kolmapäev, 30. november 2011

Koomiksiviktoriin - vastused

Teen siis kokkuvõtte koomiksiviktoriini vastustest. Kellele ei meenu, mille asi, siis viktoriinipostitus on siin. Tulemusi ei hakkagi siin lahkama, neist on juttu juba kommentaarides.

1 - "Richard Stark's Parker" - Darvyn Cooke
Krimiromaanidel põhinevad koomiksilood; väidetavalt lubas autor esmakordselt adaptsioonis oma tegelaskujude nimesid kasutada - näiteks Mel Gibsoniga "Paybackis" seda teha ei saanud.
2 - "Sky Doll" - Alessandro Barbucci ja Barbara Canepa
Disney taustaga itaalia kunstnike (kunagise abielupaari) fantaasiakoomiks, mille peaosaliseks mälukaotusega mõnurobot ja kus segunevad teemad lihtsast seiklusest religioosse võimuvõitluseni.
3 - "Blueberry" - Moebius ja Jean-Michel Charlier
Legendaarne Moebius ehk Gir ehk Jean Giraud on joonistanud väga eri-ilmelisi asju, see siin on tema westernisari.
4 - "The Extraordinary Adventures of Adele Blanc-Sec" - Jacques Tardi
20. sajandi alguse Pariisis toimuv kollases retrostiilis seiklussari, mille peategelaseks naissoost ajakirjanik ja millest Luc Besson hiljaaegu filmi tegi.
5 - "Cages" - Dave McKean
Multitalent McKean on kunstnik, muusik, lavastaja ja fotograaf, koomiksis on ta eelkõige tuntud kui "Sandmani" sarja kaanekunstnik. "Cages" on tema massiivne pildiromaan, mida loetakse valdkonna üheks kõigi aegade tippteoseks.

6- "Monsieur Jean" - Philippe Dupuy & Charles Berberian
Sari 30-something kirjanikust, tema elust, olust, sõpradest, naistuttavatest, Pariisist ja pisut ka New Yorgist. Üks siinkirjutaja kõigi aegade lemmikuid, viimane Soomes ilmumata album peaks tulema välja 2012. aasta algupoolel.
7 - "Blankets" - Craig Thompson
Autobiograafiline ja väga hinnatud koomiksialbum ühelt hetke juhtivalt indieautorilt.
8 - "Watchmen" - Alan Moore & Dave Gibbons
Legendaarne superkangelasekoomiks, mis keeras kogu lapsikuvõitu žanri pea peale, tõi kaasa massiivse meediakajastuse ja valdkonna prestiiži tõusu.
9 - "Walking Dead" - Robert Kirkman & Charlie Adlard
Zombienakkusest laastatud maailmas toimuv mustvalge seebiooper, mis jookseb ka telesarjana.
10 - "Hard Boiled" - Geoff Darrow
Vägivaldne ja üle mõistuse detailsete piltidega ulmekoomiks kunstnikult, kes aitas kujundada ka näiteks "Matrixi" filme.

11 - "Preacher" - Garth Ennis & Steve Dillon
Hästi kirjutatud ja teravmeelne, aga samas igas võimalikus mõttes ebakorrektne ja vägivaldne lugu noorest pastorist, tema sõbratarist ja iiri vampiirist. Sarja võiks ehk nimetada koomiksimaailma "Tarantinoks"... :)
12 - "La Quête de l'oiseau du temps" - Serge Le Tendre ja Régis Loisel
Prantsuse fantaasiaklassika, millel on järgnevale olnud üsna suur mõju.
13 - "Blacksad" - Juan Diaz Canales & Juanjo Guarnido
Veel üks film noir-stiilis krimisari, seekord on tegelasteks loomad, kuigi maailm, milles tegutsetakse, on viimase kui akvarelldetailini täpne sõjajärgne USA.
14 - "Corto Maltese" - Hugo Pratt
Klassikaline Itaalia-Euroopa seiklusseriaal, mille esimest albumit "Soolase mere ballaad" loetakse esimeseks koomiksiromaaniks.
15 - "League of the Extraordinary Gentlemen" - Alan Moore & Kevin O'Neill
Läbi erinevate ajastute kulgev lugu, mille tegelasteks on just nimelt tolle ajajärgu fiktiivsed (reeglina kirjanduslikud) tegelaskujud. Sadade viidete ja detailide mõistmisel on abiks väga põhjalikud annotatsioonid.

