laupäev, 31. jaanuar 2009

34 - Järelnoppimine - Saabastega kass - Ivar

Ühel õhtul enne päeva lõppenuks kuulutamist tuli tahtmine üks varasem visand kiirelt brushpeniga üle käia. Mõeldud, tehtud. Tuli suht' normaalselt välja ja mõtlesin siis, et skännin teise sisse ja teen tast päris pildi.

Esmane plaan oli teha täpselt samasugune kui varasem ristisõjasea pilt. Sama moodi oli ta ka joonistatud - eri värvid eraldi kalkakihile. Siis aga hakkasin veidi improviseerima - muutsin joone värve, lisasin lihtsalt prooviks erinevaid pabertaustu... ja nii ta läks, natuke varasemast varuks olnud rastrit peale, värvide timmimist ja oligi see pildike koos. Ehk siis pilt, mis loodetavasti näeb välja nagu oleks see mõne sõjajärgse lasteraamatu tagakaanelt skännitud.

Ei hakka päris detailselt lahti rääkima, mis ja kuidas. Paar asja mainiks - sain siin kergelt toimima paar nõksu, mis varem pole õnnestunud - eri värvikihtide läbipaistvuse "ületrükil" ja kontuuri kulumise. Päriselt ma veel ei tea, kuidas seda ikkagi saavutada, aga midagi sinnapoole on pildil juba paista küll.

originaali suurus: 3500 x 5000 pikslit

kolmapäev, 28. jaanuar 2009

38 - Visandid I

Kõik blogis osalejad ilmselt teavad, kui oluline on kätt soojas hoida visandades otse natuurist - modelle (kel võimalus), sõpru, sugulasi, kaastöötajaid, lemmikloomi, puid, põõsaid, maju... jne. On aga kindel, et see harjumus vajab rohkem juurutamist. Ilmselt ei või keegi meist kätt rinnale lüües öelda: minu minimaalne visandamisnorm jätkuva arengu kindlustamiseks on täidetud. Sel aastal alutamegi visandi-seeriaga, kus kord kuus postitame vaid sketše.

Teema on täiesti vaba - visandada võib nii objekte elust enesest kui ka fantaasiamaailmast. Näiteks figuurid, portreed, arhitektuur, sisustuselemendid, väljamõeldud olendid, esemed või paigad, mahajoonistatud fotod või videokaadrid, blogipiltide kähearjutused ja ka kõik muu, mis tavaliselt hiljem kuhugi ahju alla või prügikonteinerisse rändab. Nüüdsest rändavad need ainult siia! Noh, väikse valikuga, me loodame... :)

Esimese portsu tähtaeg on juba 3. veebruar.
Kiirustagem, visandajad!

37 - Troll - Pia


Minu troll.
Väga minulik väljendusviis igatahes...
Andestust, mul pole skannerit...

37 - Troll - Joonas

Kuna keegi ei joonista ju üht korralikku trolli brushpenniga, võtsin minagi ette traditsioonilse trollijoonistustehnika: pliiats + vesivärv/akrüül. Viimast küll digitaalsel kujul Painteris. Kuna minu jaoks harjumatu tehnikaga, läks seekord pisut rohkem aega kui 120 min. võibolla koguni kaks korda rohkem... Ei tulnud nii "päris" kui oleks tahtnud, kuid oleks vist võinud ka hullemini minna. Pliiats+digivärv tehnika oli päris lõbus kah pealekauba.

teisipäev, 27. jaanuar 2009

37 - Troll - Meelis

Kuna ise olen pea kolm nädalat Eestist ära, siis saatsin oma ettetehtud taiesed Joonasele, kes nad meie blogisse torkab. (Nagu teistelt näen ja õpin on täitmata jäänud lüngad aeglased täituma, sestap üritan ise hoida järjepidevust :).

