laupäev, 20. detsember 2008

Nädalateemade ideed - ootame pakkumisi!

Kõigil blogi "orgkomitee" liikmetel on kas arvutifaili või vähemalt pähe kogunenud mitmeid ideid tulevaseks nädalateemaks, osa neist juba teiste poolt ära põlatud, osa lihtsalt hilisemaks lükkunud. Sellele vaatamata läheb uute ja huvitavate teemade leiutamine aina keerulisemaks...

Seega - kellel on häid ideid, võib neid sellesama postituse kommentaaridesse kirja panna! Arutame asja ja luban, et poolehoidu leidnud ideed lähevad ka loosi.

34 kommentaari:

meelis ütles ...

HEAD LOOMINGULIST ALANUD AASTAT!
eks see vägisi teemade leidmine üks suur peavalu ole; alguses oli asi justkui lihtsam aga näib, et mida aeg edasi seda keerulisem see tundub.
Naljapärast ostsisin netist ideid teemadeks ja leidsin lehekülje mille aadress ei lase ennast kahjuks kopeerida, küll aga saab sealolevaid teemasid copy/peistida, siin siis valik neist mõnedest (olgu ka öeldud, et üsna mitmed on olnud väga sarnased meie äraolnud teemadele ja need jätsin siit välja):

-Magic bird - study bird picture/stuffed birds. Invent your own bird. Jungle background - study, draw pot plants.

-Imaginary fish - research fish in picture. Invent own fish. Study seaweed, coral, crabs - use for background. Could be a pile of fish!

-Dream - anything goes - floating in space. Odd images (see Chagall Journal Cover).

-Paintings based on emotions (just a portrait of a face) - fear, terror, real happiness, sadness, surprise, worry. A language theme? Select colours to suit mood.

-Interpreting a myth/legend/literature theme. Focus on action. Research clothing, background. Select important part.

-Environmental theme - based on tree shapes, shell design, rocks, river and trees, flowers, grasses/weeds. Research. Draw. Arrange into a design. Talk about patterns, textures. Still life of flowers in a vase and table with pattern.

-Personal theme painting - select from personal books. This has the greatest potential for inspiration of all! And the greatest range of topics. This will give the most diverse paintings of all. Need focus/background/action. Holiday fun theme. Look at list of personal language themes for ideas.

-Drawing of house (school house). Pick an interesting view. Focus. Draw part of house/school. Pick interesting area. Draw all details.

-Dance throughout the world.

-The circus clowns.

PS, viimased 2 ja legendid-mütoloogiad on ka mul enesel meeles mõlkunud......

meelis ütles ...

ja veel üks kiire uitmõte:
nagu ma aru saan on piltide ülesriputamise mõte eeskätt oma oskuste ja võimete arendamine, aga kindlasti ka enese proovilepanek uute teemade lahendamisel ja teistega võrdlemine; samas vaadates neid blogiliste töid on mul tihtipeale tunne, et klassikaline joonistusoskus jätab nii siin kui seal soovida (ma ise muide kaasa arvatud, ilma naljata)...

Mis oleks kui postitaks korra kuus üles lihtsalt portsu oma visandeid, ilma igasuguse etteantud teema või lähtekohata; tehtud siis kas natuurist või fotodelt, kiiresti või aeglaselt. Usun, et see motiveeriks eeskätt neid, kes muidu niisama oma kätt ja silma natuurist joonistamisega treenida ei viitsi, ja samas annaks
ka kõigile puhkust teema- või kompalahendustega pead vaevamast.
Kujutada võiks kõike ümbritsevat, inimesi, loomi, linde, puid, maju, kõike mis mingil määral joonistama kutsub ja inspireerib, mis on pidevalt me ümber ja mida pidevalt näeme aga mida me samas liiga vähe VAADATA oskame....
Ja kes teab - ehk on nii mõneski kiirvisandis ka peidus alge mõne uue teema või kompositsiooni jaoks...?