16 - "Sandman" - Neil Gaiman jt.
Massiivne fantaasiasari, mis keerutas üheks looks kokku nii mõnegi jumala, fantaasiategelase ja päriselt elanud isiku. Sari pani aluse "Vertigo" kaubamärgile, tõi koomiksite juurde väga palju naislugejaid ja tegi Gaimanist koomiksi superstaari. Näitekaadris on Death, joonistajaks Michael Zulli.
17 - "Kingdom Come" Mark Waid ja Alex Ross
Koomiks, milles legendaarsed superkangelased on jõudnud kuldsesse keskikka ja mille kunstnik Ross on kuulus oma akrüülidega maalitud fotorealismiga.
18 - "Isaac le pirate" - Christophe Blain
Lugu piraadilaevale sattunud kunstnikust, kel alguses ülesanne reisi jäädvustada, üsna kiirelt saab aga tast endast murtud ninaga allilmategelane.
19 - "Batman, Hellboy, Starman" Mike Mignola ja James Robinson
Koostöökoomiks DC ja Dark Horse'i vahel, kus kurjade natsidega madistavad üheskoos pealkirjas mainitud kolm kangelast. Päris hea varase Hellboy stiilinäide.
20 - "Bram Stroker's Dracula" - Mike Mignola & Roy Thomas
Filmiadaptsioon, mille kunstnik Mignola töötas veidi ka filmi visuaalia loomisel. Sealt ka tema elu üks sürreaalsemaid elamusi, vaadates äsjavalminud filmi kolmekesi koos Coppola ja Lucasega viimase koduses kinosaalis. Just selles raamatus sai Mignola stiil lõpliku lihvi ja edasi tegi ta juba omaenda väljamõeldud Hellboy lugusid.

21 - "Nikopol Trilogy" - Enki Bilal ja Pierre Christin
Kolmest albumist koosnev ulmelugu, millest on tehtud ka arvutianimatsioon nimega "Immortal".
22 - "Bone" - Jeff Smith
Ilmselt üks kõigi aegade edukamaid mustvalgeid indiekoomikseid, mille 9 albumit on nüüdseks ka värvilisena ilmunud. Perfektne mix Disneyst ja "Sõrmuse Isandast".
23 - "Everything We Miss" - Luke Pearson
Noore briti autori teine album ülicoolilt kirjastuselt Nobrow. Just ilmus kolmas. Lisaks jutustamisoskusele ja joonele on tal ülihea värvi- ja kompositsioonitaju. Ilmselt kõige keerulisem küsimus neist 25-st.
24 - "Ghost in the Shell"- Masamune Shirow
Üks mõjukamaid mangakoomikseid, mille põhjal tehtud kolm täispikka animafilmi ja kaks seriaali.
25 - "From Hell" - Alan Moore ja Scott Campbell
Koomiks Londonis tegutsenud Jack the Ripperi mõrvade uurimisest. Ülimalt põhjalik raamat, mida peab lugema jooksvalt koos raamatu tagaosas olevate kommentaaridega. Näitekaadris on Elevantmees, kes vilksatas ka filmis.

Ma igatahes arvan, et kõik ülalmainitud 25 koomiksit, nagu ka nende autorid üldse, on tutvumist väärt. Žanriline mitmekesisus nende seas on igatahes päris suur, siit võiks igaüks midagi huvitavat leida.

4 kommentaari:

Joonas ütles ...

