pühapäev, 3. aprill 2011

086 - Veider lennumasin - Siim


Minu esimene pilt siin blogis läheb aastataguse lennumasinate-teema alla, mille kohta on seni üllatavalt vähe pilte tehtud. Pilt on joonistatud programmis GIMP, digilaua abil.

9 kommentaari:

k. ütles ...

kommenteerin siia, sest see pilt meeldib senisest kolmest enim :)

ma pole kindlasti mingi vana olija siin, aga alustuseks kohe tere tulemast :)

No ja veidi pikemalt piltidest.
Mingisugune intuitiivne "karakter" on Sul igal pool olemas, kuid tehniliselt on arengumaad mailm (nagu meil kõigil :))

esiteks on väga palju fragmentaarset - lennumasina puhul see töötab + kompositsioon on siin huvitavam. mujal aga häirib pilku ning hajutab tähelepanu - illustratsiooni puhul vastuvõetamatu !

Meduusa juures proovi ära lõigata vasak pool (arvutis cropiga saad proovida, muidu kata liht käega kinni see osa) -pilt muutub kohe fokuseeritumaks ! Kosk, pigem tühjus, ei anna pildile niimoodi mitte midagi juurde.
figuuri puhul kuluks perspektiivi ning mingisuguseid anatoomilisi teadmisi rohkem ära (netiavarustes on ka fotomaterjali saada - guugelda nt "archer woman stock". vaatasin, et Sul on Deviantart'i konto, seal on päris mitmeid kasutajaid, kes tasuta fäntäsi-teemalisi amatöörstokkfotosid üles riputavad, teinekord on seal väga häid asju)

fragmentaarsus on teinekord kompositsioonis kinni, teinekord aga töötlemises või 'viimistluses'.

öökulli puhul on see väga hästi näha - selle pildi puhul on kõige lahedam osa taustal olevad sinised puud (minu jaoks)- seal on olemas mingisugune värviharmoonia ning need pehmed 'löögid', mis annavad aimu puukoorest on viimasepeal - öökull on aga hoopis teisest ooperist, selleks, et ta esile tõuseks pole vaja tervet öökulli teravatest laastudest kokku panna, piisab kui on üks, kaks, maksimum kolm aktsenti - värv saaks olla kah keerulisem kui lihtne hall pruuniga - saaksid öökulli siduda taustaga ning tuua välja ta "kuumad kollased" silmad, ülejäänud külmast sinakast-violetsest-lillast taustast. samas on kullil juba iseloomu, muudatused ei pea üldse suured olema, natuke kullivärvi ning töötlust ja ongi olemas - siluett nt kuluks talle ära, praegu pole ta päris sulepall, aga pole ka päris vorvikas

meduusa puhul vast sama jama, kuigi värvid on siin justkui ülejäänud pildiga harmoonias, siis detailide töötlus vajaks üle vaatamist - mulle meeldib kändude ja sambla viimistlus - selline sulav-töötlus kuluks ära ka meduusale endale. maod tema peas saaksid olla huvitavamalt kujutatud - anna oma meduusale "soeng" !

aga muidu vigati tuus - häid jooni on neis küll ja küll

sorri pika jauri eest õ_õ

Ivar ütles ...

Kommenteerija KSPR - võta ja tee ikkagi oma kommentaaridest väljavõtted ka õigete piltide alla - aeg läheb, neid (vanu) pilte vaadatakse paremalt klikates teemade kaupa ning siis ei ole su kommentaarid enam üleüldse Medusa ja Öökulli teemade alt leitavad. Samas peaksid ka autori vastused ikkagi maanduma õiges kohas, praegu võib juhtuda sama asi - ta vastab siia ja nii triivivad pildid ja kommentaarid eri teedele.

Aga SUURED TÄNUD põhjalikkuse eest! Teine kordki!

k. ütles ...

Okei, teinekord jagan jutu laiali, iga pildi kommentaar selle pildi enda alla.

Praegu oli lihtsalt väga mugav kõik kokku kirjutada, kuna mitu pilti tuli robinal reas - kunstnikul, kellele jutt peamiselt suunatud oli, ei satu segadusse, arvan.

n_n

Ivar ütles ...

Ma loodan, et "teinekord" tähendas teist ajahetke, mitte teist pilti.

Autor ilmselt segadusse ei satu, aga neid kommentaare ei loeta mitte ainult täna vaid ka tulevikus kui need pildid on avalehelt ammu kadunud. Mind selle kupatuse ühe haldajana huvitab, et asi "meigiks sensi" ka hiljem. (Seetõttu näiteks on jama, et mõni osaline on oma pilte kusagilt mujalt siia blogspot'ti linkinud ja nüüd, aasta-paar hiljem on nende asemel tühi auk...)