(Usun, et mõte on kaalumist väärt :)

Elina ütles ...

oijah, oleks mul siis igal kuul sahtlist võtta "lihtsalt üks ports visandeid". teiste omasid oleks muidugi huvitav vaadata...
samas on sel ideel hea võimalus hakata minu uue aasta lubaduseks.
Need ülalmainitud teemad on mõned ikka päris head, eks neid tuleb lihtsalt otast tegema hakata. Arhitektuuriteema võiks küll lähiajal olla,igati kasulik ja pole ammu ühtegi maja korralikult teinud. Endale vast meeldiks mingid fantaasialinnud ja -loomad.

Ivar ütles ...

Leidsin hiljaaegu taas ühe liiga hea joonistaja blogi: kahnehteh.blogspot.com

Selle tüübi (Eric Canete) pildid on ikka täiesti masendavad. Claire Wendlingu moodi, aga heas mõttes, mitte, et paistaks jäljendamisena. Seesugused joonistajad tekitavad puhast depressiooni.

Miks ma sellest üldse kirjutan (peale selle, et ka teie kõik põeksite, mitte ainult mina) - ta harrastab nn. "90 minuti pilte". Selgituseks, millega tegu:

Ta töötas paari aasta eest ühe teleanimasarja kallal, ronis poole 11-ks tööle. Kuna töö oli sedavõrd nüri ja ajudele hakkav, et "oleks tahtnud endale pliiatsi silma torgata", siis asus ta lõunapause täitma oma piltide "kritseldamisega". Teemaks, mis iganes DVD pleieris leidus või muidu pähe tuli, ajalimiidiks ca tund aega. Nüüd teeb ta hoopis huvitavamat tööd, kuid püüab ikkagi iga päev teha ka ühe 90-minuti pildi. Päris hea ja tulemuslik idee igatahes, ehk võiks meilgi siin mõnikord olla teema vabam aga piiranguks panna just ajalimiidi? Tiba teistmoodi proovilepanek ehk...

18. nov 2007 postitus, keda huvitab põhjalikumalt lugeda.

PS: Ports visandeid võiks ju ka tekkida, aga ei teki! Minu "visandid" on 90% ulatuses pigem kompa- ja karkassikritseldused, millel puudub igasugune esteetiline või meelelahutuslik väärtus, seda isegi mu enda jaoks. Ehk - ma pean enne avalikustamist väärivate visandite tootmist joonistama õppima.

meelis ütles ...

Ivar, visandid ongi reeglina ainult kiired kritseldused ja tehtudki pigem sahtlisse kui avalikuks ülespanekuks... Samas kui mõnda kritseldust ka teiste silmade vaatamise vääriliseks pead siis miks mitte seda jagada!!
Usun ja loodan, et me kõik oleme selliste isiklikuks tarbeks tehtud kritselduste hindamisel märksa leebemad kui muidu ja selle pärast eriti põdeda ei maksa.

See sinu antud blogilehekülg: kaks pöialt püsti!! Enamus on head ja mõned ülihead, eriti lõpupoole tehtud!!! Nii vähe kui ma maailma koomiksindusega kursis olen, siis mõjutusi on ta saanud vist nii Mignola'lt kui ka Loisel'ilt; paaris töös märkasin ka ilmselget mõjutust Wendling'ult, üks tundus peaaegu et plagiaat (detsember 11, 2007 - pole viimase albumit hetkel käepärast et kontrollida).

90-minuti idee: iseenesest pole paha mõte, sel juhul võiks teema nimetus olla "Duudeldus" (ingl. k. "doodle") või midagi sellist, st ilma kindla sisu ja etteantud teemata töö; asi mida ise pole harrastanud aga proovida oleks põnev... See on vist nõnda, et hakkad kuskilt otsast ilma igasuguse planeerimiseta jooni ja sheipe vedama ja lased alateadvusel ja tujul oma kätt juhtida nii nagu tuju tuleb.., midagi taolist nagu teeme mõnikord telefoniga vesteldes.
(Kardan, et kui 90 minutile veel ka sisuline piirang peale panna võib asi koost laguneda - vähemalt minu puhul kindlasti; - olen üks neid vendi, kes ühe tunni kasuliku tööle kulutatud aja kohta vajavad kolme eelnevat lisatundi, et asjal seedida lasta, seega 90 minutit stardipaugu hetkest poleks päriselt 90 minutit :)

Ivar ütles ...

