laupäev, 29. november 2008

29 - Saabastega Kass - Elina

See pilt on põhiliselt tehtud Painteris, lõpu poole Photoshopis. Üritan väikest viisi nende Painteri pintslitega ikka suuremaks sõbraks saada.Käsi ja saba moodustavad nüüd vaadates mingi kummalise koosluse, aga mis seal ikka...

kolmapäev, 26. november 2008

29 - saabastega Kass - meelis


Juhtusin lugema raamatut Tim Burtoni "Nightmare Before Christmas" tegemisest, kus vennad rääkisid, et olid hädas timburtonliku kiiksuga joone ja sheipide manamisega oma sketchidesse. Nad olid hädas senikaua, kuni kellelgi tuli idee joonistada kõik vasaku käega; pärast seda loksusid asjad iseenesest paika ja soovitud tulemus oli käes.
Sellest ajendatuna otsustasin isegi eksperimendi korras sama asja proovida.

Leian, et mu suurimaks komistuskiviks on tavaliselt valikute tegemine pildi renderdamisel; visand ja thumbnailid valmivad kiirelt ja valutult, niipea aga kui asi lõppviimistluseni jõuab ei tea ma enam ühtäkki mis suunas või milliste vahenditega asja jätkata. Sestap oli seekordne eksperiment lõbus ja äärmiselt kirgastav vaheldus; pildi idee paberil ehk thumbnail valmis parema käega, edasi viskasin pliiatsi (ehk antud juhul küll rasvakriidi) vasemasse kätte ja jätkasin sealt niiviisi edasi.
Ühte huvitavat asja panin seejuures tähele: kui tavaliselt on pildi puhtaksjoonistamisel kõik meeled ergud ja hoiatustuli pea kohal erkpunane, hoiatamaks et midagi valesti ei läheks, siis siin vastupidi taasavastasin selle rõõmu ja vabaduse joonistamisel, mida ma ikka ja jälle märkan ja imetlen oma viieaastase poja juures kui teda joonistamas näen: polegi niiväga vahet mismoodi see lõpptulemus täpselt välja kukub, on täiesti aktsepteeritav et asjad on tiba vildakad ja kiibakad, pigem on oluline tööprotsess ise ning mäng ja mängulisus sealjuures! Soovitan kõigil seda eksperimenti proovida, vasak ajupoolkera puhkab!!!
(HAHA, just panin tähele, et poisi riided mis põõsa taha peidetud on kole väiksed ja võivad rohkem kuuluda Barbie-Kenile kui asjaosalisele... HAHA.. Ütlesin ju, et aju puhkab:-)

teisipäev, 25. november 2008

28 - Siga-sõdalane - morgen


väike nonmilitar notsu :)

esmaspäev, 24. november 2008

28 - Siga-sõdalane - Ivar

Olin oma viikingsea visanditega kergelt ummikus, asi ei võtnud kuidagi sellist kuju nagu ootasin... Kuni lumetormijärgsel esmaspäevahommikul teleuudiseid vaadates tekkis paberile midagi suhteliselt korralikku ja koorus isegi pisike ideepojuke. Kuniks pilt valmib, siis Pentelijoonega näovisand on siin:

Igatahes tuleb tõdeda, et parimatel hetkeldel on mul juba tunne, et tean, milline võiks mu isikupärane pintslijoon olla. Peaaegu nagu päris juba...

Paberiservale tekkis teinegi siga, tuimavõitu ja kehvapoolne ristisigasõdalane. Kontuurisin selle siiski ära ja - vaata aga! - polegi kõige hullem. Triibutasin teisele paberile veel mõned lisajooned ja nii saigi kokku kahevärviline pilt.

Lisandus: nagu ikka kui ma midagi spontaanselt ja kohe peale valmimist välja riputan, hakkab hetk hiljem hulk ebaõnnestunud detaile väga tugevalt häirima... Õigustuseks võin vaid seda öelda, et eelneva pildi markerivisand ei olnud tõepoolest üldsegi mitte mõeldud puhtaks kontuuriks ja bp pilt tekkis lihtsalt käeharjutusena.

Seepärast tegin asjast kiire uusversiooni. Seekord visandasin asja alla sinise pliiatsiga ja kontuurisin Penteliga, kasutades paberiks Cansoni 250 grammist koomiksipaberit. Roheline säbru on endiselt kalkal. Ma ei tea, endale tundub, et sai nagu parem... Ja aega ei läinud ka eriti.

