reede, 27. juuni 2008

Kiri Edgar Valterilt, anno 1997

Meelis:

Ma ei tea, kui palju on eestlastele omane kirja kirjutamine oma iidolitele ja kas see on ka kuidagi east või soost sõltuv... Igatahes 1997 aasta sügisel võtsin julguse kokku ja otsustasin kirjutada kirja Edgar Valterile, et avaldada talle tänu ja tunnustust tema tehtud tööle ning öelda kõik, mida olin tema töid vaadates aastatega enesesse kogunud ja mis väljaütlemist ootasid. Tegin seda siiras usus, et tagasiside vaatajalt kulub vanameistrile ära, nõnda nagu see kulub ära igale loomingulisele inimesele arvan. Ühtlasi lootsin talt saada ka tagasisidet oma tehtud joonistustele, mille koopiad oma kirjale juurde lisasin. Mu suureks üllatuseks sain talt vastuse lahke ja ülipositiivse kirja näol, kus ka tema polnud minu joonistuste kiitmisega kitsi ja mis tol ajal kõvasti mu edevust ja eneseteadvust kõditas.

Eile neid kirju üle mitme aasta kätte võttes ja üle lugedes sain aru, KUI palju tema jutust joonistamise õppimisel ja harjutamisel on ajatud, need võiks - kui kasutada Joonase sõnu - kasvõi ära trükkida tema elutööd koondaval hardcover kogumiku kaanel (mis kunagi loodetavasti ka ilmub – nende sõnadega või ilma).

Seepärast mõtlesime Joonasega selle kirja blogisse lisada, inspiratsiooniks meile kõigile... Et see kiri on tervik, justnagu tema pildidki, ja piisavalt väheisiklik, otsustasime selle koguni täies mahus siia postitada.

Olgu lisatud, et kokku sai neid kirju 3. See siin on teine, kõige pikem ja kõige rohkem joonistamist ja joonistusoskust puudutav, seega meie blogi tavalugejale kindlasti kõige huvitavam. Keele- ja kirjandussõpraadele valmistab kindlasti rõõmu vanameistri muhe keelekasutus, filigraanne käekiri ja Tammsaarelik (või lausa põliseestlaslik) naabrist parem -hoiak. Kirja lõpus ilutseb hoogsalt paberile pandud tilluke joonistus, kus tähtajakurat vanameistrit kõrva tagant kudistab! (Huvitaval kombel ühilduv meie blogi esimese teemaga – Joonas)

Olgu see veelkord meiepoolne väike kummardus Eesti kõigi aegade vaieldamatult andekamale lastekunstnikule!

(PS. Need viited kirja alguses Ameerikale on tingitud minu tollasest tööleminekust Disneysse, mis oli päevakorral - aga mis Disney stuudio 2D osakonna sulgemisega ära jäi).

Niisiis, hääl minevikust - kirjutab Edgar Valter aastal 1997...
Hääd lugemist!!


kolmapäev, 25. juuni 2008

09 - Draakon

Seekordne teema on DRAAKON. Ei hakkagi täpsustama, on ta Hiinast või Keskmaalt, on ta ise peategelane või juhib teda ratsanik, kõik see on vaba ja joonistaja enda otsustada.

Inspiratsiooniks mõned draakonid taas kord Edgar Valterilt:


Tähtaeg: joonistamiseks on aega kaks nädalat, lohemadude postituspäev - teisipäev, 8. juuli.

teisipäev, 24. juuni 2008

Teadaanne piratismi asjus

Tiba eksitav pealkiri, aga ehk tõmbas vähemalt tähelepanu... :)

Väike teavitus muudatuse kohta blogis, ehk kõik ei juhtunud märkama.

Seoses Jaanipäeva, suve, puhkuste ja muude edasilükkamatute asjatoimetustega jõudis blogi orgkomitee kokkuleppele, et ehk oleks suveperioodil mõttekas pikendada piltide valmistusperioodi ühelt nädalalt kahele. Et aga asi liiga hõredaks ei jääks ja niiviisi blogile enneaegset lõppu ei kuulutaks, otsustasime nii:

Seekordse teema - piraadipildi - joonistamiseks on aega ühe nädala asemel kaks nädalat. Kes juhtus märkama, siis sellesisuline parandus on ka piraaditeemat väljakuutavas postituses.