Nii. Trolliteema õige pilt peab ajapuudusel oma valmimist ootama peale mu tagasisõitu. Kuna ma ise ühtki trollielukat pole elusast peast juhtunud nägema, siis otsisin abi ühest targast raamatust. Illustratsioonid olid tehtud akvarellis ning kunstnik on üritanud hoida realistlikku stiili, (minu maitse jaoks õige tiba maneerlikud aga see selleks). Olgu öeldud veel, et need minu omad siin on tehtud vaid enda tarbeks ja MITTE eksponeerimiseks, alles hiljem mõtlesin need kohatäiteks üles riputada. (Nagu ütleb eesti kõnekäänd: bloogus ei salli tühja kohta.)

Stiili pole mõtet kommenteerida, üldse pole siin midagi kommenteerida, olen teadlik kõigest, mis siin jama on.

kolmapäev, 21. jaanuar 2009

29 - Saabastega Kass - Joonas

Leia pildilt saabastega kass! Tegu on siis kavala teemast kõrvalehiilimisega jälle, kuna see on tehtud ühe tellimustöö raames. Inglise muinasjuttudele täpsemalt.
Isiklikult ei jäänudki sellega lõpuni päris rahule, tahtsin lõpuks kõik ümber joonistada isegi, kuid igal asjal on ka (ajalised)piirid... Ma pole muidu suure kompaga harjunud, rääkimata värvitasakaalust ja perspektiivist (viimane on suht esherlik paraku välja kukkunud), nii et see kõik on täielikult väljas mu turvalisusstsoonist. Tehke aga halastamatult maha kõik, mis häirib, et ma tulevikus sellist jama enam ette ei võtaks :P. Mainin ka igaks juhuks ära, et tühi auk on teksti jaoks jäetud.

EDIT.

Et Ivar ei saaks öelda, et ma nagunii midagi kunagi ei paranda ja kuna tegu on ikkagi hardcore joonistusblogiga, siis lisan siia kõik katsed erinevate soovituste järgi neid neetud laternaposte pilti paremini sobitada. Olgu ette ära öeldud, et jäin peaaegu esialgse variandi juurde, kuid siiski leidsid aset mõned kosmeetilised parandused...


Selgituseks: kuna pildis loogiline perspektiiv puudub suuremalt jaolt, siis tundus mulle lõpuks esimene laternapost liiga defineeritult silla sees istuvat. Kustutasin udu alt paistvaid jooni vähemaks ja minu jaoks läks posti rohkem "paika" ehk siis sobitus sellesse absurdesse keskkonda... Kaldesse, milleni jõudsin Ivari ja Mellaki soovitusi järgides kolmandal variandil, ei jätnud ma neid seepärast, et siis juhivad/osutavad nad pildist välja. Mulle aga meeldib rohkem, kui nad on torniga paralleelsed ja mõnes mõttes esinavad stabiiliseerivad jõudu selles veidras viltuses maailmas. Nõnda osutavad nad ka pealkirjale, mis tuleb nende kohale. Aga jah, printsessi juukseid parandasin küll natuke :)

36 - Joonistame üle - Ivar

"Kanni see kook, vein siia!"

Selline sai siis minu pilt. Algusest oli selge, et visandil on üks nabani ulatuva suuga tüüp, kaks kätt õhus, karjumas teise ja väiksema peale. Aga oli ka teine võimalus... Mõtlesingi olla kaval ja teha "lõuast" käe, "kätest" tiivad ja olevusest endast draakoni. Pisike olevus tuletas algusest peale Jeff Smithi "Bone'i" peategelast, mis mõnevõrra segas. Mõtlesin teha väikese draakonipoja... Kodus soovitati Bilbo Bagginsit, aga ma ei suutnud välja mõelda, mida võiks draakon talt käest rebida... Ja siis tundus juba, et tiibade asend ka ei klapiks. Ja siis tegin hoopis sellise pildi.

Eks siin ole mingeid kaudseid Tex Avery mõjusid (kuigi ma ei ole üldse Warneri animatsioonide fänn, see pilt küll rohkem MGM), aga õigustada võib vast sellega, et Punamütsikesed ja hundid-Libahundid on üldse kuidagi tõmbav teema. :-) Nii et - selline ta sai. Olen taas pildireele saanud, jess!

PS: Aga igatahes - kui tükk aega ei joonista, lähevad nii käsi kui brushpen ikka väga rooste.

36 - joonistame üle - joonas



Thanks for the great skech, Luca!

Noh, oleks saanud veel edasi tegeleda jne, kuid võtsin eesmärgiks ükskord ka õigel päeval ära postitada, seega siin see on oma uhkes poolikuses ja visandlikkuses. Kujutasin suure karakteri poosi selliselt, nagu ma seda esmamuljena tajusin. Vahendid samad, mis ikka. Ja jätkates sportlike skooridega, siis aega ei kulus midagi vahemikus 90-120 min.

Ahjaa, pühendan selle pildi kõikidele maailma türannidele :)

teisipäev, 20. jaanuar 2009

36 - joonistame üle - meelis


Ok, see on ülesanne minu veskile! Ja et ma põhitöös puutun pidevalt kokku mustandite puhtamaks ajamisega, siis otsustasin seekord tähtsa näoga õpetaja kuue selga tõmmata ja teha Kinnase stiilis step by step tutooriali, näitamaks kuidas klassikalise animatsiooni taustaga inimene sellist ülesannet lahendaks; loodan et mõnele lugejale võib see valgustuslik olla.

Pildi stiili valisin sarnase klassikalise 40-ndatel aastatel Ameerikas animatsioonitööstuses trendiks olnud ümarvormidel baseeruva - lihtne ja selgesti loetav ning kiirelt reprodutseeritav. Selle plussiks on see, et asju on väga lihtne läbi ümarvormide erinevates rakurssides kolmandasse mõõtmesse joonistada, miinuspooleks pean ma selget isikupära puudumist: enamus tüpaaze kipuvad oma välimuses korduma ja on kõik nagu ühe ema lapsed. Seega on seda tore ja õpetlik teada ja vallata aga isikupära silmas pidades on see siiski suur umiktee... Asi, milles ise veel kinni olen ja millest samas üha rohkem välja püüan rabelda...
Kogu kupatus siin tehtud digitaalselt.
PS: ootan põnevusega kuidas teistsuguse taustaga inimesed sama asja lahendavad..









laupäev, 17. jaanuar 2009

37 - Troll

Ma pakuks ka ühe nädalateema, kui tohib.
Tähtaeg siis 27. jaanuar.

Teemaks oleks: TROLL



Ehk siis kõiksugused trollid - väikesed, suured, tigedad, armsad :D.

Et siis selline mõte...

Ivar: Tohib küll, ongi hea kui saame jälle tasapisi tagasi kahenädalase joonistusajaga tsükli juurde. Seega, jääb nii!

35 - Kala - Pia

Palun sügavalt andestust, kui jälle midagi valesti teen, aga mul oli lihtsalt kiusatus postitada siia midagi tavatumat. Seekord siis väike kalafläsh (kalakesed reageerivad hiirele):
http://www.tlu.ee/~pia/Flashi%20animatsioonid/kala.html

Ärge küsige, miks ma eriti ei postita. Ma naudin siin hea käega meistrite loomingut :) aga olen ise liiga uje, et ennast kivi alt näidata :D.

35 - Kala - Joonas


Vabandan inglise keele pärast pildil, kuid ei osanud sobivat eestikeelset vastet hetkel lihtsalt leida. Tunnistan, et oleks tahtnud edasi mudida või vähemalt värske pilguga hommikul üle vaadata. Kuna avastasin, et ületan juba pikemat aega 90 minutit - ja isegi 120 minutit! -, siis vajutasin vihaselt upload nuppu.
Värvidest niipalju, et olen leidnud, et ka PS-i brushid on täitsa kasutatavad, kui pisut vaeva näha...

reede, 16. jaanuar 2009

32 - Autosarž - Elina


Täna hommikul otsustasin valmis teha ka lõpuks aurosarži. Peab mainima, et Joonast on mul tunduvalt lihtsam joonistada, kui ennast. Kuigi enda nägu peaks olema juba aastatega väikselt mällu sööbinud. Tegin pildi algusest peale arvutis. Üritasin pildile jäädvustada kõike, mis mind enda arvates iseloomustab.

teisipäev, 13. jaanuar 2009

35 - kala - meelis

väga kiiruga muude asjade kõrvalt tehtud pilt.. Et mu karakterdisainioskused pole teab tugevad ja ajapuudusel polnud aega ka kalu tudeerida siis läksin taaskord kergema vastupanu teed ja panin asjad jällegi situatsiooni.
Alguse sai see visandist, mis kujutas kurja näoga millelegi nõjatuvat kala...., miks ta seda tegi ma ei teadnud isegi.. Samas tundus see kuidagi nii jaburalt õige, et otsisin ja lõpuks ka leidsin talle muu ümbruse juurde..

Tehnikaks vildikad ja Photoshop. Et mu viimane pilt tundus hiljem üle vaadates joone poolest liiga üheülbaline, siis mängisin siin pisut rohkem joone paksusega, kasutades erinevaid kättesattunud vildikaid. Võimalik, et pingutasin pisut üle.

Ah soo, umbes aasta tagasi sai ühe muusikaprojekti raames tehtud ka selline pilt kaladest ja oli taustaks Saint Saensi muusikapalale:


Mäletan, et tahtsin teadlikult luua eriti erksavärvilist pilti, samas ka et kõik värvid oleksid omavahel harmoonilises seoses ja midagi eriti välja ei kargaks...

35 - Kala - Elina,

Minu väike panus kalapäevaks on siin. Tehtud Photoshopis.

36 - Joonistame üle #01


Seekord ehk pisut kergem vahepala neile, kel probleemiks pildi kompositsioon. See tähendab, esimeste suurte vormide leidmine ja paberile panemine.

Ülesanne selline: etteantud visandlikku karkassi aluseks võttes teha sellest valmis pilt. Viimistlusaste, tõlgendamine ja stiil on vaba; mis, kes ja kus toimub, on iga joonistaja enda leiutada. Muudatused ja mugandused on lubatud, kuid siiski oleks soovitav jääda etteantud kompositsiooni piiridesse. Selles ongi ülesande mõte - võtta võõras visand, säilitada põhiidee kuid teha sellest omaenda moodi pilt!

Idee on Ivarilt, visand meie itaallasest külalisesinejalt Lucalt.

Tähtaeg: 20. jaanuar 2009

PS: näide sellest, kuidas sama visandi järgi võib sündida hoopis erinev koomiksilehekülg:

reede, 9. jaanuar 2009

32 - autosarz - Luca




Esimene välismaine külalisesineja meie blogis, lubage esitleda daamid ja härrad:
minu kunagine kolleeg Kopenhaageni päevilt, animaator, karakterdisainer, mu väga hea sõber ja maailma üks kiiremaid joonistajaid, itaallane Luca Fattore!!
(Kui kellelgi on soov teda kommenteerida siis solidaarsuse huvides palun in English:)

neljapäev, 8. jaanuar 2009

32 - autosarz2 - meelis


siin veel üks autosarz, alapealkirjaga Autosarz Joonasega, meenutamaks Viborgis veedetud mõnusat kooliaega.
Kes mind elusast peast pole näinud, siis ise peaksin olema väiksem ja sketchbukiga.... See, mida Joonas alati oma suures seljakotis kandis teab vaid tema.
Kujundid mõttemullides (sheibid, jooned, värvid jne:) süvenesid mul kõik kojuminemise daatumi lähenedes.. (I wonder why...? :-):-):-)

(Täiendus umbes 15 tundi hiljem):
Kui eile kiiruga pildi valmis tegin ja postituse nuppu klõpsasin jäi alateadlikult midagi justkui kripeldama... Nüüd hommikul seda värskelt üle kaedes saan aru: meenub, et algselt oli plaanis mõttemullides olevad kujundid joonistada abstraktelt ja JUSTNAGU meenutades kõike seda mille ma nüüd eile välja joonistasin.....
Hmm, nii juhtub kui armud joonistusse ja unustad algidee....

kolmapäev, 7. jaanuar 2009

35 - Kala

Kill-koll, värsket kala! Teisipäev on kalapäev!

Nüüd joonistame nimelt kalu. Milliseid ja kuidas, mis värvi või mis kujuga, konksu otsas või konservikarbis, igaüks ise otsustab.

Tähtaeg: 13. jaanuar 2009.

PS: Aga teeme siis nii, et ikka joonistame, eks? Kokku lepitud!

teisipäev, 6. jaanuar 2009

31/32/34 - Spordipäev/Autosarž - Joonas


Aastalaguse järelnoppimise raames viskasin kavalalt valmis kaks pilti ühes!

Seadsin endale ka kõne all olnud 90-minuti limiidi, kuid seekord läks siiski 120 minuti peale - pikalevenimises olid süüdi need neetud värvid, nagu minu puhul seda tihti juhtub. Keda aga huvitab, siis skännimisvalmis sai see pilt alates ideest 45 minutiga.
Telepoelikult peab siia lisama, et AJALIMIIT on küll üks väärt asi, kasutan seda ka kindlasti edaspidigi. Minusuguse ülenikerdaja puhul tuleb see kindlasti kasuks, et ma ei... ülenikerdaks. Ja selle asemel rohkem sporti teeks.

34 - Järelnoppimine - meelis


Neegrinaise pilt oli mul vist ainuke mis eelmise aasta postitusest lõpetamata jäi, täiesti tegemata oli küll ka Kosmoseamatsoon aga viimase ühildasin idee puudumisel osavalt Marsimehe pildiga.

Ülalolev pilt sai alguse möödaminnes tehtud istuvast neegritari visandist: viimase poosis justkui oli midagi ja üritasin seda nii- ja naamoodi väänata aga ei osanud midagi peale hakata tema vasaku käega; lõpuks panin naljaviluks tüdrukule suure mehejuraka kõrvale. (See on vastuseks neile, kes arvavad, et ma ei suuda ühtki pilti ilma musklimeesteta joonistada:-)

Lõpplahendus loksus paika ideest panna mees naise käega "flööti mängima".
See visand seisis mul pikalt riiulil enne kui selle eile käsile võtsin.
Naljaviluks tehtud pisut dekoratiivsem lahendus, milles ma ise küll end eriti kindlalt ei tunne...

esmaspäev, 5. jaanuar 2009

29 - Saabastega kass - kinnas

No see köit hoidev käsi pole päris nii kõva kui võiks.

32 - Autosarž - kinnas

Mulle meeldib ennast joonistada!
Tavaline pliiats, käbe mõnekümne minutiga ja vana hea photoshop magic, et ta soliidne ja seeeepia oleks.
edit: Vestid on ägedad! Kandke neid!

laupäev, 3. jaanuar 2009

31 - Spordipäev - Elina,

Lisan oma spordipäevapildi ka. Joonistatud brushpeniga, värvitud Photoshopis.

reede, 2. jaanuar 2009

33 - Pühadekaart - Ivar


Siinkohal ka tunnustused ja tänud kõigile Joonistajad koos blogi asjaosalistele, et mais 2008 alguse saanud üritus on tänaseni kõbus ja kõigi märkide järgi jätkub sama hooga ka aastal 2009!

Isiklikult tuleb tõdeda, et JK on kujunenud mu üheks peamiseks internetikoduks, milles toimuvaga tuleb pidevalt kursis olla, mille uuendustega tutvuda ja kuhu ka ise omapoolset lisada. Võin ka täiesti ausalt öelda, et ilma selle blogita ei joonistaks ma kaugeltki nii palju kui ma seda hetkel teen ("palju" on siinkohal muidugi väga suhteline mõiste).

Lisaks olen ma nende kuudega nii mõndagi juurde õppinud ja kõiksugu uusi töövahendeid ja nippe katsetanud. Juba ainuüksi brushpeni taltsutamine on väärt kogu kulunud aega. Loodan, et see aeg on olnud tõhus ka teile kõigile!

Laseme aga samas vaimus edasi. H U A!

neljapäev, 1. jaanuar 2009

33 - Pühadekaart - Elina,


Siin on kogumik minu sellel aastal suguseltsile-sõpradele laiali saadetud kaartidest. Kõik on tehtud värvilise kartongi peale. Sädelevate sulepeade ja kuldse tindiga ei koonerdanud.
Head uut aastat kah!