esmaspäev, 7. november 2011

Koomiksiviktoriin

Väikeseks vahepalaks sügiseselt hõredale pildi- ja kommentaarisaagile saab siinkohal JK-s toimuma väike

KOOMIKSI-VIKTORIIN

Ülalpool näete 25 pilti, millel paistab 25 koomiksit. Küsimus kõlabki - mis nime kannavad koomiksid ja kes on nende autorid?

Kokku on seega võimalik vastata 50 vastust saada 50 punkti. Ega see ülesanne polegi just üleliia lihtne, veerandsaja asja hulgas on ka paar krõbedamat pähklit. Vähemalt üks pilt ei ole see, mis ta esmapilgul paistab, seetõttu tasub olla tähelepanelik. Huvitaval kombel on üle poole neil piltidel olevatest tegelaskujudest viisil või teisel liikuvasse pilti jõudnud, mis ehk ka arvamisel abiks. Samas, kõik need 25 on omas vallas tähelepanuväärsed ja kui koomiksid vähegi huvitavad, siis võiks tegelikult neid kõiki teada.

Siinkohal tuleb veidi selgitada, mida loen õigeks vastuseks. Tihti kujutab pildiseeria endast ju seriaali, mille igal peatükil/albumil oma nimi. Kui tegu on konkreetse sarjaga, millel selge arv osi ja mis konkreetse autori looming, siis piisab vastuseks ka sarja üldnimest. Ka autoriga on siis kõik selge - piisab põhitegijast, kes ei pea tingimata olema joonistaja. Kui aga tegu korporatiivse omandiga a la Ämblikmees, siis viitab pilt konkreetse(te) autori(te) konkreetsele albumile. Kusjuures - oleks hea kui nimi oleks originaalkeeles, aga kõlbab ka eesti- ja ingliskeelne variant, kui selline olemas.

Kuidas vastata? Kõige lihtsam oleks seda teha loeteluga, milles iga rida kujul "number - Autor(id) - Koomiks". Vastuseid tohib sellesama blogiposti kommentaaridesse postitada alates laupäeva, 12. novembri esimesest sekundist. Ehk - kõik enne seda hetke postitatud vastused kustutan ma ära. Samas, kes tahab lihtsalt oma teadmistest teada anda, võib juba mistahes varasemal ajal postitada oma skoori, ehk siis teavitada, mis on tema tulemus ning mitut autorit ja koomiksit tema teab. See annaks tegelikult huvitavat tagasisidet selle kohta, kui keeruline see pildiviktoriin siis ka tegelikult on. Võib ka teatada, milline piltidest on eriti raske. Igatahes - ma loodan, et 50 punkti kokkusaamine pole ka suurtele kodumaistele koomiksifriikidele liiga lihtne. :-)

Kahjuks ei ole sellel äraarvamismängul auhinda... Kuigi võiks. Samas, kui võitja soovib, võib ta välja pakkuda paar järgmist nädalateemat! :-)

PS: Neile lohutuseks, kes antud asjast kohe üldse midagi ei tea - oleme kunagi siin teinud analoogse eesti karikaturistide äraarvamismängu; eks neid saab tulevikus veel ja teistelgi teemadel teha, koomiks oli lihtsalt üks võimalikke valdkondi.

26 kommentaari:

Ivar ütles ...

Niisiis - enne 12. novembrit paluks vastuseid mitte postitada, ainult oma numbrilisi tulemusi ja arvamusi!

mikk ütles ...

Kahjuks ma ise eriti koomikseid ei tunne. Pilti vaadates tunne ära vaid ühe autori. Aga teistele siis idee: auhinnaks võiks olla postitaja poolt üks autogrammiga skets, visand või illustratsioon... selline mõte lihtsalt :)

Mattias Mälk ütles ...

Suht lootusetu - ainult 13 on sellised, mille kohta oskaks (netti karguks kasutades) pealkirja ja autorit öelda. Ülejäänud ei tilista kellagi. :)

Joonas ütles ...