Praktika näitab, et kui mõni pilt tekitab arvamusi ja vastukajade ahelaid, siis tuleb neid mitmelt inimeselt ja nende ainuõige koht on ikkagi asjassepuutuva pildi all ja õiges ajalises järgnevuses.

Hetkel näiteks ei ole Siimu Medusa pildi kohta keegi (veel) poolt sõnagi arvanud ja kui selle pildi kommentaarid jäävadki ainult vale pildi alla, siis sama hea kui neid ei olekski.

Mulle meeldiks, kui sa teeksid kasvõi kiired copy-pasted, sel juhul oleks arvamused ka õiges kohas ja nad oleks ühtlasi postitatud kommenteerija enda poolt. Oma algne pikk post jäta ka alles. Mina adminnina saan teha ühte ja teist, aga mitte võõra nime all kommenteerida.

Ivar ütles ...

Pildist -

Väga mõnus illustratsioon igatahes, tundub vägisi, nagu oleks seesugune raamat, mille juurde see pilt käib, täiesti olemas... Igatahes lugu hakkab iseenesest jooksma.

Blogi algusaegadel oli meil siin ka sihuke teema kui "Ökopunk", mul on tunne, et see pilt võiks ka selle pealkirja alla sobida - "fantaasia" oleks žanri kohta nagu vähe öelda, viktoriaanik "steampunk" aga kauge tulevikumuusika. Või "folkpunk"?

Seesugust pilti hakkad igatahes kohe tahes-tahtmata ette kujutama paberil ja raamatus. Rasterdatud trükipildi puhul on kusagil piir, kust alates ei tasu detailide kallal jännata, nagunii ei jää näha. Aga siin võiks siiski üks detailsem töötlus veel üle käia - lennumasin ise tekstuure ja detaile lisaks saada, nii tekiks pilti ka vaataja pilku suunav fookus juurde.

Aga muidu - mina igatahes täiesti usuksin, et see on valminud mingi raamatu tarbeks. Kui vaadata kui jubedad ja eba-apetiitsed on enamasti seda sorti kodumaised raamatud (ja tõlked ka, on's keegi näinud eestikeelset "True Blood" raamatut?!?), siis see pilt on täielik tase.

Siim ütles ...

Suured tänud Kasparile ning Ivarile kommentaaride eest. Vastan esialgu ainult lennumasina-pildi kohta.

Kaalun seda Ivari mõtet lennumasina detailid üle käia :) Väga ahvatlev see pole, kuna iseenesest olen selle pildi sisse isegi rohkem aega ja energiat pannud, kui esialgu oli plaanis ning mõttes on pildile juba "lõpetav joon" alla tõmmatud. (Mitte et ma pildiga väga rahul oleks või midagi ...)

Mis puutub pildi loosse, siis esialgse idee järgi istub õhupallil spioon, kellel oli kurikaval plaan masinavärki saboteerida, ent õnnetul (või õnnelikul) kombel jäi ta oma tegevusega lootusetult hiljaks ning peab nüüd ise kaasa lendama. Aga siin võib tõesti erinevaid lugusid välja mõelda.

Mina liigitaksin pildi ikkagi aurupungi alla, mis siis, et tegu pole viktoriaanliku steampunk'iga, vaid pigem sellise "Maavalla aurupungiga".

k. ütles ...

Maavalla aurupunk kõlab väga lahedasti.

Ma ise avastan vaikselt "vanade" piltide juurde naasmist, teinekord on aega vahele jäänud aasta või rohkemgi, midagi on aga vahepeal juurde õpitud, ning mis varem oli justkui kättesaamatus kauguses, tundub nüüd nii... lihtsa ja loogilisena :)

kui Sa ka praegu ei jaksa/viitsi selle juurde naasta, siis mingi hetk hiljem on väga hariv sama asja enda jaoks kas edasi teha või lausa remiksida.

nagu Ivar mainis - ses pildis on olemas oma narratiivj a võlu - huvitav oleks näha, kas Sa suudad seda edasi pushida v läheb see mingist hetkest kaduma ? Digitööga on õnneks autosave ja soovi korral erinevad progressiastmed, mille juurde naasta :)

Pia ütles ...

Minu meelest suurepärane kompa ja värvilahendus. See on selline pilt, mis paneb fantaasia kohe kiirelt jooksma ja sobiks tõesti ideaalselt mõne raamatu illustratsiooniks.

Joonas ütles ...

Nõustun kõigi eelnevate kiidusõnadega ja pean ütlema, et mind detaili vähesus ei häirinud enne kui sellele tähelepanu ei juhitud...

Aga jah, kompa ja keskkond on väga head, samuti temaatika on üpris fanaasiarikas.

Kui mul oleks see pilt praegu kihtidena, prooviks ise maapinda sinakamaks-heledamaks ja lennumasinat kollakamaks keerata. Selleks, et pisut sügavust ja esiplaan-tagaplaan tunnetust juurde anda.