Wendligu eriti ilmne mõju: PILT
Kusjuures, sain nagu aru, et ta peaks hakkama üht Hellboy kõrvaltegelase koomiksit joonistama, blogilingi saingi Hellboy foorumist.

Jah, eeltööst - plaanisin näiteks ise teha kiire kujukese, aga selgus, et enne peaks ikka tegema karkassi ja laskma seda päevakese kivistuda... :) Kuju ise võttis 4 ja pool tundi kui hilisemaid pisiparandusi mitte arvestada.

Ega, jah, ilma seedimata isegi vist suurt midagi korda saadaks. Samas, tema idee oligi selles, et lõunapausil võtta ja joonistada midagi, mis tal siis hetkel filmina (portatiivses) DVD pleieris või lugemislaual. Selles mõttes meeldiks mulle isegi kui teema oleks ka ees... Aga samas, seda saaks ju ise ka omaette proovida suvalise teemaga.

Joonas ütles ...

hmm... pean järele mõeldes tunnistama, et enamik mu blogisse tehtud pilte on valminud mitte kauem kui 90 minutit :P ma ei planeeri neid ette kuigi palju, vaid lihtsalt mõnel õhtupoolikul või ööl võtan valge paberi ette ja teen ära. eks ta ebaproffesionaalne ole, kuid kuna pean nagunii enamik osa päevast veetma midagi planeeritut joonistades/kavandades, siis on see lihtsat hea lõõgastus - vaat et nagu ilma (vasaku)ajuta joonistamine.

teemadest - kõik ülalolev kõlab hästi :)

aga võiks olla küll mingi regulaarne teema (näiteks iga kuu lõpus), kus peab isiklikku kriitikameele kraani kinni keerates positama lihtsalt elust enesest skitseeritud asju/isikuid. tunnen, et taolise skitseerimise hädavajalikkuse ja paberile jõudva tegelikkuse suhe on hetkel väga paigast ära.

üldjoontes pean väljendama tunnet, et eelneva aasta jooksul aitas blogi mind tohutult ja ei tahaks nüüd lõdvaks lasta vaid pigem veel auru juurde anda - miks siis mitte ka pisut teise nurga alt.

. ütles ...

Tere
Kõigepealt head uut!
Teemade suhtes olen eelnevatega täiesti nõus.
Sooviks veel mingit teemat seoses kätega (kuna mul kiilub nende joonistamisega alati kinni)
Huvitav oleks lihtsalt teiste lähenemine sellele teemale.
Näiteks käed kui informatsioon,
käed kui kujundid, jne.

Veel võiks kindlasti üks sarži teema olla.

Veel üks mõte:
Kui kõik üritaksid saata ja veel õigeaegselt siis oleks asi palju huvitavam ka teistele jälgida.
Blogi reeglites on nii ju kirjas.

Muidugi paluks ka proffidel ja ka mitte proffidel asju kommenteerida (arvan, et kõik kommentaarid on teretulnud)ja anda nõu kuidas oleks mingeid asju parem ja õigem joonistada ja teha.
Tänan.

Ivar ütles ...

Postitan siia mõned oma võimalike blogiteemade faili kogunenud sõnad, saate kõik arvamust avaldada või samas laadis asju omalt poolt juurde lisada:

Duell
Kolm musketäri
Hunt ja Punamütsike
Anu ja Sipsik 2009
Daam koerakesega
Guru
Viimane mohikaanlane
Libahunt
Indiana Jones
Hammer Horror
Spaghetti Western
Batman
Fembot ja omanik
Animal samurai
Triibulised sokid
Totalitarism
Veider lennumasin

Ivar ütles ...

Tegelikult sihuke teemaideeke - Meelis joonistab mõned erinevad tegelasesheibid (ovaalid-jooned-jne), või, veelgi parem, mingi stseeni/tegevuse tooriku paari tegelasega ja kõik teevad selle roughi põhjal oma puhtad variandid. Meelis ise ka.

Idee tekkis Meelise neegripaari pilti omaette remiksides.

meelis ütles ...

sinu pakutud listi lugedes, Ivar, tundub et kõik teemad on hääd ja võtaks need kõik järjest ette!!