Ja kõik vastamata pildid peavad väljenduma pildipostitustena! :P Mina pean vist arvestama siis ca 10 pildiga...

Mõni on küll selline, mida ilmselt ei tea keegi, kes pole viimast Helsingi koomiksifestivali külastanud koos Ivariga :)

Ivar ütles ...

Mikk - et siis võitja joonistab auhinnana kellelegi teisele pildi?
:)
Mattias - sa võid tulevikus teha samasuguse autorianimatsiooni asja, ma oleks seal ilmselt nullilähedane skoorija...
:)
Aga klassikaliste illustraatorite arvamismängu võiks küll teha.

Joonas - no mina ei tea, mis seal Helsinkis siis nii erakordset näha sai? A ära parem igaks juhuks ütle. :)

Muidu - ma pakuks välja sellise süsteemi, et need vastajad, kes on saanud oma teada suurimad skoorid ja pretendeerivad võidule, võiksid nädala lõpus postitada oma tulemused. Teised saaksid siis lisada puuduvaid asju. Huvitav, kas kambaga annaks kõik asjad paika panna?... Eks näeb.

Ja mind tõepoolest huvitab, milliseid numbreid ära tuntakse, ehk - millised numbrid on kõige lihtsamad ja millised kõige raskemad? Kui viitsite, andke teada!

Joonas ütles ...

Sa mõtlesid, et tulemused peaks postitama aasta lõpus, eks? :) Üldiselt olen ise vist nädalavahetuse täitsa ära arvuti juurest ja kui olen olemas, siis raban tööd teha. Tahaks aga postitada siis, kui keegi(d) on juba midagi arvanud...

Mulle valmistavad raskusi 9, 12, 15, 20, 24 - mille puhul ei oskaks hoobilt peast ega googlest öelda ei autorit ega raamatut.

1, 5, 16, 19, 25 on ka raskemate killast.

Aga 23 on see, mida ma koomiksifestaril nägin.(Paraku... :)

Ivar ütles ...

Noh, 23 on teil ju olemas ka. :)

Päris huvitavad raskusnumbrid, umbes need, mida ma arvasingi. Üks neist on küll tiba üllatav... ;)

Mis puutub sellesse, millal avaldan õiged vastused koos kommentaaridega, siis seda ma pole tõesti veel öelnud. Pakuksin nädalavahetust 19.-20. november 2011. Ehk siis aega arvata oleks kokku kümmekond päeva.

Ivar ütles ...

Võrdluseks - skandinaavlaste äsjase koomiksivõistluse küsimused: http://hannapeterson.se/Comiquiz2011/Comiquiz-2011-answers.pdf

Ivar ütles ...

Nagu näha ja kuulda, siis pole just eriti osalejaid. Okei... Teen siis ülesande lihtsamaks - nimetage piltidel olevad koomiksid. Kokku siis maksimaalselt 25 vastust ja 25 punkti.

A ega ma eriti ei usu, et keegi üldse viitsib midagi vastata, eks ma postitan õiged vastused nädala lõpus.

A ma ikkagi mõnevõrra imestan selle üle. Joonas mainis hiljuti, et meedia ja reklaamikunsti tudengite hulgas polnud kord klassis kedagi, kes oleks teadnud Hayao Miyazakit. Ja kui "Mõjukaardi"-teemat vaadata, siis paistab, et enamus inimesi tõepoolest ei huvitu absoluutselt sellest, mida maailmas tehakse.

Ilmselt siis asi siinmaal enne ei parane kui Kanal 2 hakkab neil teemadel saateid tegema. Looking forward to it.

Mattias Mälk ütles ...

Nii vähe ma "teangi":

2 Barbucci ja Canepa, "Sky Doll"
6 Dupuy ja Berberian, "Monsieur Jean"
7 Craig Thompson, "Blankets"
8 Alan Moore, "Watchmen"
13 Canales ja Guarnido, "Blacksad"
14 Hugo Pratt, "Corto Maltese"
19 Mike Mignola, "Hellboy"
21 Enki Bilal, "The Nikopol Trilogy"
22 Jeff Smith, "Bone"

Ivar ütles ...

Praktiliselt õiged vastused. Moore on kirjutaja ja Bilal kunstnik, nende kaasautorid on ka olulised osalised, kui soovida vastuseks ka autorite nimesid. Aga, nagu mainisin, piisab ka pealkirjadest. Koomiksite nimed on õiged, välja arvatud 19 - sellega on väike konks...
;-)

Elina ütles ...

2. Skydoll - Barbucci, Canepa
6. Monsieur Jean - Dupuy, Berberian
7. Blankets - C.Thompson
9.The Walking Dead - R.Kirkman, T.Moore
10.Hardboiled - F.Miller, G.Darrow
11. Preacher -S.Dillon, G.Ennis
13. Blacksad- Canales, Guarnido
14.Corto Maltese- H.Bratt
16. Sandman - N.Gaiman
17 Superman - P.Dini, A.Ross
18. Isaac le Pirate - C.Blain
19 Batman/Hellboy/Starman - M.Mignola J.Robinson
20. Dracula - R.Thomas and M.Mignola
21. Nikopol - E.Bilal
22. Bone - J.Smith
23. Everything We Miss- L.Person

Ivar ütles ...

Elina - koomiksite eest 15/16, autorite eest (kui autoripaari puhul vähemalt üks autor õige) 16/16. Seejuures küll ühes nimes esitäheviga ja ühes sarjas kirjutaja vale. Ühesõnaga - tundsid ära kunstniku, aga mitte sarja.

A muidu - tunnustus! :)

Mattias Mälk ütles ...

Argh! Muidugi! "The Walking Dead", "Preacher" ja "Sandman". Nüüd on muidugi loogiline. :)

Joonas ütles ...

Mitte et mul mitte midagi muud teha poleks (vaid pigem just seetõttu, et ma midagi muudest tähtsatest kohustustest teha ei suuda), postitan oma pakkumised. Eelnevaid pakkumisi ei lugenud ja samuti ei hakanud enda jaoks tundmatuid asju otsima, mis kohe Amazoni lehelt välja ei hüpanud.
Kui on kaks nime, siis käsikirjutaja on enne. Osa pakkusin lambist - ehk läheb täppi.

Richard Stark's Parker - Darwyn Cooke
Sky Doll - Barbara Canepa, Alessandro Barbucci
Blueberry - Jean-Michel Charlier, Jean "Mœbius" Giraud
The Extraordinary Adventures of Adele Blanc-Sec - Jacques Tardi
Cages - Dave McKean

Monsieur Jean - Charles Berberian, Philippe Dupuy
Blankets – Craig thompson
Watchmen - Alan Moore, Dave Gibbons
?
Hard Boiled - Frank Miller, Geof Darrow

Preacher - Garth Ennis, Steve Dillon
?
Blacksad - Juan Diaz Canales, Juanjo Guarnido
Corto Maltese - Hugo Pratt
?

Sandman - Neil Gaiman, ?
Superman – ?, Alex Ross
Isaac le Pirate - Christophe Blain
Hellboy vs. Batman (???) – ?, Mike Mignola
Dracula – ?, Mike Mignola

The Nikopol Trilogy – Enki Bilal
Bone – Jeff Smith
Everything We Miss - Luke Pearson
Ghost in the Shell - Masamune Shirow
From Hell - Alan Moore, Eddie Campbell

Joonas ütles ...

Peaks samasuguse küsitluse tegema indikoomiksist ja vaatama, mitu vastust siis tuleb... :)

Ivar ütles ...

