli küll nüüd mõnda aega tagasi ja vahepeal jäi päris mitu mul vahele, ent parem hilja kui üldsemitte.
Minu haldjad on siis veidi süngemat tooni ja umbes kahekümnendatest.

teisipäev, 20. aprill 2010

92 - Sünnipäev


Mai alguses saab Joonistajad koos blogi sünnist... juba kaks aastat! Palju õnne meile!

Selle puhul on ka nädalateema ajakohane - "Sünnipäev". Näeb siis, kas üldse ja milliseid pilte sel puhul postitatakse...

Pildipäevaks on teisipäev, 4. mai.

Mais siirdume ka suvisele puhkerütmile, mis tähendab seda, et uus teema lisandub iga kahe nädala tagant. Sel viisil jääb tegelikult iga teemaga tegelemiseks endiselt kaks nädalat, lihtsalt teemasid tuleb hõredamalt ja ehk mõjub tempo niiviisi mõnevõrra rahulikumalt. Sügise poole, kui osalejad endiselt rivis, tõstame tambi taas iganädalaseks.

Aga vanad teemad on ju ka alati olemas, kes soovib, saab alati neistki inspiratsiooni leida ja igal ajal uusi pilte lisada. Ning - kellel on midagi öelda või ette panna - uusi ideesid nii teemadeks või blogi elu korrladamiseks - siis laske käia, kõik kommentaarid on oodatud! Selleks ei pea isegi olema registreerunud osaleja.

esmaspäev, 19. aprill 2010

89 - Muinasjutu-siluett - Joonas

Peamine osa pildist valmis rongisõidu ajal ja varastasin mitmed mõtted otseselt Ivari tööst (raam, taimed, vastandus...). Aga kui need värgid inimkatsetena tõestatult toimivad, siis mis seal ikka häbeneda. Muidu suhtusin antud muinasjuttu pisut... loominguliselt. Siin pole ju vist ainsatki eset ega tegelast, kelle suurussuhe klapiks omavahel.

Siluetid mulle muidu meeldivad väga - minu poolest võiks iga kuu mõni vastav teema olla! :)

neljapäev, 15. aprill 2010

91 - Viimne reliikvia

Teemade leiutamine läheb aina keerulisemaks, aga paar tükki on ehk veel varuks. Seekord siis - "Viimne reliikvia"!



Lähemalt polegi ju teemat vaja lahti seletada, kes eesti keelt lugeda oskab, teab ka, millega tegu. Siiski, ehk paar näpunäidet joonistamiseks. Kes tahab, saab siin näiteks oma sarživõimeid proovida. Aga on ka teisi võimalusi - muuta tegelased animatsiooni- või mangastiili, moderniseerida nad tänapäeva või otse ulmesse; joonistada mõni paroodiamaiguline karikatuur või maalida tegelasest portree. Või, miks ka mitte, kujundada reliikviafilmile kasvõi korralik poster! Sellist ju tegelikult polegi...

Kui aus olla, siis on üks karikatuurne reliikvia-pilt siin blogis juba olemas! Otsige üles! :-)

Minu reliikvia on Penteli brush pen!

Tähtaeg: teisipäev, 27. aprill.

Allpool veel tosinajagu filmikaadreid meenutuseks ja mõtteaineks.

79 - Dracula - Joonas


Igavusest võtsin kätte sule üle pika aja (aasta?). Loomulikult polnud tulemuseks mitte just mitte kõige ladusam joon. Lõpuks sodisin arvutis pildi niisama ära, lootuses, et see annab jubedusele jubedust juurde.
Olen tegelt varem seda pilti proovinud teha mitmete tehnikatega alates akvarellist ja lõpetades geomeetrilise vektoriga. Aga lõputult ei saa saa pusida, vaja eluga edasi minna :P
Nojah, eks teinekord ladusamalt...

kolmapäev, 14. aprill 2010

77 - Tukk, Joonas,

Mitmed vanemad blogiteemad on veel tegemata... Mis muud, kui - järjest loe!

89 - Muinasjutu-siluett - Ivar

Sorgeldasin visandeid silmanurgast hilisõhtust telekat vaadates, joonistasin varasel hommikul punase pliiatsiga puhtaks, siis veerandmillimeetrise musta joonega üle ning lõpuks arvutis kontuuri pidevaks ja pinnad mustaks. Ei saanudki vist kõige hullem.

Tegelikult, et asi veel stiilsem saanuks, oleks pidanud veel veidi detaile lisama - et ka hundi mõlemad küünarnukid ja kõrvatipud oleks raamiga ühenduses. (Samas, katsetasin ja suurem parempoolne käsi ajas tegelase ja pildi natuke liialt taskaalu. Karta võib, et sama juhtuks ka siis kui taevasse veel üks pilv lisada. Seega - jääb nii.)