Ma paneks "viktoriini võitjana" kirja ka mõned isiklikud komentaarid antud raamatute kohta - nii palju kui ma neist tean. Ma ütlen kohe, et kuigi ma õpetan aeg-ajalt koomiksit, pole ma end teadlikult koomiksiajalooga kunagi harinud. Pigem on mind huvitanud mingi konkreetsed raamatud-autorid ja nende uurimise kaudu olen õppinud koomiksiilma lähemalt tundma. Ma pole enamust siinsetest lugenud seetõttu, et need ei kuulu lihtsalt mu ampluaasse. Kõige lõpuks pean ütlema, et koomiksis on mind aina rohkem huvitama hakanud originaalne ja kaasahaarav lugu, mis soovitavalt omab ka tihedaid seoseid reaalse eluga. Sellest kõigest lähtuvalt ka alljärgnev.

1 - "Richard Stark's Parker" - Darvyn Cooke.
Joonistuse stiil mulle meeldib oma retrolikkuses, kuid ma pole seda endale ostnud, kuna osa arvustused esitasid küsimuse, et miks teha nii otsene koopia raamatust. Ehk siis miks illustreerida teksti, mitte anda sellele loole midagi uut juurde peale heade piltide.

2 - "Sky Doll" - Alessandro Barbucci ja Barbara Canepa.
Suutsin lugeda pool esimesest vihikust (kokku on neid vist 3).
Graafiliselt kohati vägagi andekas (itaalialik kompositsiooni- ja värvitaju oma parimas), sisu polnud oma stampide ja halbade dialoogidega põrmugi kaasahaarav. Võibolla oli aga viga konkreetses USA tõlkes.

3 - "Blueberry" - Moebius ja Jean-Michel Charlier.
Pole lugenud. Loodan, et see ei kõla pühaduserüvetajalikult - Moebiuse klassikalisusest saan aru, kuid tema stiil pole mulle mingil Y põhjusel kunagi meeldinud ja eriti vähe meeldib see antud sarjas.

4 - "The Extraordinary Adventures of Adele Blanc-Sec" - Jacques Tardi.
Pole jällegi lugenud, piinlik küll. Tardi on eurokoomiksi klassik, kellest olen küll söögi alla ja söögi peale kuulnud, kuid pole ühtki tema raamatut peale sirvimise lähemalt uurinud. Mõnes mõttes on ta juba pisut vanamoeline, kuid on siiski ajale väga hästi vastu pidanud.

5 - "Cages" - Dave McKean.
Ok, seda tellist (või pigem betoonpaneeli - see on mu kõige suurem ja raskem koomiks) olen lugenud. Võiks nüüd arvata, et mina kui indimees peaks seda taevani kiitma. Kahjuks mitte. McKean on küll ülimalt andekas kunstnik, kuid lugu läheb osalt selle sama lendleva joonega mängimise nahka ja kaotab oma fookuse. Või noh, fookust polegi. Aga kui arvestada, et ta tegi seda 10aastase perioodi jooksul, siis pole ka ime tegelikut. Filosoofilse mõtisklusena on ehk isegi hea, kuigi stampidesse kalduv.

6- "Monsieur Jean" - Philippe Dupuy & Charles Berberian.
Ma olen lugenud mõnda neist albumitest ja oman kõiki. Tegelikult ei raatsi ma seda palju korraga lugeda, kuna tegu on tõeliselt hea loojutustuse ja graafika kombinatsiooniga. Kõnekas on võibolla fakt, et kui ma saabusin järjekordselt Helsingi-tuurilt koomiksihunnikuga ja antud sarja üht osa sadamas lugesin, oleksin äärepealt laevast maha jäänud. Ma lihtsalt ei märganud suures lugemistuhinas, kuidas kõik laevale hakkasid minema. Naljakas, suurepärase tempoga ja kaasahaarav värk. Sisult nii üdini prantslaslik, et see pea-aegu häirib :)

7 - "Blankets" - Craig Thompson.
Ivar nimetas Indieautoriks... No ma ei tea, see on mainstream meedias ikka üpris tuntud asi, üle kümnesse keelde tõlgitud ja stiili poolest ka mitte väga indie. Thompson ise on ka vätnud, et ta ei taha alternatiivikutega eriti samas paadis olla, kuna nende lood on kõik küünilised ja nihhistlikud.
Aga üks alernatiivik arvustas seda kunagi hommikusöögilauas mulle nii: "see raamat maitseb samamoodi, kui ma ma kallaks kogu selle toositäie suhkrut oma teetassi."
Kontrast indie ja selle raamatu vahel võib tõepoolest nõnda maitseda, kuid antud raamat sisaldab tegelt ka küllalt paraja annuse soola. Seega, bittersweet Blankets hulbib kuskil seal alternatiivi ja mainstreami vahepeal ja tegelikult hästi hulbib. Minu üks lemmikraamatuid ja ega palju muud viimasel ajal sellele vastu pakkuda pole.

Joonas ütles ...

8 - "Watchmen" - Alan Moore & Dave
Gibbons.
Pole lugenud, olen üritanud. USAs on vist miljoneid, kellele see kultkoomiksi tipp, kuid kahtlustan, et see tuleneb supekangelastest läbiimbunud koomiksikultuurist. Moore meenutab välimuselt küll hullumeelset new-age guru, kuid sügavalt sisimas on ta ilmselt geniaalne ärikas, kuna oli osav turu nõudlust ära tabama. Film oli üpris hea, kuid "Incredibles" meeldis rohkem... :)

9 - "Walking Dead" - Robert Kirkman & Charlie Adlard.
Ma ei tea, kuidas küll mitu vastajat seda teadsid erinevalt minust :) Aga antud telesarja vaatamine jäi pooleli liiga stampsüzhee ja kaasaelamist väärivate tegelaste puudumise tõttu. Loodan, et lõpuks tehti nad kõik zombideks...

10 - "Hard Boiled" - Geoff Darrow.
Graafiliselt ja ka sisuliselt kõige haiglasem raamat, mis mul riiulis on. Aga kui mul seda ei oleks, siis ostaksin kohe. Sisu ma ei mäletagi - ja võin väita, et see on väheseid koomikseid, millel graafika päästab sisu(tuse). Pilt ise ongi lugu, mingitlaadi täisikasvanute anti-muinaslugu.

11 - "Preacher" - Garth Ennis & Steve Dillon.
Kui ma olen alati öeldnud, et Art Spiegelmani graafiline novell "Maus" on nagu Spielbergi "Schindlers's List", aintult et palju parem, siis see on nagu Tarantino "Pulp Fiction", ainult et palju parem. Üks väheseid mainstream sarju, mille olen ostast lõpuni läbi lugennud. Suurepärased dialoogid ja hea tempoga lugu. Graafiliselt pigem igav ja sarnased näod kipuvad sassi minema kohati, kuid kannab lugu hästi.

12 - "La Quête de l'oiseau du temps" - Serge Le Tendre ja Régis Loisel.
Väheseid asju siit, millest ei tea mitte kui midagi ega oska arvatagi. Joonistaja on siiski tuttavam.

13 - "Blacksad" - Juan Diaz Canales & Juanjo Guarnido.
Graafiline meistriteos, kuid sisu poolest tüüpiline etteaimatav krimka, nagu olen kuulnud. Seetõttu pole ka endale hankinud.

14 - "Corto Maltese" - Hugo Pratt.
Ivar väidab, et esimene koomiksromaan. Olen sama väidet kuulnud vähemalt 4-5 teise raamatu kohta :) Olen lugenud antud autorilt katkendeid. Ma tean, et peaksin klassikat paremini austama seda lugedes, kuid pole suuteline olnud, kuna eksootilis-filosoofilised seikluslood pole lihtsalt mu teema.