Uusi teemasid püüame aga postitada endiselt korra nädalas. Mis tähendab siis seda, et alates juulist on endiselt iga teisipäev uue teema kuulutamispäev ja piltide postituspäev, kuid mitte eelmise, vaid ÜLE-EELMISE teema postituspäev. Ehk, teiste sõnadega ja sama segaselt - teema väljakuulutamisest piltide postituspäevani on nüüdsest KAKS NÄDALAT. Mis reaalselt tähendab muuhulgas seda, et igal nädalal on tegelikult õhus kaks teemat, mida joonistada, ühe valmimisaeg nädal hiljem kui teisel.

Seega on piraaditeema postituspäevaks 1. juuli. Kes aga soovib, võib oma pildid postitada ka algsel ajal, 24. juunil. Olekski huvitavam, nii ei jää blogisse päris pilditühja nädalat. Aga sealt edasi uues rütmis ja KAHENÄDALASE TÖÖRAHU-MORATOORIUMIGA!

reede, 20. juuni 2008

07 - Nunnu üledoos - meelis












Pildi idee oli valmis kohe kui teema üles pandi, selle joonistamine ja postitamine aga venis tänu reisidele ja muudele ülikiiretele asjatoimetustele.
Üritasin ka seekord truuks jääda iseendale ja teha pilt, milles on nii emotsiooni kui lugu. Seekord ajendas mind seda niimoodi lahendama mõiste, mida kuulsin paar aastat tagasi Taanis kursusel olles ühelt ameerika disainigurult ja mis on mind vahelduva eduga kummitanud tänaseni: "UNIVERSAL APPEAL" ehk asjad millele me reageerime ühtemoodi üle maailma.... Üks neist on kahtlemata lapsed ja kõik neisse puutuv; meie "nunnumeeter" tõuseb kiirelt üles kui väikelaps on hädas või temaga juhtub mingi õnnetus. (Samas kui täiskasvanud inimene tänaval kukub ajab see meid kui mitte naerma siis vähemalt muigama).
Okei, sellel pildil "õnnetus" küll otseselt puudub, kaasa tundma ajab see ehk küll, vasakpoolne pilt vähemalt...:-)
Kass sai lisatud puhtalt nunnulikkuse üledoseerimise pärast; seda tehes olin pisut hädas nende mõlema poosiga, pidevalt jäi mulje et kiisu lükkab ja surub tüdrukut ettepoole, seda ma otseselt näidata ei tahtnud. Esimesel visanditel oli tüdruku pea 3/4 meie poole pöördes, toimima aga hakkas siis kui selle profiili pöörasin. Esimeses visandis oli klotsihunniku asemel ka koerapoeg, kes mingit mänguasja lõhub ja närib (kui juba üle siis üle!), jätsin selle aga kiirelt kõrvale, kuna ta hakkas liialt pildil domineerima; ka sai laguneva klotsihunnikuga näidata kompositsioonis rohkem "explosion'it".

Pilt valmis ka seekord kiirustades, ja võiks olla õigupoolest sketchiks, et sellest hiljem kunagi midagi korrektsemat ja värvilisemat teha....Töövahenditeks A3 paber ja pliiatsitest col-erase sinine alusvisandiks ja 4B lõppkontuuriks peale. PhotoShopis seekord värvidega aega mässata ei olnud, põhitöö trügib vägisi peale..

neljapäev, 19. juuni 2008

07 - Nunnu üledoos - Kait



Nii, panin sketsi kah. Värvides hakkas poos muutuma, et tegelikult jah, tüüp on seljaga mitte kõhuga. et töötab nii ühte kui teistpidi, mis pole tegelt hea. Ja pandasilmad jäid ära, kuna ei suutnud neid karvkattel piisavalt hästi teostada :/

teisipäev, 17. juuni 2008

08 - Piraat

Seekordne ülesanne, mille saatel vihmast Jaanipäeva veeta, on lihtne - Piraat!

Kellest jutt, peaks olema ilmselge - soolasest mereveest ja rummist läbi imbunud merehundist, kelle elu möödub hulpival alusel pahaaimamatuid ohvrilaevu jahtides, röövsaaki saladuslikele saartele peites või pigem seda sadamakõrtsis kõrist alla lastes.

Mereröövleid on mitmesugusid ja igale maitsele, mistõttu endale sobiva eksemplari paberile panek ei tohiks küll raske olla. Kaabud ja kõrvarõngad, lehvivad rõivad ja soengud, mõegad ja eestlaetavad tukid, konkskäed ja puujalad, papagoid ja pärdikud, luupealipp ja pudel rummi... Stiil, sugu ja sajand on vaba, laskem fantaasial lennata!