Siin siis eel-lubatud metskult, nii hea või halb kui ta sai. Tehnoloogia ja materjalid sama, mis eelmistel, lisaks tiba säbrulisi arvutitoone.

28 - Siga-sõdalane - Joonas

Pilt valmis Tallinn-Tartu rongis inspireerituna looduskatastroofilaadsest lumetormist ja möödund nädalavahetusel Riia kunstimuuseumis nähtud Argentiina ekspressionsitlikust graafikast (v.t Gvido Brūvera). Taskus juhtus olema sealt samast Riiast ostetud ülipeenike tintekas - sellest siis ebatradistsoonilised vahendid vahelduseks. Noh, ega seal eriti mugav kriitseldada polnud rappuvas vagunis põlve otsas, seepärast lisasin hiljem PS-is ka natuke tekstuuri ja kohendusi kah, et värahtusi peita pisut.

pühapäev, 23. november 2008

28 - Siga-sõdalane-Elina


Tundub, et see blogi vajab rohkem meeleheitel koduperenaisi.... Igatahes põhjustasid Joonase eemalolek ja lummetuisanud välisuks minu poolt ühe uue pildi. Tehtud Painteris jaPhotoshopis. Kuna kõik on ühe ropsuga tehtud, siis ilmselt homme ma pisut kahetsen natuke oma kiiret postitust, aga mis seal ikka. Üritan väikest viisi ikka uusi brushe (eriti Painteris) katsetada, aga noh, kahjuks tulemuses erilisi edasiminekuid seeläbi veel pole. Pildil on muide üks minu lemmikloomi- tüügassiga. Minge teda ikka Tallinna loomaeda vahel vaatama ja tervitage minu poolt. Tegemist on väga nunnu ja pealtnäha sõbraliku elukaga...

neljapäev, 20. november 2008

30 - Piparkoogimehike

Jõulukuu lähenemisest annavad tunnistus mitmed linnaruumi ja poodidesse siginenud tüütud elemendid. Halb uudis on see, et ka meie blogis ei pääse te neist elementidest. Hea uudis on aga see, et seekordses nädalateemas on osa joonistusest juba ette ära tehtud! Tõmmake vaid oma masinasse ülalolev piparkoogimehikese raamjoon või printige see suisa välja ja tehke sinna sisse üks (või kasvõi korda üksteist) kaunistust.
Mõistete "kaunistus" ja "piparkoogimehike" deffineerimisel jääme siinkohal lootma teie piiramatule fantaasiale.
Valmis pildi üleslaadimisel vähendage pildi mõõtmeid mõistlikku suurusesse.

Jõudu tööle!

Tähtaeg: 2. detsember.

pühapäev, 16. november 2008

27 - Perepilt 1879 - meelis

Usun, et 1 sketch kohatåiteks on parem kui haigutav tyhjus blogis, seega panen yles esialgu selle lehekylje. Lootsin neil påevil ka valmispildiga maha saada aga ei jøudnud paarist visandikritseldusest kaugemale. (Aga våhemalt IDEE pildile on mul juba ammust aega olemas, asi seegi!)
See lehekylg siin on tehtud kiretult ja lihtsalt eesmårgiga enam kui sajanditagusesse moodi ja typaazhidesse sisse elada, ei midagi enamat. Loodan ise siiralt, et siia postitub kiirelt ja låhipåevil ka "påris" pilt.

neljapåev, 19.november2008:

Kuna pårispilt" on alles valmimisjårgus siis jåtkan oma sketchiraamatu lehekylgede postitamist.
Avastasin enese jaoks 19. sajandi riiete køikvøimalike vidinate ja sitsikeste-satsikeste vølu.....
(PS, see tiivuline elukas pildi vasakul yleval nurgas ei kuulu minu kunstiloomingu hulka, tehtud yhe mu tuttava poolt kellele oma markereid proovida andsin:-)



møned tunnid hiljem....
Et on mu Taanisoleku viimane øø, siis otsustasin siinalustatud perepildi maksku mis maksab valmis teha, seda enam et mu kaasavøetud akvarellid muidu siin kasutust polekski leidnud.
Lahendatud mulle køige kåepårasemas humoorikas vøtmes: humoor ma ise loodan on selles, et sajand ja rohkem tagasi oli peredes umbes 10 vøi rohkemgi last. (Lisaks siin pildil veel see, et milline laps kumma någu ja kui palju on:)
Koloreeritud kohalikke olusid arvestades akvarelliga ja tuunitud Photoshopis.

