laupäev, 2. juuli 2011

Pildinipid - Penteli brush pen

Üks üsna eriline töövahend, millega dünaamilist ja muutuvat joont tekitada, on Penteli valmistatud bruh pen ehk täitepintsel. (Link Penteli USA kodukale, kus üks võimalik pakend näha) Just täpselt seda sorti kirjapulka, millel otsas tõeline pintsel, mitte vildist ots, võib alatihti erinevate kunstnike käes kohata, ju ta siis on olemasolevatest parim. Täitepintsliga tuleb tavaliselt kaasa neli tindipadrunit, neid müüakse ka eraldi komplektidena. Eestis ilmselt mitte, mujal maades küll. Ebays on otsingus abiks märksõnad "Pentel Refillable Kanji Fude Pocket Brush Pen + Refills". Lisaks tollele mustale kumerate otstega põhimudelile on Pentelil olemas ka veega täidetavad brush penid, neid on kolmes suuruses ja nad sobivad näiteks akvarellimiseks kohtades, kus eraldi veenõud on keeruline kasutada. Aga keegi ei keela nende sisse vee asemel just endale sobivat värvisegu villida.

6 kommentaari:

Ivar ütles ...

Kusjuures, selle Penteliga on võimalik ikka väga erinevalt joonistada. Mina näiteks vean oma jooni väga aeglaselt ja võimalikult sujuvalt.

Joonas ütles ...

Tõsi, mina vehin sellega pigem spontaansemalt ja seetõttu kulub see ka hulga rutem. Ivaril on vist üks ja sama kasutusel juba mitmendat aastat. Mul on selle aja peale kulunud vist oma 7... "Kulunud" tähendab seda, et mõned karvad tulevad otsast ära ja seetõttu muutub selle niigi üliterav ots minu jaoks talumatult teravaks.
(Elina, meie pere teine brushija, joonistab sellega suht aeglaselt, seega pean põhisüüdlaseks ennast. Teda see terav ots ei häiri ka ja ta kasutab minu poolt mahakantud isendeid nagu uusi...)

Muidu on see oma konstruktsioonilt väga vastupidav. Mäletan vaid üht lekkimisjuhust, kuigi see on mul olnud kaasas igasugustest tingimustes (tagataskutes, kotipõhjades jne). Põhjuseks oli siis ilmselt vigastatud padrun, mitte pen ise. Meie kolmest lammutamisandega lapsest pole ka ükski suutnud sellele midagi halba teha, kuigi aeg-ajalt leiame neid näiteks tooli ratta alt.

Olen neid üritanud ka täita mitteoriginaalse musta tindiga. Mõnedel juhtudel see on ka õnnestunud, kuid üldiselt mitte. Tindi paksus on seega kaasamüüdaval originaaltindil ülimalt täpselt välja timmitud. Kindlasti on aga olemas seega alternatiivid nende padrunite tellimisele, kui vähegi viitsimist katsetada ja uurida netist teiste kogemusi. (Meenub, et kuskil keegi väljamaa blogis hõiskas, et oli leidnud perfektse asenduse, kuid muidugi on mul see link kadunud...)

Originaaltint on muidu veekindel, ülimalt must ning vastupidav!

Akvarellimiseks sobivad mudelid (need 3 eri jämedusega) olen endale ka alles hiljuti avastanud, kuigi need seisavad mul sahtlis juba aastaid... Täppistööks nii hästi ei sobi, toonimiseks aga küll.

Minud arusaamist mööda on Pentel absoluutne turuliider brush pennide alal Euroopas ja USA-s. Ja paremat vahendit annab jooneaustajal ausalt öeldes otsida.

Joonas ütles ...

Penteli toodangule on minu teada ainuke valgele inimesele kättesaadav hea alternatiiv Kuretake brushid. Sellel on üks juhtiv ülikallis kullatud mudel ja odavamad plastikust lahendused. Üks taoline odavam mul on ja pean ütlema, et eelistan edasi Pentelit, kuna sel on suurem ots ja parem voolavus.
Samuti on Pentel hulga kättesaadavam kui Kuretake.

Ivar ütles ...

Mnjah, mul on teine Pentel ka tagavaraks. Vahepeal läks mu esimene jooni tõmmates alatihti kahe- ja kolmeharuliseks ega tahtnud enam teravaks tagasi minna. Olin juba peaagu teist kasutusse võtmas... Aga ilmselt oli küsimus kuivanud tušis, peale puhastamist on nagu jälle korras.
Ja tundub, et ega lammutada ei maksa, mina pole teda suutnud (veebrushpeni kombel) puhastamiseks algosadeks võtta. Mingil hetkel oli harulisus ilmselt just sellest lammutamiskatsest tingitud.

Päris alguses lõikasin ma tegelikult pintsli millimeetri murdosa võrra nürimaks, kuna muidu oli ta liiga terav ja kippus iga joone algusse jätma mingi vastiku mikrojoone.

Anonüümne ütles ...

Kuskohas selliseid Eestis osta saab?

Ivar ütles ...

Mina ei ole kunagi neid Eesti poodides näinud.