Näitepildil on paar tegelast ja visand Disney piraaditriloogiast, Ruben Martinezi ja Christophe Blaini joonispiraadid ning Andy Bergholtzi garage kit büst.

Tähtaeg: seoses pühade ja pealetungiva suvega on joonistamise ajakavas mõningased muudatused. Uus teema selgub, nagu ikka, igal teisipäeval. Joonistamiseks on aga edaspidi aega kaks nädalat. Ehk - valmis piraadipildid võiks netti riputada teisipäeval, 1. juulil.

07 - Nunnu üledoos - Ivar

Kuna puhas ninnunännundus on igav ja läila ning must huumor vürtsitab meeldivalt peaaegu kõike, siis otsustasin seekord kokku panna kaks asja - animelikult chibid nunnud lapsed ning putukad, ussid ja muud vastikud sibavad pisiolevused. Tulemus - i'll give you MUTUKAD!

Üldiselt olen ma tulemusega päris rahul, eriti idee endaga. Teostuse poolelt ei hakanud sulejoon seekord üldse jooksma, mistõttu on kontuur sinisest grafiidist. Tegelikult joonistasin kuus tegelast, ka ämbliku ja prussaka, mõlemad kusjuures naissoost. Aga need jäävad hilisemaks. Ehk. Aga üldiselt on mul tunne, et vähemalt ühe tegelase neist pean ka kujuks tegema.

07 - Nunnu üledoos - Pia


See pilt vist võtab minu enda natuke jaburalt hajevil olemuse ka kokku. Mingil hetkel vist oli/on 17.juuni ka käes, ma vaatan, et rahvas mõned pildid üles laadinud.

07 - Nunnu üledoos - Joonas

Pildil on üledoosi saanud nunnu.
Tehnikaks seekord siis vektor. Esiteks on tervis kehv ja brushpen ei püsi kindlalt käes ja teiseks tundub vektor just nunnundusega hästi sobivat.
Esimesed kokkupuuted nunnundusega olid suht hiljaaegu, mingi 3 aasta eest olid mõned tellimustööd, mis sellist lähenemist nõudsid. (Muidugi mitte nii freaky't nagu ülaloleval pildil...) Seega olen suht kogenematu, kuid püüan õppida kogenud spetsialistidelt ja nende töödest (vt. allolev Elina postitus).

07 - Nunnu üledoos- Elina




Nunnundusega on kokku puutunud vist iga naissoost inimene. Eriti oma lapsepõlves muidugi. Pärast kiirabiautosid ja konstruktoreid avastasin 9-10 aastasena nunnu imelise maailma ja asusin usinalt vikerkaarevärvilisi hobuseid ja hello kittysid joonistama. Puberteet muidugi lõpetas sellise lolluse ja teema kerkis uuesti üles ülikoolis, kus tööpakkumisega seoses pidin oma karikatuursed lõustad punnpõsisteks ja rõõmsameelseteks tegelasteks moondama. See tee oli alguses üsna vaevaline. Nüüd mulle täitsa meeldib vahelduseks midagi nunnut teha. Kuigi liiga pikalt sellega tegeledes tekib tõesti üledoos.
Esimesed 2 pilti joonistasin valmis eile Tartu-Tallinn rongis ja värvisin Photoshopis. Viimane töö on natuke vanem ja ilmub varsti vist ühes väikelaste ajakirjas.

About This Blog

Ingliskeelne abitekst, et siin toimuv oleks tiba arusaadavam ka muu maailma inimestele. Asub siltide veerus esimese kirjena. Muutub, paraneb ja täieneb jooksvalt.

Joonistajad koos (Artists/Drawers Together) is a blog for Estonian professional and hobby artists. It's a Sketchbook Sessions - type virtual venue for people to post their weekly artwork, but also for giving and reciving feedback, for constructive criticism, inspiration and fun.

Important day here is Tuesday - this is the time to announce new theme for the next seven days and to post last week's submissions.

