kolmapäev, 2. mai 2012

161 - Moebius

Selle aasta märtsis lahkus teise dimensiooni üks viimaste aastakümnete geniaalsemaid ja mõjukamaid kunstnikke Jean Giraud ehk Moebius (1938-2012). Võib üsna kindlalt öelda, et ilma temata ei oleks tänapäevane visuaalne fantaasia see, mis ta on, ei illustratsioonis, koomiksis ega ka filmides.

Oma laia haardega suutis ta muuta päris mitmeid ja erinevaid valdkondi. Nime Gir all joonistas ta Blueberry-westernit, Moebiuse nime all aga ulmelisi ja visuaalselt pööraseid asju, sealhulgas näiteks sarja "Arzach" tema enda osalusel loodud prantsuse ajakirja "Metal Hurlant" (1974). Selle (nüüdseks allakäinud ja igav) tõlkevariant "Heavy Metal" (1977) lõi ka USA-s tõelisi laineid. Tema visuaaliat on näha nii Ridley Scotti, James Cameroni kui Luc Bessoni filmides, mõjutusi leiab aga ilmselt praktiliselt kõigist moodsatest ulmelugudest. Selle vahega, et näiteks Alejandro Jodorowsky kirjutatud ja Moebiuse joonistatud eelmise sajandi kaheksakümnendail ilmunud koomiksisarjas "Incal" on originaalseid ideid rohkem kui suuremas osas ulmefilmides kokku.

See pilditeema - "Moebius" - ongi mõeldud austusavaldusena lahkunud meistrile. Ma annan endale täiesti aru, et tõenäoliselt pole siin suurt keegi tema koomikseid lugenud ja võib-olla on nimigi tundmatu. Seepärast ei olegi eesmärk tema tegelasi või lugusid omamoodi üle joonistada. Pigem peaks see teema olema INSPIREERITUD Moebiuse täiesti hullust ja vabast alateadvusest välja ujunud visuaaliast - värvidemängust, unenäolistest metamorfoosidest ja ootamatutest olevustest. Ma ei tea öelda, kui palju on tema loominguline vabadus seotud noorpõlvereisiga Põhja-Ameerikasse ja tutvumisega indiaanlaste tajulaiendavate kaktusedroogidega... Aga ma loodan, et pilte saaks siia blogisse teha ka ilma nendeta.
:)

Esimest pildipäeva ei ole, nii loomiseks kui postitamiseks on täielik vabadus!

Paar linki ka:
* The Comics Journali ülevaade Jean "Moebius" Giraud' elust ja loomingust
* Google pildiotsing
* Blog, milles näha sadade kaupa Moebiuse pilte
Ma tõesti soovitan võtta veidi aega ja kasvõi eelmainitud blogi mõned kümned leheküljed läbi klikata, seal on ikka väga palju vaadata.

0 kommentaari: