reede, 30. aprill 2010

"Meeldib" NUPP on siin, et jääda!

Peale blogile välimuse andva koodiga pusimist õnnestus orgkomiteel lisada postutusele üks ammumõeldud element - NUPP. Tänud salapärasele kommenteerijale MNC Broz Tito vihje eest!

Oleme pikalt mõelnud, kas mitte ei võiks blogi postitustel olla lisaks kommenteerimisvõimalusele all ka hindamisnupud, mis võimaldaksid kiirelt ja ilma vaevata oma arvamust väljendada. Tundus, et nagu ju võiks... Võimalikke hindamisvariante oleks palju, viiepallisüsteemist lihtsama kaheosalise "meeldib - ei meeldi" skaalani. Siiski jõudsime ühise arusaamiseni, et selle blogi eesmärk ei ole piltidele hinde andmine. Põhiline on piltidele tegemine ja neile konstruktiivse vastukaja saamine, selles osas on aga ikkagi peamine kommentaar, kus on võimalik argumenteerida nii plusse kui miinuseid ja niiviisi abistada autorit tulevikus veelgi parem olema.

Punktide miinuseks ongi suur negatiivse tagasiside võimalus - keda ikka huvitab nädalast nädalasse näha, kui paljudele tema pilt ei meeldi. Eks igaüks teab oma oskusi ja piltide suuremaid vigu isegi, vaja seda siis veel alatasa nina alla hõõruda - nii võib osalemise isu üldse ära kaduda.

Ja nii ongi meie postituste all ainult üks nupp - "Mulle meeldib!" Kui pilt meeldib, saab igaüks sellele klikata. Kui ei meeldi, siis pole põhjust. Alguses ei ütle see klikkide arv ju suurt midagi, aga hiljem saab võrdluses kõige edukamate piltidega ilmselt juba midagi järeldada. Ahsoo, üks asi veel - kuna klikkimine on vaba, siis saab tegelikult igaüks ka enda pilte hinnata, selleks sõprade armee organiseerida või mitu korda hääletada. Aga, ausalt, kas on mõtet, mingit rebimist ju ei toimu. Ja iseendale ei tõesta niiviisi küll mitte midagi.

Seega - kui vähegi viitsimist, visake pilk peale ka blogi varasemale pildisalvele ja märgistage ära kõik meeldinud pildid! Eks neid ju palju ole, aga kui klikatakse ainult uutele, jääks üldpilt kuidagi kurvapoolseks.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hea mõte. Hindamine annaks samas paindlikumalt tagasiside ja annaks aimu mida enamus tahaks näha.

Ivar ütles ...

Jah, aga argumenteeritud tagasisideks ongi pigem kommentaarid. Ka hinne võib olla argumenteeritult pandud, aga sama hästi võib ta olla lihtsalt lahmimine või upitamine.

Igatahes peaks hindamine olema jk-s lihtsalt üks lisavidin ja ei peaks mingilgi moel joonistamissoovi ära võtma.

Eks neid hindamiskohti ole mujalgi.

Joonas ütles ...

Ma arutasin kah Ivariga pikalt seda nupu-küsimust ja ega ma ise kindlale seisukohale ei jõudnudki. Ivar siis tegi otsustavalt ühe nupu ära :)

Meenutasin nüüd ka üht kunagi hästi toiminud netikeskkonda Rodcover, kus oli kommimine ja viiepalline hindamine nutikalt ühendatud. Sinna ümber kogunes päris suur seltskond inimesi ja hinnati päris mõnuga. Praeguseks on see vist surnud, kuid seda ilmselt eestvedaja väsimise tõttu (?). Sarnane asi toimib Fotokalas hetkel, kuid joonistajatele pole eriti midagi... näiteks Pixlisse ju ükski tervet mõistust säilitada üritav inimene oma töid ei topi :D

Mõtlesin ka hiljem välja, et kõikidest ühe-nupu-eelistest hoolimata (vähene manipaleeritavus näiteks), eelistaks ma hindesüsteemi ikkagi. Seda sel põhjusel, et mind isiklikult negatiivsed punktid ei morjendaks. Pigem vastupidi. Ja kuidas see ütlus oligi - ole kiitusega väga-väga ettevaatlik? Aga ma ka saan aru, et väga paljudele kunstnikele (või isikutele, kes end sellisena defineerivad), on nende kriitselduse kritiseerimine võrdne noaga hinges sorkimisele... Pean tunnistama, et ma olen seda ka ise tundnud seda madalat tunnet. Sellest ülesaamise vastu aitab muide vaid üks ravi - joonistamine :)

Puutun ka oma erialases töös (khm... joonistamises) kokku ikka ja jälle probleemiga, et inimesed ei oska või ei julge tagasisidet anda - eriti seda, mis poleks kiitev-pöial-püsti, vaid just sellist, mis mingil viisil edaspidi abistaks. (Saan ju aru, et mul on arenemisruumi - kuid alati on oluline küsida, et kuhu ja miks?) Ilmselt on sel sama põhjus - kardetakse mingi klizhee tõttu, et kunstnikuhärra solvub hingepõhjani ja ei taha näiteks üldse koostööd enam teha. Olen korduvalt näinud mõne inimese puhul, kes kogemata või siis teadlikult on siiski midagi kriitilist öelnud ja vaadanud seejärel mind ilmega, et ma puhken kindlasti kohe nutma, hakkan juukseid katkuma või hüppan akanast alla. Kui ma midagi sellist ei tee, siis on nad segaduses ja ei oska vist aimatagi, et on mulle isegi heateo teinud. Seega oleks anonüümne netikeskkond ja anonüümsed punktid mulle endale äärmiselt informatiivsed ja vajalikud, et näha, mida inimesed TEGELIKULT tahavad ja mis neile meeldib. Siin on muidugi ka see aspekt, et mida anonüümsest punktist välja lugeda, kus pole kommentaari juures. Kuid ma olen kindel, et ega hindaja ei oskaks seda isegi sõnastada. Väljendab ju ta punktiga ka eelkõige tunnet, mis pilti vaadates tekib. Ja matemaatika on meie haridussüsteemis ikka suht kõrgemal järjel kui kunstikriitika :)

Muidugi kõigile ei saa meeldida ja tegelt ei saa ka head pilti joonistada, mõeldes meeldida kellegile teisele peale enda. Kuid siiski - arenemiseks ja enda stiili viimistlemiseks-leidmiseks on AUS (võib-olla mitte ÕIGLANE) tagasiside siiski huvitav asi. Joonistamine vähemalt minu jaoks on siiski suhtlus, ehk siis kahepoolne tegevus, mis eeldab reflektsioon. Olgu see siis või pahameelne mühatus. Muidu võibki oma konnatiiki jääda hulpima ja tulemuseks on väga sogane ja vetikaid täis asi... Tunnen seda konnatiiki lehka liigagi palju, kui ma eesti lastekirjanduse letist möödun raamatupoes. Ja kui ma neid rohevetikaid enda töödes ikka aeg-ajalt avastan, siis valdab mind lausa paanika.

See jutt ei olnud aga vihjeks, et "mulle meeldib" -nupp tuleks kindlasti asendada viiepallise reitinguga....
Sest less is more :P Las olla see üks nupp ja erisus tekkida hindamata jätmises.

Võtkem seda eelenevat juttu siis pigem kui üleskutset - palju rohkem kommentaare!!! :)

Anonüümne ütles ...

Vot selle viimasega olen nõus - rohkem kommentaare. Hindamissüsteemi ma eriti ei pooldaks, sest siis kipub inimene lihtsalt mõne afektiseisundis numbri panema ega vaevu kommenteerima. Kui numbripanekut ei ole, siis pole lihtsalt muud väljapääsu kui kommenteerida. Ja siin blogis on näha, et üksjagu kommenteerijaid on siiski üsna konstruktiivsed ja jagavad üksteisele nii häid sõnu kui head nõu. Nii ongi see kõige õigem. Õpetajana ma tean, kui nõmedalt subjektiivne on mingi number. Võib-olla see midagi ütleb, aga mina pigem eelistan konstruktiivset kriitikat reale "ühtedele-kahtedele", mis mulle peale mõru meele midagi ei anna. Kooliski tahtsin teada, MIKS olen ühe või teise hinde saanud, seda eriti kehvade hinnete puhul.

Aga no eks see ole jällegi minu isiklik arvamus.

Aleksander Rostov ütles ...

Viieballi süsteem taandub niikuinii ainult kaheballi süsteemiks, 1 ja 5, sest ega keegi neid vahepealseid hindeid eriti ei kaalu. 4 ka sest "hea ju on aga mitte täiuslik" on ka mõnikord käibel olev mõttekäik.
"Meeldib" nupp on selles suhtes kindlasti parem ballisüsteemist.

Aga no mellaki piltide all tahaks mu kuri hing näha ühte "Ei meeldi" nuppu.

. ütles ...

Ei tea kas peaks ühe inimese jaoks see nupp ikka olema, selle jaoks on
all kommetaaride võimalus, üks õige mees kes peab ennast veel "geeniussiks" võtab ikka klaviatuuri kätte ja kirjutab mis hingel ja kui kehva kõik on, veel parem võtab pliiatsi ja näitab kuidas kahe joonega asjad käivad.;)

Joonas ütles ...

See meeldib-nupp on mingil hetkel alt vedanud ja kõik varasemad meeldivused on nullitud... :(

Seega ootaks mõnelt IT gurult nõuandeid, kuidas mõnd meeldivamat (püsivamat) lahendust kasutada või kogu blogi üldse kuidagi Facebookiga siduda.

Ivar ütles ...

Hm... Millal märkasid, äkki on tegu mingi ajutise anomaaliaga, nagu neid ikka ette tuleb?

Aga siit moraal - rohkem möla ja vähem klikkamist, ehk - kõik kommenteerima!

Facebook on väga tore asi, aga sel on kaks otsa. Kuna paljude websaitide info jookseb fb-sse kokku, siis on mul endal tegel't weebis ringi kondamine tugevalt vähenenud. Väga ei tahaks, et kommenteerimine ja infovahetus blogist sinna üle koliks, võiks ikka uudistamiseks pigem blogilinki klikata. Samas, olgem ausad, orgkomitee ajab oma salajutte tegelikult juba ju tükk aega Facebookis...
:)

Joonas ütles ...

Need on kadunud juba vähemalt paar nädalat ja ka teistest sama skripti kasutavatest blogidest (näiteks Elina kokandusblogist).

Facebooki osas võiks ehk selle like-nupu siia kuidagi monteerida. Aga ma olen kuskil kunagi näinud nagu mingit FB ja blogeri tihedamat integreerimise võimalust. Ideaalne oleks mingi dubleeritud variant, kus kommentaarid samuti dubleeruvad.

Võib-olla on see ulme (veel).