Weekly submissions so far:
01 - Artist in Trouble [with Deadlines]
02 - Sitting Pin-up
03 - Centaur Stud
04 - Ecopunk ['eco' like in ecological]
05 - Ruthless Space Amazon
06 - Cats and Mistress
07 - Cuteness Overdose
08 - Pirate
09 - Dragon
10 - Giraffe x3
11 - The Martian Chronicles
12 - Weeping in the Rain
13 - Gandalf
14 - Beware of the dog!
15 - Caricature of Johnny Depp
16 - Tarzan
17 - Emotional Elephant
18 - Beauty and the Beast
19 - Arnold as Terminator
20 - Film noir
21 - Tourist
22 - Stone Age
23 - African Woman
24 - Type
25 - Witch
26 - Craig. Daniel Craig
27 - Family Portrait 1879
28 - Warrior Pig
29 - Puss in Boots
30 - Gingerbreadman
31 - Sport's Day
32 - Self Caricature
33 - Holiday card
34 - Finishing Older Missing Images
35 - Fish
36 - let's re-draw
37 - Troll
38 - Sketches I
39 - The Last of the Mohicans
40 - Duel
41 - Corset
42 - Republic of Estonia
43 - Tentacles
44 - Clint Eastwood
45 - Dance
46 - Circus
47 - Hangman
48 - Old House
49 - Woman and Tree
50 - Three [Themes] to One
51 - Revenge of the Nerd
52 - Pink Hippo
53 - Adam and Eve
54 - Playful Curves (The name of the motorcycle race comedy from 50ties)
55 - Striped Socks

Hint: use labels (SILDID) to navigate to older/sorted posts!

pühapäev, 15. juuni 2008

06 - Kassid ja hooldajanna - AlekokK



...parem hilja kui varem või midagi sellist... ühesõnaga puhkus oli ja nagu me teame kisub see olema üks kõige kiiremaid aegu üldse... ehk siis enne kahte masinate vaba nädalat sain sellise asjaga hakkama ja nüüd tiksub see üles...

reede, 13. juuni 2008

06 - Kassid ja hooldajanna - Pia



Tütarlaps kass(ide)ga. Midagi minimalistlikku.

Ja andke mulle südamest andeks, kui ma kuupäevad segamini ajan, sest minu aeg kulgeb natuke teist rada mööda ja teise kiirusega.

kolmapäev, 11. juuni 2008

06 - Kassid ja hooldajanna - Kait


Kass või öökull... ei oska öelda. Storiks ehk metsavaim lemmikloomadega.
Eks näis kuidas hommikul pilt paistab. Sai jällegi ühe ropsuga tehtud, head see ei tähenda.

teisipäev, 10. juuni 2008

07 - Nunnu üledoos

Uue nädala teema on nunnu üledoos. Igaüks võib siin joonistada seda, mis on just tema jaoks nunnu. Ja üledooseerimist ei maksa karta - hoopis vastupidi. Kõige parem, kui tulemuseks on kõigi nunnu-närvilõpmete ülekuumenemine.

Paar sõna inspiratsiooniks. Wikipedia väidab, et nunnu füüsilised omadused on näiteks infantiilselt väike keha, ebapropotsionaalselt suur pea, suured silmad, väike nina ja üleüldse igasugused ümarad ja pehemed kehaomadused, mis seostuvad nooruslikkusega. Ka käitumises võib peidus olla nunnu-faktor: mängulisus, kohmetus, abitus, uudishimulikkus, süütus ja igasugune peata-olek.
Ühesõnaga, nunnu on see, mis raputab sind süütuse-katrasisega, täidab rinna puhangulise hoolitusvajadusega ja paneb takkaotsa ennastunustavalt kiljatama: NIIIIIIIIII NUNNNNNU!!!

Nunnut leiab nii inimlaste seast kui ka loodusest. Ja me ei hakka siia inspiratsiooniks panema neid interneti ära ummistanud kiisu-pilte! ...Või noh, tegelt siiski ühe paneme - kes ikka suudaks neile karvapallikestele vastu panna...


Muide, maailma ainuke nunnu-kuningriik on Jaapan. Miks, seda ärge küsige. Aga vaatake vaid, mida nad teevad!


Tähtaeg: 17. juuni.

06 - Kassid ja hooldajanna - Ivar

Tibi ja tiigrid. Algselt ei olnudki mingit suurt sisulist ideed, lihtsalt kompavisand, millel naisterahvas kahte kaslast diivanina kasutab. Siis aga sigines tibile ette mangapärane näolapp ja pähe kassikõrvad. Seega, seekord siis mangapilt.