Kui keegi võtab kätte ja selle vineerist välja saeb või vitraažiks vormistab, näidaku mulle ka!
:-)

Boonuseks veel pisike humoorikas "kolme-sekundi" photoshopi-intarsia:

teisipäev, 13. aprill 2010

89 - Muinasjutu-siluett - ragne

Seekord sain kasutada üht varem tehtud tööd.

esmaspäev, 12. aprill 2010

88 - Tähemärk Jäär - Ivar

Ma ei saa öelda, et Jäära tähemärk oleks just eriti inspireerivana tundunud. Esimene plaan oli teha midagi mu esimese tähemärgipildi sarnast, ehk siis mingisuguse lambalaadse ja sarvedega tibi kiiktooli kuduma. Või siis mingi niisama lamba moodi ja villase kampsuniga pin-up. Siis aga hakkasid sarved printsess Leia keerusaiu meenutama ja sealt oli juba väike samm määgivate stormtrooperiteni.

reede, 9. aprill 2010

84 - Haldjad - Joonas

Ma pole kunagi eriti aru saanud, miks lennuvõimelistel ja äärmiselt aerodünaamilistena tunduvatel haldjatel mõnikord sidekickina mingi kohmakas lind või loom on... Kuid võtsin igal juhul selle konseptsiooni aluseks, oletades, et nad siiski aeg-ajalt vajavad x-põhjusel muude liikide transporditeenuseid.

84 - Haldjad - Ivar

neljapäev, 8. aprill 2010

87 - Jaanalind - Ivar

Tegelikult on nende blogiteemade juures üks mõnus asi see, et teemaga seoses tuleb tavaliselt veidi eeltööd teha, pildimaterjali ja tausta uurida. Siin jaanalinnuteemaga oli mul ka esialgu plaan hoopis sarnast väljasurnud lindu moa'd joonistada. Nägin nonde luukeresid väga coolis ja teadlikult arhailises Pariisi loodusmuuseumis (mis tegevuspaigaks ka uusimas Luc Bessoni filmis) ja oma meeletult massiivsete koibadega olid need ikka ühed uskumatud elukad.

Siis aga kiskus asi ikkagi jaanalinnu suunas. Esimene versioon tuli kole puine, aga õnneks sain hiljem ka tiba paremaga hakkama. Tolle uuega oli tegelikult naljakas see, et joonistasin talle üsna inimlikud reied-sääred ja alles siis sain aru, et jaanalinnul on ju "põlved"tagurpidi... Aga väikse optilise illusiooni ja labajalgade lisamisega sai asja siiski enam-vähem õigeks, kusjuures siluetina jäi säärte kuju tegelikult samaks.

Allpool on siis see saja veaga algversioon (mis oleks ehk võinud olla siin hoopis ilma kaabuta).

085 - Poosivisandid - ragne

Neid poose vaadates tuli kohe meelde, kuidas restoranides suviti tööd tehakse. Tegin siia siis ühe koka.

90 - Viikingid

pilt: Tony Siruno

Lööge või maha, aga järgmine pilditeema on VIIKINGID.

Pildipäev - teisipäev, 20. aprill.

teisipäev, 6. aprill 2010

88 - Tähemärk Jäär - mikk


Tuli jälle midagi sellist, mida varem pole proovinud.

neljapäev, 1. aprill 2010

89 - Muinasjutu-siluett

Järgmine pilditeema on Muinasjutu-siluett.

Ehk lahti seletatuna - joonistage muinasjututeemaline pilt, kasutades ainult musta värvi.

Teatavasti on selliseid siluette vanematel aegadel ja mitmel pool maailmas paberist välja lõigatud, vahel näiteks miniatuursete portreedena raamimiseks, vahel väikestes varjuteatrites kasutamiseks. Meiegi joonistuse põhimõte võiks olla, et kogu kujutatut saaks vajadusel paberist välja lõigata - seega peaks kasutama pigem pindu kui jooni. Detailsusele ei tohiks see tegelikult ju suurt mõju avaldada, olen isegi kauges koolipõlves näinud siidipaberist välja lõigatud imedetailseid hiinlaste pilte.

Muinasjutt võib olla mis iganes - Punamütsike, Kolm karu, Saabastega kass... Miks mitte kasutada mõnda juba varem nädalateemaks olnud muinaslugu, nii saaks mitu teemat ühekorraga tehtud!

Pildipäev: teisipäev, 13. aprill.

PS: Tundub nii, et mai alguses läheme üle suviselt hõredamale teema-kahe-nädala-jooksul graafikule. Aga kuni blogi teise sünnipäevani jätkame iganädalases tempos. Eelmine kuu oli väga postituserohke, loodan, et aprill ei tule kehvem!