Nonii, mitte, et ma ei peaks hetkel magama, aga ma ikkagi vastan kohe, märkasin just uusi kommentaare.

Joonas - sa said asjadele praktiliselt pihta. Mis läks mööda - Alex Rossi joonistatud koomiks on, kuigi kunstnik selge, kummalisel kombel pähkel. Ma arvasin, et siin pildil on ta kõige kuulsam asi (mida ma pole lugenud, aga millest on mul üks huvitav seik jutustada, teen seda kunagi oma blogis.) Paar asja, mis sul ebatäpsed või puudu, on Elina õigesti kirja pannud.

Huvitav, et 12 pole veel kõlanud. Ma ise nägin kunagi ammu poola verd kolleegil selle sarja poola albumeid, jätsid üsna kustumatu mulje. Nädala pärast ilmub Prantsusmaal "integraal", kus esimene sari ühtede kaante vahel, ühesõnaga, omamoodi aktuaalne BD hetkel. Üldiselt on see üks olulisemaid fantasy-asju kui tarku raamatuid/kirjutisi uskuda (ühe neist kaanel on number 1001).

See, et 15 on seni mainimata, on samuti kummaline. Selles kaadris on ju ilmselge vihje ühele tegelasele ja sealt on juba väike samm nii koomiksini kui sellest tehtud (sita) filmini.

A üldiselt postitan ma nädalavahetusel õiged vastused koos paari kommentaarlausega.

Indiekoomiksiküsitlus - lase aga käia kui ajast kahju pole!... :)

PS: Ma ei ole kindel, kas olen seda juba kirjutanud, aga nendest 25st olen ma Tallinna Viru Keskuse Rahva Raamatu koomiksiriiulitel näinud müügil vähemalt tosinat.

k. ütles ...

Kas 15 pole mitte The League Of Extraordinary Gentlemen - Alan Moore ja sõbrad ?

võistlusest ei hakanud osa võtma, sest teadsin koomikseid veidi alla poole ja nende autoreid umbes noist omakorda pooltel - poleks nagu aus old päris kõike surfata.

Ivar ütles ...

Õige!

Osa oleks võinud ikka võtta, oleks huvitav teada, mis nimed on rohkem tuntud, mis vähem. Mis spikerdamisse puutub, siis mul puudub üldse nimemälu ja spikerdan kogu aeg.

k. ütles ...

Noo - mu list oleks olnud järgmine (võrdlemisi mainstream õ_õ):

2 - Sky Doll - Barbucci/Canepa
3 - Blueberry - Moebius
8 - Watchmen - Alan Moore + ...
9 - The Walking Dead
13 - Blacksad
15 - The League Of Extraordinary Gentlemen - Alan Moore ja sõbrad
16 - Sandman/Death - Neil Gaiman
17 - Superman (duh!) - ???
19 - Batman vs Hellboy - Mike Mignola
20 - Dracula - Mike Mignola
24 - Ghost In The Shell - Shirow

Pia ütles ...

Mina pean küll tunnistama, et poleks lambist neist ühtegi teadnud, kuigi pean tõdema, et Mike Mignola nimi on mulle tuttav ja ka tema karakteritest olen kuulnud. Aga noh, tuleb öelda, et ma pole suur koomiksifänn, kui Uderzo ja Goscinny ja veel mõned vast välja arvata.

Imestama paneb aga see, mis siin kommentaariumides kõneks tuli: "Joonas mainis hiljuti, et meedia ja reklaamikunsti tudengite hulgas polnud kord klassis kedagi, kes oleks teadnud Hayao Miyazakit." Siis hakkasin küll mõtlema, et no teda ja vähemalt osa tema loomingust tean isegi mina. :D

k. ütles ...

Selle Joonase kommentaari kohta - olen tollelaadset tendentsi noorte eesti kunstnike seas ka varem täheldanud - väga palju toimub jalgrattaleiutamist, seal kus tegelikult on tohutu piktoriaalne varamu paari klõpsu kaugusel.

Kas on asi inglise keele oskamise taga või totaalses huvi puudumises vmt ?

Joonas ütles ...

Ah, ärge seda Miyazakit üle tähtsustage, vähemalt sellest kontekstis. Mõni saab veel süümekad tagarääkimise tõttu ja mõni süümekad, kui nime ei tea. Ja eks pinnimise peale teadsid nood tudengidki mõnd antud isiku tehtud filmi, mis sest, et nimi võõras oli. (Totorod ei teadnud siiki keegi, mis oli tegelik kurb asi minu jaoks.)

Mina näiteks ei teadnud ülalolevast küsitlusest Walkig Deadi ja League of Extraordinary Gentelmen'i, mis peaks ju kah suht kuulsad asjad olema. (Minu jaoks ebahuvitavad lihtsalt...)

k. ütles ...

Noo ma ei pidanud ise sugugi ainult Miyazakit silmas nt õ_õ

Walking Deadi lugesin päris palju, aga League jättis ka korduva lehitsemise järel ikkagi võrdlemisi külmaks - et meh... Ja Ghost In The Shell oli vähemalt sel ühel ja ainukesel korral, mil seda käes hoidsin, harjumata silmale liiga sürr - need VR stseenid ei toiminud ma jaoks üldse, samas kui animes olid nad OK.

Totoro kohta - mulle endale meeldis, kuid samas mitmed sõbrad-tuttavad on väga negatiivselt selle suhtes meelestatud.

Joonas ütles ...

Kui ma vaatan ülalolevat küsitlust novellide/sarjade kohta selle pilguga, mitut neist ma olen LÄBI lugenud, saan vaid 4...!

Mitut aga üritanud lugeda või lugenud osaliselt, siis tuleb kuskil kümmekond lisaks.

See on tegelt nukker statistika ka mu enda koomiksilugemuse kohta. Aga ma loen tegelt natuke indimaid asju, kui üldse...

Ivar ütles ...

Mina tegelikult arvan, et lugemisest tähtsam on silmaring, st. teadmine, mis on olemas ja oskus kõigest sellest endale huvitav värk üles leida.

Ma ise olen juba nii palju asju näinud, et (välismaa) poes uue koomiksiraamatu lehitsemisest võtab suurema osa ajast selle riiulist võtmine ja avamine-sulgemine. Selleks, et aru saada, kas asi on just mulle huvitav, ei kulu üle kolme sekundi lehitsemist. Totter, aga tõsi.

"LÄBI lugema" on üldse keeruline mõiste. Kui sarjast on paar albumit loetud, siis mis see on? Mina olen enamust neist asjadest veidigi lugenud, peale ühe, mida ma pole endale arusaadavas keeles näinud. Selle nimekirja asjad tegelikult vääriksid kõik ka lõpuni lugemist, samas on maailm täis asju, mille nii-öelda sämplimisest piisab.

Kujutan ette, et "League of EG" oleks tõeliselt suure kirjandusliku silmaringiga inimesele isegi VÄGA huvitav, sest selle loo point ongi selles, et sealses paralleelajaloos tegutsevad vastava ajastu fiktsionaalsed tegelaskujud. Lihtsamaid viiteid a la kapten Nemo või Nähtamatu Mees või Sherlock Holmes tunnevad ilmselt kõik ära, aga seal on sadade kaupa hoopis keerulisemaid viiteid. Ja asi samas toimib ka lihtsalt seiklusnarratiivina, lisaks on kogu sari vormistatud vastavale ajastule kohaselt - viktoriaanlikud osad on täis retroreklaame, kollaseid boonusnovelle, õpetlikke vägivaldseid lasteluuletusi jne jne. Väga leidlik asi.

A mis Totorosse puutub, siis pole veel keegi suutnud mulle tõestada, et tegu pole kõigi agade parima täispika animafilmiga.