See rufilt ettesheipimise idee: mõte pole paha aga kui mina selle tooriku välja käiksin annaks see mulle teiste ees tillukese edumaa; pigem võtan ühel oma itaallasest sõbral ja superheal joonistajal nööbist kinni ja palun temal see karkass valmis visata, siis alustaksime kõik ühelt stardipakult ja endal mul ka põnevam.

Kas see visandite postitamise mõte on endiselt päevakorral? Arvan, et kord kuus võiks selline asi toimuda, näiteks iga kuu viimasel teispäeval? Yes? No?
Hei - ja Mellaku poolt soovitud käte joonistamise mõte, mida on teisedki soovinud - see mahuks ka põhimõtteliselt vist ühe visanditeteema alla (mõnikord võiks ka visandite joonistamisel joonistatavaid objekte soovitada/suunata:-) Mis arvate?

Ivar ütles ...

Meelis -
kui su itaallane viitsib midagi valmis visata, siis anna kohe teada ja pistame järgneval teisipäeval üles!

Minu teemade listi võib ju tulevastel teemaaruteludel alati ühe silmaga piiluda...

Visandipostituse vastu pole mul midagi, ehk on endal ka kunagi midagi välja panna. Ehk...

Ivar ütles ...

Veel teemavariante ja -ideid, osa neist ise välja mõeldud, osa leitud netist teistest sarnastest blogidest. Kokku 52 teemat ehk aastajagu ideid! Tehke järele!!!

Merineitsi
Vampiir
jänesed
Aadam ja Eva
SUUR
Timukas
Futuristic
Ürgaeg
Kosmonaut
Ükssarvik

Kombitsad
Jaht
Jaapani nõmedaim koletis
Surm ja neitsi
Amor
Samurai "keegi"
Merlin
Dracula
Zombie!
Gladiaatorid

Maffia
Salaagent
Sina saja-aastasena
Holmes ja Watson
Naksitrallid
Korsett
Brutaalne ürginimene/Neandertaal/Koopainimene
Clint Eastwood
Printsess
Loomade kuningas

Barbar Conan
Pimp My Ride
Noa laev
Ära vaata selja taha!
Võõrleegion
Jaht
Marilyn
Rannas
Sky Doll
Jaanituli

Viikingid
Lara Croft
Minotaurus
Voodoo-nukk
Totoro
Haldjas
Ninasarvik
Hirmus elukas
Kung Fu
Asterix ja Obelix

Lumeinimene
King Kong

Elina ütles ...

Peale seda, mis Ivar siin veel välja pakkus, võib nüüd paar aastat küll mureta olla. Ise lisaksin omalt poolt veel sellise teema, kus peab mingit konkreetset kunstniku stiili matkima. Ja igasugune kuulsuste joonistamine/ saržitamine on ka põnev. Mina saja aastasena muudaks vast- mina 60 aastasena, siis saab ka reaalselt 60-sena võrrelda, kuidas välja kukkus. Mitte et keegi meist siin 100 aastaseks ei peaks elama aga...

Soprano ütles ...

http://www.terribleyelloweyes.com/ lehel on PALJU joonistusi kuulsast lasteraamatust ja tulevasest filmist Where the Wild Things Are. Joonistage ka oma metsakollid. :)

Ivar ütles ...

Põhimõtteliselt - miks mitte!
Samas, lehitsesin ja lugesin selle lasteraamatukese RR-s läbi ja - ega ma eriti aru ei saanud, millest all the fuzz. Kui keegi teab, võiks ära seletada, miks see raamat omasuguste seas NII eriline on?... Muidugi, graafiliselt on ta vaieldamatult meisterlik. Aga... ma ei tea, kui oleksin seda lapsena lugenud, oleks see mulle mingi kestva mulje jätnud...

Ivar ütles ...

Teemaettepanekuid (lihtsalt, et meelest ei läheks):

Hitman
Kummaline lemmikloom
Merineitsi
Kohvipaus
Space Cowboy
Grammofon/Leierkast
Mask
Steampunk (keegi)
Liivakell
Suli ja võmm

Ivar ütles ...