15 - "League of the Extraordinary Gentlemen" - Alan Moore & Kevin O'Neill.
Pole lugenud peale ühe katkendi ja tegelt ei oska muud arvata, kui et ilmselt tegu on asjaga, mis ületab minu attention span-i. Koomiksi puhul on see tegelt kvaliteedi näitaja.

16 - "Sandman" - Neil Gaiman jt.
Olen üritanud lugeda, kuid nagu Ivar mulle kunagi selgeks tegi, alustasin sarja täiesti valest kohast ja seetõttu jäigi mul asi katki.

17 - "Kingdom Come" Mark Waid ja Alex Ross.
Pole lugenud, kuid kahtlustan natuke, et see on suurelt jaolt Alex Rossi egotrip, mida on lihtsalt seeõttu valus lugeda, kuna iga pildi juures kalkuleerib aju selle valmistamiseks kulunud aega.

18 - "Isaac le pirate" - Christophe Blain.
Sari on mul suurelt jaolt olemas, väga mõnusa graafikaga. Tundub, nagu ta ei näeks üldse vaeva, samas on kompositsioonid ja joonistused lõdvalt stiilsed. Lugu ise tundub ka hea, kuid ootan alles võimalust neid lugema asuda mõnuga.

19 - "Batman, Hellboy, Starman" Mike Mignola ja James Robinson.
Pole lugenud ega vist ka näinud.
Mignola stiil on väga jõuline ja originaalne, kuigi ma tahaks pigem lugeda näiteks tema Romeo ja Julia adaptsiooni, kui taoline olemas oleks :)

20 - "Bram Stroker's Dracula" - Mike Mignola & Roy Thomas
Sama jutt.

Joonas ütles ...

21 - "Nikopol Trilogy" - Enki Bilal ja Pierre Christin
Olen üritanud lugeda. Natuke vist jälle graafilise külje poole vildakad lood, samas originaalsed. Aga selle põhjal tehtud film oli nii igav, et jätsin lihtsalt pooleli. Olen üllatavalt mitmelt inimeselt sama kogemust kuulnud, mõni jäi isegi magama.

22 - "Bone" - Jeff Smith.
Autor, kellega olen kätt surunud :) Olen mitmeid kordi üritanud selle oopuse täies mahus ette võtta... aga ükskord ma loen selle läbi nagunii! Graafika ja lugu on suurepärases balansis ja üldse ei imesta sarja populaarsust. Oma naisega andsid nad seda iseseisvalt välja ja teenisid miljoneid dollareid tänu ahnete korporatsioonide vältimisele (kes seda lugu alul oma hõlma alla võtta ei tahtnud ja hiljem uksematti kaapimas käisid).

23 - "Everything We Miss" - Luke Pearson.
Indiautor, keda ma peaks teoorias jälle kiitma. Aga kuna ma olen sõna otseses mõttes vihkama hakanud kõiki masendavaid suhtedraamasid, millest koosneb enamik alternatiivkoomiksi repertuuarist, siis ei ütle ma midagi :)
Antud autor on aga tõesti hea, kui ta tegeleb muude teemadega, isegi väga hea.

24 - "Ghost in the Shell"- Masamune Shirow
Pole lugenud. Film oli mixed feelings, ehk on raamat "diibim"...

25 - "From Hell" - Alan Moore ja Scott Campbell.
Pole lugenud, kuid pean juba pikalt plaani ette võtta. See on klassika, mida on piinlik mitte lugenud olla. Moore, va ärikas, oskab ju ka lugusid hästi kirjutada.

Joonas ütles ...

Siiski peab kogu selle grumpy-old-man-talk'i lisanduseks ütlema, et ülalolev rida sisaldab neid väheseid 3-4 koomiksiraamatut, mille lugemist olen suutnud veel nautida viimase ca 5 aasta jooksul. Paar tükki on veel, kuid need tulevad mu indie-viktoriini, kui kunagi on aeg see kokku panna... :)