Proovisin saavutada midagi Copic-markerite ja pastellide sarnast, suti vist õnnestus. Kontuur on taas tindine sulejoon kalkal. Proovisin korraks ka tušši, aga olen tindiga ikka tugevalt harjunud. Kuigi joone tihedus on sedaviisi kõikuv ja skännida seetõttu raskem, kaalub mõnus voolavus ja vaevatu puhastamine miinused tugevalt üles.

Endal mul on hea meel, et asjanduse referentsiks olid ainult tiigrifotod, sedagi põhiliselt eesmise eluka puhul, aga mitte mõne multika kaadrid või kavandid. Kõik hakkaski paika loksuma kui paberiservale tekkis mõne hetkega tagumise tiigri nägu praktiliselt sellisena, nagu ta siin näha. Anatoomiaga on nagu on, aga ma ei viitsinud ka teda paremaks pungestada, päris silma vast ei riiva.

Pildiga toimus ka omajagu draamat kui avastasin, et praktiliselt valmis pildi oli Photoshop vigasena salvestanud. Mis tähendas, et tegin kogu värvi otsast peale. Aga tegelikult tuligi vist parem. Mis veel värvi puutub, siis ilmselt kõige keerulisem detail oli tibi absurdselt suunduv juuksepahmakas.

LISANDUS:

Kuna ka selle pildi puhul jäi lihvimiseks aega veidi vajaka, võtsin kätte ja tegelesin temaga veel peale postitustärminit tiba edasi. Mis mind ennast häiris ja mida ka Meelis mainis - eesmise tiigri lüheldasevõitu kael. Üks variant oleks olnud tast hoopis lõvi teha - turjapahmakas meenutab ju lakka. Samas, tiiger on tiiger. Võtsin siis kontuuri ja venitasin veidi, mis vajalik tundus. Igatahes endal on tunne, et tulemus on parem. Lõpuks keerasin veel ka tibi pead (mis juba algsena komposiit kolmest eri sulejoonisest) veidi vertikaalsemaks.

Üleval on näha pildi lõppversioon. Et aga muudatustest siiski aimu oleks, siis siin on väike võrdlus-gif:


06 - Kassid ja hooldajanna - Ed



Hammas valutab ja tööd on palju aga häbi teemat vahele jätta. Taaskord minimaalsete resurssidega ja ajaga valmis siis kaks kassi hooldajanna süles. Teema on nii hea, et selle juurde tahaks veel tagasigi tulla uue katsega.

06 - Kassid ja hooldajanna - Joonas

Vahendid saamad, mis iga kord - Brush pen, Painter, Photoshop.

Pildi arvutis viimistlemisele ja värvimisele kulus kogemata rohkem aega kui sketchidele.
Plaanisin küll teha seekord visandliku, kuid välja kukkus nagu alati... Kõige rohkem jama oli tegelikult selle tooliga - alul oli seal liialt detaile, siis ei sobinud ükski värv ja minu arust parima lahenduse mingi tekstuuri näol pakkus hoopis Elina. Tänud talle selle eest. Seda tean ka, et jalatald ei tohiks tooli alumisest tasapinnast allpool olla, kuid nii juhutus jala suuremaks venitamisel (oli joonistades jäänud väiksem). Aga aitab! Las jääda nii.

06 - Kassid ja Hooldajanna - Elina

Polnud eriti aega teemasse süveneda ja värvisin lihtsalt oma esimese ja ainsa visandi Photoshopis ära. Tahaks tegelikult ka ühe oma lemmiklooma - tiigri -joonistamise ette võtta, aga selle postitan siis kes-teab-kunas.

06 - Kassid ja Hooldajanna - meelis















Rohkem kui pildi filigraanne teostus ja lõpetatus on mind hetkel huvitamas pisut teised teemad, nagu näiteks lugu ühes pildis, pilt kui kompositsiooniline tervik, less is more jne.jne.
Ja et ulme- ja fantastikamaailm must suure kaarega mööda käib otsustasin seegi kord kahe jalaga maas olles teha asju selliselt, kuidas end kodusemalt tunnen :-)

Niisiis loomaarmastus, mis ei tunne piire ja millel pole mõõtmeid.
Idee on laenatud ühest ammunähtud pangareklaamist, kus korviga kojutoodud kiisudest üks juhtus olema lõvikutsikas ning kes järgmises kaadris suure hiiglasena toas teiste kõutside vahel kodus ringi jalutas; diktoritekst kõlas umbes et "me kohtleme kõiki oma kliente võrdselt sest ei tea mis neist võib tulevikus saada.." või midagi sellist.