reede, 14. november 2008

27 - Perepilt 1879 - Elina



Nii hea teema, aga nii masendavalt vähe kaasalööjaid, mis toimub... Minu perekond on vist õige pisut moodsamast ajast, aga midagi sinna kanti ikka. Polegi kunagi oma vanu sugulasi fotodelt nii põhjalikult uurinud, kui nüüd. Selliseid umbes 20. sajandi alguse fotosid on meil kodus isegi üllatavalt palju. Keegi Viljandi piltnik J.Riet on iseäranis auliste kaadritega hakkama saanud.
Aga minu foto on tehtud algusest lõpuni Photoshopis, raam on pärit ühelt vanalt fotolt.

neljapäev, 13. november 2008

26 - Craig. Daniel Craig - Elina


Hilinemisega tuleb ka minu Bond. Oleks veel tahtnud ühte-teist parandada, aga arvuti ühel hetkel keeldus minuga igasugusest koostööst. Egas midagi, võtan seda kui märki kõrgemalt ja postitan oma Bondi ära.

teisipäev, 11. november 2008

29 - Saabastega Kass

Järgmine joonistusteema on Saabastega Kass, too kõigile tuntud muinasjututegelane.

Pilt on pärit aastal 1979 ilmunud Charles Perrault' raamatust "Muinasjutud", mida kaunistavad superhead Lilian Härmi illustratsioonid.

Tähtaeg: 25. november, mis taas kord teisipäev.

26 - Craig. Daniel Craig - Joonas


Selle pildi valmimislugu on eestlaslik - alul ei saa vedama, lõpus ei saa pidama. Venitasin joonistamise alustamisega nädal aega üle tähtaja ja uue teema eelõhtul kell 00:00 hakkasin veebist pilte referentsiks otsima... Skitseerides suutsin end tasapisi üles kütta ja lõpetasin kell 4 öösel. Nojah, taust jäigi tegemata, kuna muidu peaks sujuvalt uut päeva alustama ilma sõba silmale saamata.

Kuna järgmine teema on perepilt ja seda ma ka ilmselt tähtajaks (ehk täna) valmis ei saa, siis lisasin ka siia pisukese viite pereprobleemidele - ehk mis kummastavat juhtub, kui lips on naise kaelas. (Loodan, et bond-fännid ei tee mulle nüüd pimedal alleel kambakat lõhkevate tintekate ja ninja-juuksenõeladega.)

Panen ka mõned skitseeringud üles. Ei midagi erilist, kuid huvitav vaadata ehk ikkagi. Loodetavasti on see innustav-kannustav ka teistelegi neid sodipilte veel ja veel postitama!

esmaspäev, 10. november 2008

22 - Kiviaeg - Ivar (taaskülastus)

Kuulasin öösel arvutist audioraamatut ja kritseldasin saateks markeritega oma varasemaid kiviajavisandeid millekski konkreetsemaks. Milles pildi mõte? Lihtsalt selles: öelgu ala fännid mis tahes, graffiti kui nähtus on tõeline visuaalreostus, mis pigem võrreldav koerte poolt postide märgamise kui esteetilise eneseväljendusega. Paar hädist promilli omapärast kraami kogu saastameres ei päästa üldmuljet, teiste varale oma pookstaavide piserdamine on ja jääb sigaduseks. Suvel de Gaulle'i lennuväljalt rongiga Pariisi poole sõites ääristas teed mitukümmend kilomeetrit tuima katkematut graffitit ja see ainult süvendas eelmainitud veendumusi.

Sellest siis pilt.

Natuke ka Faber-Castelli markeritest. Neid on müügil mitmesugusena, kõige praktilisemad ilmselt kuuene hallskaala-komplekt ja neljane eri otstega mustade markerite pakk. Suur pluss, kasvõi Copicutega võrreldes, on nende vildikalaadsus - nad praktiliselt ei imbu läbi paberi ega ujuta seda märjaks. Miinuseks otste kulumine - ilmselt on otsik tindi lõppemise hetkeks juba üsna pudine ja pehme. Pintselots on tegelikult ka tiba pisike. Kuigi, ausalt öeldes on sellele vaatamata peale neid päris raske jäiga tavamarkeri juurde tagasi minna - joone dünaamikas on ikka väga suur erinevus.