Veel teemaideesid:

Saba ja sarved
Merekoletis
Seened
Kuutõbine
Kapten Nemo

Ivar ütles ...

Veel teemasid -

Nabatants
Bollywood
Paper doll (?)
Taevas ja Põrgu
Veider paar
Lend
Noa laev
Zombied
Halb idee
Putukad
Robinson
Indiana Jones
Tänavamuusikud

Ivar ütles ...

3 musketäri
Tätoveering
Kitarrist
Kohting
Kloon
Lambakari
Vanalinn
Dekameron
Keskaeg
Kanuumatk

Morgie ütles ...

Pakkusin juba välja Avatari ja Lemmikraamatu tegelase, lisaks tuli mõte, et MAASTIK võiks ka olla kena teema, millega annaks päris hästi mängida.
Kreisim mõte on Anatoomia - mida iganes keegi selle all mõistab.

uniliis ütles ...

Näkineiut pole vist teemade hulgas olnud? (Mul tuli üks päev paberile üks 'kõrk näkineid'...)

Elina ütles ...

Merineitsi on suht sama, mis näkineid ja see teema on meil täitsa olemas 64. numbri all.

Ivar ütles ...

Kõik senised teemad on paremal sildiveerus järjekorras näha. Neid ikka on juba üksjagu olnud...

uniliis ütles ...

OK, siis mul jäi lihtsalt kahe silma vahele .------. Tänud :)

Morgie ütles ...

Unistaja/unistus
Liikumine/sport
Ornament
Aaped/tähed /vigurtähed
Sümmeetriline
Soeng/mood

Morgie ütles ...

On veel paar nädalateemat välja pakkuda:
Fotograaf
Plaadiümbris (kas olemasolevale või fiktiivsele muusikaplaadile)

Ivar ütles ...

Eesti Vabariigi teise tulemise kolmanda aastakümne esimesel päeval: järgmise nädalateema mõtlesin ma täna välja. See on inspireeritud ühest isikust ja seotud Eestiga. Ehk siis nagu sarž või portree või mis iganes, teema nimeks saab isiku nimi. Ülehomme teema üles!

Melian ütles ...

Kas joonistajad tahaksid ulmeajakirjale Reaktor mõne reklaampostri disainida? Nõudeks on A4-suurune, mustvalge ning veebiaadressi www.ulmeajakiri.ee sisaldav plakat.
Kui nädalateemaks ei sobi, siis ehk on keegi eraldi nõus kätt proovima.

Lisaks otsib Reaktor kaanekujundajaid ning illustraatoreid. Huvi korral võib kontakteeruda ilumae@gmail.com

Ivar ütles ...

No teoorias ma ju võiksin siia teha teema "Ulmeplakat", selle alla viitsiksid EHK need, kes kunagi varem midagi sellist juba teinud, ka midagi postitada...
See, millist tasu autor oma pildi kasutamise eest tahab, tuleks siis tema endaga kokku leppida.

Unknown ütles ...

sooviks pilte Ninasarviku poolt Lasnamäe kellatorni avamise kohta.
Kuna tahaks mingit motiivi õhukesele lehtmetallile saada, siis võiks pilt olla pigem siluett ja võimalikult lakooniline

Kärt ütles ...

Idee. Pakun teemaks Doctor Who. Esiteks on Doktori enda variante mitu, millega annaks mängida (mõni neist vägagi värvikas) ning 50 aasta vältel (2013 on sarja juubeliaasta) on igasuguseid karvaseid ja sulelisi sarjast läbi käinud, kellest inspiratsiooni ammutada.

Kirjasvig ütles ...

Ka idee: Alati on lahe vaadata joonistusi, kus joonistajad iseend tutvustavad. Et autoportree teema on juba läbi käinud, siis võiks ju joonistada ka midagi, mis joonistajat vast isegi rohkem iseloomustab, kui nägu. Nimelt töölaud/töökeskkond.

Anonüümne ütles ...

I would like to contact some of the artists from
ESMASPÄEV, 14. JUULI 2014 190 - Subkultuurne siil

admin (at) distro.ee