Et illustratsioonikunstis alles esimesi samme teen, otsustasin õppimise ja äraproovimise mõttes seegi kord teha kõik "by the book", järgida kompa ja loo-jutustamise aabitsatõdesid ning suunata teadlikult vaataja pilku ühelt objektilt teisele nii nagu ise seda soovin. (Mis - tuleb tunnistada - on filmis oluliselt lihtsam, tänu montaazhile ja liikumisele)
Näiteks on värvide intensiivsus siin loo jutustamise seisukohast lähtudes antud tähtsuse järjekorras, samuti joonte paksus... Või nii vähemalt üritasin. :-)
Pilt valmis mõttes ruttu, paberile pannes jändasin ainult lõvi poosiga, mis esimeses variandis oli tädile esikäppadega õlgadele hüpanud, umbes nii nagu suured koerad seda teevad.. See aga ei toiminud siluetis hästi, , siis proovisin maast lahtitõstmise võtet, suur ja võimas loom ikkagi.

Pilt joonistatud 5B pliiatsiga (lõvi-tädi) ja 3B (taust), ning koloriit PhotoShopis.
Ja nagu ikka enesele truuks jäädes üritasin seegi kord säilitada "hand-drawn look'i".

esmaspäev, 9. juuni 2008

Inspiratsioon - sketchbooks

Sketšbook (õigemini sketchbook, edaspidi ka SB, mis üldse oleks õige eestikeelne sõna?) on kaust või märkmik, mida kunstnik kaasas kannab, et kohvikus, reisil või muidu vabamal hetkel sellesse ümbritsevat elu ja ideid üles joonistada. Midagi seesugust on ilmselt pea igal joonistajal olemas. Ja mitte ainult, vahel on seesugune ideedesalvesti abiks ka teistel elualadel - filmilavastaja Guillermo del Toro SB näiteks on legendaarne ja selle sisu tihti ka tema filmide DVD-del näha.

Kitsamas tähenduses on SB kunstniku enda koostatud ja tavaliselt ca A5 formaadis pildiraamat, mille tiraaž on reeglina paarsada kuni tuhat ja mille eksemplarid on tavaliselt nii nummerdatud kui autori poolt signeeritud. Vahel annavad temaatilisi SB-e välja ka kirjastused, kuid väärtuslikud ja huvitavad on pigem just sellised, mille taga on autor ise.

Valik sketšbooke -
Travis Charest, Bruce Timm, Bill Presing, David Petersen ja Chris Sanders
Sisuliselt on SB sarnane teise tegevusalaga - minikoomiksitega, mida samuti autorid ise pisitiraažides prindivad, et neid siis üritustel müüa ja sõpradega vahetada. Minikoomiks on siiski reeglina amatööride mängumaa, sketšbooke teevad aga nii algajad kui juba tuntud ja tunnustatud profid.

Nii sketšbookide kui minikoomiksite kogumises on lisaks sisust saabuvale elamusele tegelikult ka omajagu sportlikku hasarti. Kunagi ju ei tea ette, kas tänane algaja pole juba homme tuntud ja tunnustatud tegija. Loomulikult on siis tema esimesed asjad eriti ihaldatud ja haruldased ning ka hinnas isegi kümneid kordi kallinenud.

Mike Mignola sketšbookid ja koomiksifestivalide prindid

Kuidas ise sketšbooki teha? Lihtsaim võimalus on printida põikformaadis A4 lehtede igale küljele kaks pilti, murda kokku, klammerdada ja ongi valmis. Teine variant on prinditud lehtede ühendamine spetsiaalse padukalli tekstiilist raamatuteibiga, mida meie maal võib leida näiteks Rahva Raamatust. On ka võimalus oma failid mõne professionaalse trükifirma abil raamatuks muuta. Arvutid ja trükivõimalused on aina kättesaadavamad, nii võib SB teha kasvõi kõvakaanelise ja neljavärvitrükis. Milline lahendus vailida ja millisel on majanduslikku mõtet, on tegija enda otsustada.

Paar A4 sketšbooki, mis köidetud raamatuteibiga
Kust sketchbooke saada? Parim koht on suured koomiksimessid, kus autorid ise kohal oma raamatuid müümas. Nii saab otsekontakti ja loomulikult soovi korral ka pühenduse või koguni väiksese visandi raamatut väärtustama. Kui aga üritused on kaugel ja ka vastutulelikku tuttavat ei leidu, on alati olemas internet. Pea iga tegijal on tänapäeval blog või mõni pildigalerii, kus autoriga kontakti saab. USA-s on uute sketšbookide kuldhooaeg juuli keskpaik, sest just siis toimub Põhja-Ameerika suurim koomiksi- ja poppkultuuriüritus San Diego Comic Con. Nii mõnelgi kunstnikul on kombeks igal aastal SDCC-ks uus SB kokku panna, just sel ajal võib neid ka Ebays tavalisest rohkem kohata.

Ülal vasakul - trükikojas tehtud sketšbook Rootsist;
ülal paremal - koomiksikirjastuse välja antud SB;

all - paar isetehtud raamatut Eestist ja Inglismaalt
PS: Meelisega vesteldes meenus mõiste lapsepõlvest, mis toona tähistas joonistusi ja kritseldusi täis kaustikut ja mis võikski tegelikult olla sõna sketchbook eesti vaste:
SODIVIHIK!

05 KOSMOSEAMATSOON - meelise kommentaare






















tegin kiire töö kõrvalt mõned ülekritseldused mõnedest te töödest ja ajapuudusel neid üle seletama ei hakka.

Minu jaoks jääks võtmesõnaks igasuguse liikumise kujutamise puhul ikkagi dünaamika... Think BIG kui alustad poosi skitseerimist, ära koba detailides vaid pane tervik esimesena suurelt paika, küll hiljem on aega detailide kallal nokitseda - ja isegi kui aga ajapuudusel seda teha ei jõua, peaks suur tervik ikkagi kõnelema iseenda eest!
Üritasin nii palju kui võimalik lähtuda teie pildist ja mitte teha sest uut pilti... Lihtaslt "pushida" teist:-)
PS, teiste töid ei kommenteerinud mitte arrogantsusest vaid kiire töögraafiku tõttu:-)
Have fun!!

laupäev, 7. juuni 2008

05 - Halastamatu kosmoseamatsoon - Ivar

Minu pilt, seekord siis suure hilinemisega.

Püüdsin imiteerida poolsajanditaguste b-filmide posterite stiili, nii värvis kui muus, tibake ehk ka õnnestus. Viltune font on vektoris paika venitatud, teistega läks lihtsamalt. Tibi endaga nägin ikka kurja vaeva. Mu enda default stiil on oluliselt grotesksem ja kõõluselisem, alles peale pikka pusimist ja kuhja kalka kulutamist sain lõpuks kokku tegelase ja poosi, mis ehk kriitikat kannatavad. Kõige selle käigus kadus suur osa vähegi ulmelisest kostüümist ja asendus mingisuguse veidra cheerleaderliku vormiga. Aga, noh, eesmärk oligi totter b-pilt, ehk sobib.

Ideaalis oleks seekordne pilt võinud ju midagi realistlikumat olla. Kuid kuigi mulle vanade vintage reklaamide, posterite ja pin-upide maalitud stiil jubedalt meeldib, ei ole see siiski joonistuslikult päris minu teema. Seetõttu saigi seekordne peategelane midagi animaguru Bruce Timmi stiili sarnast. Ms iseenesest polegi paha, tegu ju ka ühe mu lemmikuga.

Paberikortsud on pärit lapsepõlves kapsaks uuritud raamatu "500 küsimust filmikunstist" musta värvi kaantelt, mille esi- ja tagakortsud üheks köiteservata maskiks kokku monteerisin. Kontuur on pliiats, värv PS. Seekord siis sedamoodi.

1:1 detail ilma rastrita

05 - kosmoseamatsoon - Joonase kommentaare



Kuna siin võib kommentaarina pakkuda ka oma varaindi või töötluse pildist, siis lisan siia paar tükki. Esimene pilt: mulle tundus, et Elina roheline amatsoon on pisult liialt hele. Teine pilt: Gingi pildi puhul jällegi tundus kogu figuur liialt tume. Seega proovisin PS-i dodge ja burn tooliga mõned korrad üle piltide tõmmata... Tulemus: kui "loetavust" antud juhul kriteeriumina kasutada, siis sain endale pisut sobivama lahenduse :) Sõltub loomulikult väga palju ka kontekstist, kus kasutada antud pilte.