PS: See on täiesti hämmastav kui hästi joonistasid kromanjoonlased. Altamira, Lascaux... Koopalagedele kantud mammutite, hobuste ja hirvede dünaamika ja stiliseeritus on tegelikult täiesti uskumatu! Mida me üldse 15 tuhande järgneva aastaga õppinud oleme? Suurt ei midagi.

kolmapäev, 5. november 2008

28 - Siga-sõdalane

Seekordne teema on paljulubavalt võimalusterohke: Siga-sõdalane.

Ehk - tuleb joonistada kõigile tuttav elukas kahel jalal kõndivaks sõdalaseks. Kas tulemuseks on musklis ulmeorikas, lustakas multikapõrsas, karikatuurne muistne sigaeestlane või hambuni relvis rahuvalvekult, see on iga loom(e)inimese enda vaba valik. Jõudu ja ideid!

Tähtaeg: 18. november.

teisipäev, 4. november 2008

26 - Craig. Daniel Craig - meelis


Sedakorda siis sedamoodi...

Siin on mitmeid joonistuslikke "vige" (tangentseid eriti), mis ilmnesid inkimise käigus ja mida ajapuudusel ei jõua parandada. Värv ongi pandud peale põhiliselt seetõttu, et joonistuslikke vige varjata.
Täna hommikul kiiruga clean-up'itud ja värvitud..... ja ütlen ausalt et laadis "saaks kiirelt kaelast ära" tehtud.. Sorry

26 - Craig. Daniel Craig - Ivar

Siin on minu Daniel Craig. Nagu ikka, alustasin õppimisprotsessi foto visandamisega, kuid seekord jõudsin tegelikult üsna käbedalt ja vaevata stiliseeritud näoni. Põhiline, mis oli selge kohe algusest - mingit lihtlabast portreed pole mõtet plätserdada, tuleb proovida sarži. Ja omakorda selleks oli koheselt klaar - Craigi nägu on põhimõtteliselt korrapärane ring, millest ripub välja lõug ja mille ülemist otsa katavad mõnevõrra turritavad juuksesalgud.

Üks DC võtmedetail on ka kergelt eenduvad kõrvad. Kui ühele visandile tekkisid absurdse kujuga lokaatorid, oli seegi detail paigas.

Tegel't oli algne plaan proovida vektorkontuuri. Seda seetõttu, et vaimusilmas nägin ma seda sarži üsna lihtsa ja mõnejoonelisena, mille peamiseks khm, silmatorkavaks detailiks... silmad, mis lihtsalt kaks sinist ketast. Muidugi, nii lihtsalt ma siiski ei pääsenud. Lõpuks joonistasin kontuuri ikkagi Penteliga ja värvisin PS-iga, vältides seekord nii gradiente kui rastreid ja muud tilulilu.

Oh, peaaegu oleks unustanud - pildil on ju kaks isikut! Kuna seekordse bondgirli Olga Kurilenko inglinäo saržeerimine oleks juba kõrgeim pilotaaž, loobusin sellest ja karikeerisin õelalt tema superfiguuri. Seetõttu sarnasus just ei hiilga, kuid ehk ajab asja ära. Kui Kurilenko kunagi mõnes coolis filmis päris peaosas, teen temast kompensatsiooniks kuju. Luban!

Loomulikult põhinevad poosid bondifilmi plakatitel. Totter tekstilogo, mis pildi paremas nurgas, parodeerib "Quantum of Solace'i" mitte just üliõnnestunud eestindust "Veidi lohutust".

Lisandus: Vaadanud Joonase Bondi sai mulle valusa teravusega selgeks, et olin oma pilti kontuurides ära unustanud ühe Craigile ülimalt iseloomuliku detaili - peene vöökoha ja tugevalt taljesse töödeldud pintsaku. Mis siis muud kui tabletiga pildi kallale ja - muutma... Tulemus muutus vähemalt enda arvates jälle tüki paremaks, muuhulgas tekkis ka tiba parem sünergia tibi siluetiga. Et aga ajaloole ka õpetlik võrdlusmoment säiluks, siis siin on pildi esimene avalik ja kiibakas variant: