kolmapäev, 12. mai 2010

94 - Frazetta Barbar

10. mail lahkus meie seast maailma vaieldamatu fantaasiakunstnik number üks ja lugematute jäljendajate eeskuju Frank Frazetta (1928-2010).

Itaalia juurtega newyorklane Frazetta oli tõeline lapsgeenius, kelle anne avaldus üsna varajases eas - juba 8-aastaselt sättisid vanemad ta pedagoogide mahitusel tõsistele kunstiõpingutele. Itaallasest õpetaja Michael Falanga plaanis saata poisi enda kulul Itaaliasse õppima, kuid ootamatu surm aastal 1944 tõmbas plaanile kriipsu peale. Aasta hiljem suleti ka Akadeemia ja nii pidi kõigest 16-aastane Frazetta asuma leiba teenima. Ja sealt algaski tema peatumatu karjäär, läbi koomiksite ja filmiplakatite, plaadi- ja raamatukaanteni. Tõelise kuulsuse tõidki Frazettale pulp-klassikute illustratsioonid, tema Tarzanid, Conanid ja John Carterid on muutunud nende tegelaskujude de facto välisilmeks, müünud riitade kaupa raamatuid ning jõudnud sealt teistegi kunstnike töödesse ja isegi filmidesse. Veel üks tähelepanuväärne fakt - selle sajandi alguses kaotas Frazetta rabanduste tagajärjel kontrolli oma parema käe üle ja õppis vasaku käega maalima. Nagu näha filmist "Frank Frazetta: Painting With Fire" (mis saadaval ka lisaderohke DVD-na), oli ta niiviisi sama meisterlik kui varem.

Siinkirjutajale meeldivad tegelikult maalidest hoopis rohkem Frazetta sule- ja pliiatsijoonistused, millele on tõepoolest fantaasiažanrist raske võrdset leida. Mõned tema pildid on olnud ka siin blogis illustratsioonidena näha, Tarzani teema juures näiteks.

Ja nii ongi käes põhjus väikeseks omapoolseks austusavalduseks lahkunud meistrile. Mõne aja eest joonistasime üle Meelise pakutud tantsupilti, tulemused said päris head. Võtaks seekord ette Frazetta kuulsa Conani illustratsiooni, millest variante ja paroodiaid varemgi kuhjade kaupa tehtud. Proovime siis meiegi! Võimalusi on palju, realistlik stiil ja maalitehnika ei ole sugugi kohustuslikud, kui asjal on iva sees, võib samas poosis kujutada ju ka hoopis teisi tegelasi. Ja ega pole põhjust põdeda, vanameistri taset nagunii keegi korrata ei suuda.

Joonistamise lihtsustamiseks veel üks kolmemõõtmeline variant sellestsamast pildist, skulptoriks üks popskulptuuri geeniusi Clayburn Moore. (Siin veel pilte ja teksti ühe tema samalaadse kuju sünnist.)

Tähtaeg on seekord kaugemal kui tavaliselt, sest tegelikult oleks suvise graafiku kohaselt uue teema kuulutamise aeg alles nädala pärast.

Piltide postituspäev on seega teisipäev, 1. juuni. Ja olemegi suves!

4 kommentaari:

kaaren ütles ...

hea, et selliseid kunstnikke on. mõnigi klassikalise kultuuri austaja võiks siinkohal ortodoksselt Frazettat kunsti labastaja ning tyhiste asjadega tegelejana manada, aga Frazetta meisterlikkust ei pisenda see appsoluutselt.
Mulle tulebseoses Frazetta barbaritega meelde mingil 90-te moevidin-plakatil (jälle yliarenenud muskulatuuriga sõdalased-sõdalannad muinasjutu taustal) kohatud nimi Boris Valjeo, vabandage kui eksin...

kaaren ütles ...

miks hea? seepärast, et popkultuuritarbija teadvusse lisaks vältimatule koomiksile jm lihtsamates tehnikates värgile jõuaks ka töömahukamad kunstiliigid ning stiilid. vabandage, aga Hieronymus Bosch ja Vermeer elasid siiski mitusada aastat tagasi, ning enamust kunstiharimata meist nende kujutet teemad ei suuda kõnetada.
..................
Edu ning pikka iga Joonistajatele!

Confini amministrativi - Riigipiirid - Political borders - 国境 - 边界 ütles ...

The first one of the 2 views had been used in some neofascist printings in Italy (postcards, stickers, etc.) in the period 1970s-1980s.
Congratulations on Your GREAT work!

Kait K. ütles ...

keegi võiks Mardused internetti transformeerida.