esmaspäev, 6. mai 2013

VIIS AASTAT koosjoonistamisi!

 

V i i s   a a s t a t.

Täpselt viis aastat tagasi, 6. mail 2008 tekkis netti aadress joonistajad.blogspot.com, eesmärgiga ühistel teemadel pilte joonistada, teiste tehtut analüüsida, uusi nippe õppida ning kõige selle kõrval loomulikult ka meelt lahutada. Alustajaid oli neli - Joonas, Ivar, Elina ja Meelis, hiljem on lisandunud hulk vähem või rohkem aktiivseid joonistajaid. Kahjuks on mõni osaline nüüdseks oma kasutaja bloggerist kustutanud ja nii on kadunud ka kõik tema pildid. Seetõttu on ka päris raske öelda, kui palju postitusi on siia blogisse aegade jooksul tegelikult tehtud. Igatahes on neid päris palju. Kommentaaride hulk on aga veel suurem, ka neil on siin oma üsna oluline roll täita.


Algusaegadega võrreldes on kevadel 2013 muidugi tunda mõningast väsimust - need, kes ka tööna joonistavad, ei leia sageli motiivi enam blogis väga tõsiselt mässata. Kuigi võiks ju, kasvõi vahelduseks. Ja kui mitte tingimata joonistada, siis vähemalt teiste pilte kommenteerida võiks ju ikka.

Samas on ka pilditeemasid kogunenud nüüdseks juba sedavõrd palju, et uusi ja mittekattuvaid on aina raskem leiutada. See aga tähendab ju tegelikult, et mida iganes joonistada, sobiva nädalateema võib suure tõenäosusega juba varasemast leida ja nii saab ka muuks otstarbeks tekkinud pilte siia blogisse postitada! See on täiesti lubatud, nagu üldse varasematel pilditeemadel joonistamine. Uue pildi tegemiseks ei pea üldse uut teemat ootama, vanu on võtta küll ja veel.


Selle viie aastaga on muidugi ka maailm ümberringi muutunud. Kübermaailm sealhulgas, kus suur osa tegevusest tundub olevat kolinud kohta nimega Facebook, tõrjudes nii mõnegi varasema lemmikportaali mõtteist. Ka seal tegutseb üsna arvukas eesti joonistajate kogukond. Facebook on muidugi hea koht operatiivseks uudistevahetuseks ja kontaktihoidmiseks - kasutame seda ju isegi, näiteks "Eesti Film Koomiksina" projekti ja näituse koordineerimine toimus suures osas just Facebookis.

Samas on FB siiski eelkõige operatiivne ja spontaanne koht, kus huvitavad asjad ladestuvad kiirelt veelgi uuema ja huvitavama alla. Seetõttu on seal varasemast väga keeruline ülevaadet saada, mistõttu pole ta ühele korralikule pildiblogile ikkagi päris võrdväärne alternatiiv.


Heameel on tõdeda, et Joonistajad Koos on selles muutvas maailmas nüüdseks viis aastat välja vedanud, seda kusjuures oluliste muudatusteta. Oma suur roll on asjas, et kohe alguses sai blogi struktuur väga tõsiselt läbi mõeldud. Tänu siltidele on nii teemapostid kui sama autori pildid kiirelt leitavad ja nii toimunu ajalugu selgelt olemas. Ega neid enda vanu pilte pole alati just meeldiv vaadata... Aga õpetlik igatahes. Eriti kui progress on ilmselge... :-)

Nende aastatega on blogist välja kasvanud üsna püsiv sõpruskond, kes käib ka väljaspool küberruumi üheskoos istumas, söömas, raamatuid lehitsemas ja joonistamas. (Operatiivne info liigub Facebooki suletud grupis, mille liikmeks on ainult koosjoonistamise-õhtutel osalejad.)

Igatahes on JK-st olnud kasu küll, usun, et kõik osalejad on saanud osavamaks ja targemaks. Uusi pilte vaikselt ikkagi lisandub ja kui leidub vähegi joonistajaid, siis tekib aeg-ajalt ka uusi pilditeemasid juurde. Suvi ja puhkamise aeg on ju saabumas, aga 200 pilditeemat on siiski selline number, mille tahaks kunagi küll kokku saada...

Seega - kui olete osaline ja mõne huvitava pildiga hakkama saate, ärge jääge uut nädalateemat ootama! Vaadake paremast veerust välja mõni kohane pilditeema (nagu öeldud, neid on palju) ja pange pilt vaatamiseks ja kommenteerimiseks üles!

Loomingulisi edusamme kõigile asjaosalistele! Ja -

head viiendat sünnipäeva meile kõigile!

1 kommentaari:

Elena ütles ...

Väga tore mõte blogi pildid numbritena kokku panda! Mul on hea meel, et ka minu pildid on seal ja teisi pilte oli ka tore vaadata - suur osa neist olen juba näinud, aga mõned olid minu jaoks uued. Võimalus joonistada etteantud teemal ja näha, mida ka teised samal teemal joonistavad - see on suurepärane idee! Paneb aju töötama ja inspireerib! Palju õnne blogilistele!