teisipäev, 16. november 2010

107 - Kolm musketäri - Mattias


Uuendus: Pärast esialgset postitust tegin ülalolevas töös ühe vaevumärgatava, kuid siiski põhimõtteliselt kohase muudatuse (vaata kommentaare). Vana ehk esialgne töö leidub siit.

Kolm ühes musketäri! Idee võis tekkida asjaolust, et kunagi algkooli inglise keele tunni raames mängisin koos ühe või kahe sõbraga ulmelises näidendis kahe- või kolmepealist tulnukat ning tekitamaks illusiooni ühest organismist kasutasime peaaukudega musta prügikoti tehnikat. Või siis arvasin, et säärane ühte liitmine kirjeldaks sobilikult kolme musketäri kangelasstaatust ning d'Artagnani kuulumatust sinna punti.

Üritasin asja lihtsa ja koomikslikuna hoida, kuid ma pole tingimata rahul oma joonega. Karakterite joonistamist nautisin väga ning üritasin teha nende siluetid (nii palju, kui neid on) loetavaks ning panna aksessuaarid kasvõi väikestki lugu rääkima. Muidugi annaks antud tegelastest palju sügavamaid ja mahlasemaid käsitlusi teha (eriti kui kolm nendest poleks ühe suure lina all) ning ehk kunagi taaskülastangi oma lapsepõlvekangelasi põhjalikumalt.

Eriti nautisin värvimist , mille puhul üritasin kasutada eestlastele ikoonilise "Seiklusjutte maalt ja merelt" variandi koloriiti. Mu töö taust ja tekstuur pärinevad mu enda äranätsutatud raamatust. Tekst põhineb ühel fondil, mille tegin käsitsi üle.

13 kommentaari:

Ivar ütles ...

Huvitav, kui värv oleks "Multiply-ga", kas siis oleks paberi tektuur ka värvis näha?...

Mattias Mälk ütles ...

Proovisin just, aga värvid lähevad hoopis teise ooperisse nõnna.

Ivar ütles ...

Sa võid proovida värvi alla jääva tausta saturatsiooni nulli lükata, st. muuta värvi alla jääva ala mustvalgeks. Tekstuur jääb alles, aga värvitooni ei tohiks enam mõjutada.

mikk ütles ...

täitsa äge.
natuke häirib ainult see lillakas joon. on aru saada, et algselt on ilmselt joon teist värvi olnud ja siis mingi halb overlay sellele pandud. reedavad just need peenemad jooned, kus lilla on tugevam.

Igatahes hea meel, et siin veel joonistajaid on :)

Ivar ütles ...

Samas ka - eks ta veidi kummaline ole, et pilt on raamatus põikipidi...
:-)

Mattias Mälk ütles ...

Aitäh! :)

Tegelikult pole joonele overlay'd pandud, kuigi algselt oli jah tegu musta joonega. Joonekihist on tehtud vaid mahedam koopia, mille ajasin põhilise joonekihiga võrreldes natuke paigast ära (et natuke kontrollitud kaost luua). Kui ta meenutab mingit overlay'd, siis olen selle kahjuks ise käsitsi taasloonud. :P

Algselt toimetasin tõesti portreeformaadis (et oleks kooskõla raamatuanaloogiaga), aga horisontaalne kompa osutus mingil hetkel ainuõigeks. Võib-olla poleks pidanud sellist mööndust tegema?

Võin veel Ivari viimast varianti proovida, aga tunnen, et mulle meeldiksid tegelaste puhul võimalikult puhtad värvid (ning neil on niikuinii väike tekstuur peal). Aga proovida ju võib, äkki avastangi midagi toredat. :) Eks selleks me siin olemegi.

Ivar ütles ...

Kui horisontaal-vertikaalijutt on minu märkusest tingitud, siis mõtlesin põhiliselt seda, et -

päris huvitav tegelikult kui läbi aluspaberi kumab musketärijuttu, aga antud juhul on näha, et pilt on selle jutu suhtes 90-kraadise nurga all. Ehk siis - skännitud raamatulehe põigiti keeramise asemel oleks võinud sellest horisontaalse tüki lõigata ja selle sobivaks suurendada. Tekstuuri reso ehk kannataks, aga see poleks antud juhul nii oluline.

Mattias Mälk ütles ...

Ookei. Good point. Maksab proovida. :)

Öm, küsimus - kui ma nüüd muudan oma tööd, siis kas ma siia blogisse jätan ikka esialgse variandi või asendan ta ära?

Mattias Mälk ütles ...

Olgudolgu - katsetamise tulemused on järgmised. Tegin tegelaste värvi taga olevale taustale täieliku desaturate'i ja tegelaste värvi blendingu panin "Multiply" peale. Eks ta tekstuursemaks läks, aga ikkagi värvide arvelt (vähemalt minu silmis). Sellel puhul jäi minu isiklik kaalukauss puhtamate värvide kasuks (neil on niikuinii väike tekstuur peal, aga mitte paberi oma). Või oskab keegi targalt midagi teise kaalukausi kasuks öelda? Ma luban. :) Päriselt ka.

Taustaks oleva lehekülje tegin suuremaks ja keerasin õigetpidi. Ehk siis jääb nüüd mulje, et pilt on "reaalses" raamatus ning vastasleheküljel on tekst (mida saab isegi lugeda, kui mässata kontrasti ja heleduse ja horisontaalselt peegelpilti keerata). Selle katsetuse ja muudatuse loen edukaks. Aitäh, Ivar!

Ivar ütles ...

Pildi muutmisest -

siin on eri variante proovitud, eks see ole tegija enda arvamusest kinni, kas esialgne variant (või isegi variandid) võiks lõpptulemuse kõrval ka õpetliku pildina üles jääda.

Ma ise eelistaks seda süsteemi, et postituse esimene asi on ikkagi lõplik pilt; kui nüüd on juhtunud selline asi, et võrreldes esialgsega on see päris palju muutunud ja just too esialgne on ka palju kommentaare põhjustanud, siis võiks too algvariant ikkagi ka vaadatav olla. Ma ise vist kipun sel juhul algvariandile thumbnaili asemel lihtsalt lingi panema - nii näeb juhuslik vaataja ainult toda lõplikku pilti ja asi on selgem ja kompaktsem. Siis muidugi kuluks enne linki ära ka paar selgitavat sõna, millega tegemist.

Gerda Märtens ütles ...

Mis see esialgne nüüd siis on, punaka taustaga? Mulle meeldib just eriti värvilahendus, tegelased ja taust on erineva tonaalsusega ja ikkagi on selline "vanade, koltunud värvide" mulje. Ma kujutan ette, et kui desatureerida, siis võib selline hea värviharmoonia ära kaduda ja lihtsalt halliks muutuda. Meeldib ka, et tegelaste peal on teistmoodi tekstuur. Joon on ka sümpaatne ja Sinu siinnähtud piltidest julgen öelda, et meeldib enim! Kontseptuaalsed küsimused nagu teksti loetavus taustatekstuuris on juba teine asi... see on see, kui diibiks sa ise tahad asja ajada. Aga lae see lõpptulemus ka siis üles!

Mattias Mälk ütles ...

Nüüd on postituse küljes lõplik pilt ehk siis keerasin tausta õigetpidi.

Joonas ütles ...

Jõllitan väsinult pilte ja erilist vahet originaalil ja uuendusel tõesti ei näe :) Ilmselt on need pisidetailid, millel oleks tähtsust vaid trükitud piltide puhul... Tegu on mõlemal juhul tegu igati viis pildiga. Joon on täpne ja detailne, tegelased elavad ning idee hea.

Miski aga tundub mind häirivat värvide juures - võtsin korra pildi PS-is ette ja keerasin monokroomseks. Siluett muutus nii paremini loetavaks ja mulle meeldis ka näiteks täitsa must-valge versioon ja eriti meeldis musta joonega versioon...

Aga värvid on üldse tricky motherf***s, nagu üks suurepärane (ja kohati pisut rõveda eneseväljendusega) õpetaja-digipainter kord ütles oma tunnis. Ja iga kord, kui ma pildi värvidega maadlen ja need mulle 10:0 ära teevad minu kahjuks, meenuvad need sõnad :)

Aga et pisutki konstruktiivne näida, siis tundub, et punakas-pruunika joone ja rohelise pinna kontrast paneb pildi siin pisut "põlema" ja ei näe enam täpselt joonistuse detaile.