Aga ootaks ka teiste inimeste kommentaare minu kommentaarile ja ka esialgsetele piltidele nende õiges postis. Üks blogi eesmärke on oma piltide nägemine läbi teiste silmade, seega on alati oodatud kõik tähelepanekud, ükskõik kui tühised need endale võivad tunduda :)

neljapäev, 5. juuni 2008

04 - ökopunk - liiso


hilinemisega nagu ikka. aga püüan end ses osas parandada...

kolmapäev, 4. juuni 2008

05 - Halastamatu kosmoseamatsoon - Kait


Pmst on idee võetud Ian Mcgaig`i Spaceangle `ist. Keerasin teema lihtsalt pahupidi. Töö endaga aga läks halvemini, tundub nagu oleks arengu asemel mitu sammu tagasi astund...ning aega läks ka jubedalt...ca 5h. moraal. ei tasu hakata punnitama kui algul asja õigesti tööle ei saa.

06 - Kassid ja hooldajanna

Esmakordselt blogi ajaloos toimis tõeline demokraatia - nädala jooksul oli kõigil osalistel võimalus valida oma lemmik viie pakutud teema hulgast. Hääli sai kokku rohkemgi kui osalejaid, nende otsusel on järgneva nädala teemaks valitud Kassid ja nende hooldajanna.

Vaadates fantasy-žanri pilte, koomikseid, pildialbumeid ja netikülgi, torkab silma, et üks teema kordub ikka ja jälle. Jääb isegi mulje, et iga viimne kui fantaasiakunstnik on kunagi joonistanud pildi, millel volüümikas tibi kahe elukaga, ükskõik, kas siis tegu kasside, kaslaste või vahel näiteks huntidega. Seekordne ülesanne ongi sellest inspireeritud - joonistada tibi koos kahe kaslasega. Sõna "kaslane" on siin nii laias tähenduses kui võimalik, kodukõutsist ilvese, lõvi ja lumeleopardini.

Kellele ulmeline fantaasiamaailm huvi ei paku, võib kassid koos perenaisega kolida tagasi ka täiesti tavalisse maailma ja lähtuda näiteks järgnevast:

Tähtaeg, mil valmis pildid välja riputada, on 10. juuni. Jõudu tööle!

teisipäev, 3. juuni 2008

05 - Halastamatu kosmoseamatsoon - Elina


Esimene pilt valmis kiirelt peale teema teada saamist, bikiinid ei tulnud kahjuks nii metalsed, kui algselt plaaninud olin, üldse on mul eri materjalidega probleeme.Tegin selle algselt roosa pliiatsiga, sealt tuli mõte teha pilt mingites hulludes toonides. Teise pildi otsustasin vahelduse mõttes joonistada sulega (mingi jaapani G nikko, pidavat kuulus olema), mida ma muidu eriti kasutanud pole, aga tuleb tunnistada, et väga mõnus on sellega teha. Mõlemad on värvitud Photoshopis.

05 - Halastamatu kosmoseamatsoon - Lauri (gingi)

Tere tere taaskord

Lükkan ka oma amatsoonid siia. Esimen valmis juba varem, panin tooni ka peale. Siis aga mõtlesin et huvitav miks küll mitte teha hoopis natuke teine amatsoon, võibolla et kasvult natuke väiksem noh selline väike müü (my)-gnome. Väike siblija on piisavalt hull (pool)amatsoon ja kindlasti pole tal halastamatusega probleemi, halastus kui selline puudub.

05 - Halastamatu kosmoseamatsoon - Joonas



Selle teema üle mediteerides käis vahepeal peast läbi mõte teha mugavalt arvutusmasina taga istuv taparelvi kaugteel juhtiv kontoriamatsoon, kuid otsustasin seekord ülesannet siiski tõsisemalt võtta pisut. Erinevates poosides kavandeid valmis tegelt päris mitmeid, kui aega, postitian need siia alla hiljem.

Tehnilist juttu. Planeedi puhul kasutasin leiva ja juustu tekstuure (mõjutused Ivari ühest vanast libahundi-pildist, kus kuu on ehtne pannkook), muidu värvitud Painteris ja pisut värvitoone tuunitud PS-is. Joonte puhul, nagu ikka, Penteli Brush Pen. Brush Peni alla jäi sinine Penteli pliiatsioon, mida saab arvutis hõlpsalt eemaldada. Selle sama sinist olen kasutanud ka kõigi siiani valminu tööde puhul siin blogis. (Kõige esimene skets antud tegelasest valmis seekord aga hoopis sinise pastakaga, kuna polnu muud käepärast reisil olles - see fakt ei oma aga tegelt mingit tähtsust...)