pühapäev, 12. oktoober 2008

Vahepala - kunstnikuviktoriin!

Vanematekodus käies jäid silma kolm ajakirja "Pikker" esimest numbrit, mille kunagi lapsepõlves leidsin ja kõrvale panin. Paistab, et hiljem iga kahe nädala tagant ilmunud ajakiri oli algselt kuukiri, esimene number on pärit juunist 1957, järgmised juulist ja augustist. (Kui lõpuni korrektne olla, ilmus "Pikker" algselt vist ajalehe "Rahva Hääl" lisana või rubriigina, aga iseseisva ajakirjana alustas see siiski aastal 1957.) Kasutasingi juhust ja skännisin pisut arhailist pildimaterjali. Siin on kolme avanumbri kaaned:

Ja nüüd: VIKTORIIN!

Järgnevate, just neist ajakirjadest pärit karikatuuride autoriteks on kolm kõigile teada-tuntud karikaturisti. Vaatame õige, kuis läheb siinsetel joonisässadel nende tuvastamine...
;-)

Seega, küsimus - kes on need kolm kunstnikku, kes on alloleva seitsme karikatuuri autorid? Ja kes joonistas millise pildi? Vastus pange kirja antud postituse kommentaaridesse, selguse mõttes vast nii, et iga number-kunstnik paar asuks oma kirjareal.

Kõige edukam arvaja auhinda ei saa, küll aga võib ta ennast järgnevatel tundidel-päevadel eriliselt hästi tunda!
:-)

8 kommentaari:

Elina ütles ...

Mina pakun, et 7 on Valter. Kui seegi täppi läheb... pole selle ajastu karikatuure eriti uurinud.

Joonas ütles ...

Pakun hetkel ilma kuhugi vaatamata ja stiilisarnasusi otsimata:

1. E. Valter
2. R. Tiitus
3. R. Tiitus
4. Gori
5. R. Tiitus
6. Gori
7. E. Valter

Tegelt kahtlustan ka mingit tõmmekat...

meelis ütles ...

minu pakkumine:
1. Valter
2. Hiibus (või hoopis Valter?)
3. Hiibus
4. Tiitus
5. Hiibus (meenub, et seda olen näinud hiljuti, seega selle punkti võib mult maha võtta:-)
6. Tiitus
7. Valter

R.Tiituse käekirja võib vist eksimatult ära tunda, teiste tuvastamine osutus raskemaks, kuna nende käekiri tolleks ajaks alles arenemisjärgus ja väljakujunemata.

Lihtsamaks tegi ülesande see, et tuvastamiseks oli ainult 3 persooni; poleks seda ees olnud oleks vist veelgi nimesid pakkunud.
Tore üritus, Ivar ja paluks veel selliseid silma- ja mäluviktoriine!!

Ivar ütles ...

Kas ootan veel või teen kokkuvõtte?... :)

Joonas ütles ...

Ah et 5 on kindlalt Hiibus...? No sel juhul olen küll haleda tõmmeka saanud ja pean saba jalge vahel ikkagi vist postitama turistiteemasse pildi, mille kohta Elina ütles pahameelt väljendades, et see on mingi Hiibuse nali! :D

Jah, tegelt vaatasin kohe pärast oma pakkumist, et nr 6 on Tiitus, kuna tegelane on esimese EV ajal tuntud Tiituse koomiksitegelase Tosslemi näoga.
Järelikult siis ka 4 peab Tiitus olema - ülahuul reedab.

2, 3 ja 5 on minu jaoks tegelt täiesti võõras stiil.

Aga Gori oli esimese Pikri ajaks juba surnud (või siis vabasurma läinud pärast piinamist...)

No ma ei tea, kui Ivar kribeleb kokkuvõtet tegema asuda, võib ilmselt Meelist õnnitleda :)
Aga jah - veel viktoriine!

Ivar ütles ...

Okei, ma teen siis kokkuvõtte ära. Seega,

KES EI JÕUDNUD OMA LAHENDUST PAKKUDA, AGA TAHAKS SIISKI ARVAMIST PROOVIDA, VÕIKS JÄRGMIST POSTITUST LUGEDA ALLES SIIS KUI OMA VARIANT PAIGAS.

Ja tegelikult võib ju oma variante siia ka takkajärgi postitada, lihtsalt mainides, kuidas endal arvamine läks. Ja võib muidugi ka pilte kommenteerida!

Ivar ütles ...

Jah, mis siin ikka keerutada, Meelis pani 100 % täppi. Väike vihje on tegelikult "Pikri" esikaantel - ühel on natuke näha signatuuri HH ja siit võib miskit tuletada.

Kogu selle viktoriinikese lähtejõuks oligi avastus, et Hugo Hiibus, kelle stiili ma olen kogu oma teadliku elu jälestanud, oli noorpõlves täielik Tiituse ja Jenseni kloon. (Ei hakka siinkohal pikemalt manama tema pugejalikke ja lömitavaid kapitalismi "põrmustavaid" pilte, millel "kapitalistlik sõjard pomm taldrikul", "kapitalistlik sõjard pomm koerana paela otsas", jne jne jne, mis täitsid kahekaupa minu meelest mitme aastakäigu "Pikrite" tagakaasi; ei hakka ka sõimama tema küündimatud ja naljakaugeid olmekarikatuure.)

Ühesõnaga, kunagi koosnes eesti karikatuur pea sajaprotsendiliselt vanade korüfeede stiili kopeerijatest, variatsioonid ja stiililine mitmekesisus tekkis alles mõnevõrra hiljem. Muuseas, ka Gori EW-kriitilised pildid kõlbasid "Pikris" ära trükkida...

Heal meelel teeks hiljemgi midagi samalaadset. Tõsi küll, mis ja kuidas, ei oska hetkel öelda. Ehk näiteks kümmenkond pildiga ja pildita küsimust koomiksi- ja animatsioonivallast...

meelis ütles ...

thanks, Ivar,
ehkki pean tunnistama et kui ma polnuks 100%kindel, et 1 kunstnikest oli Hiibus, oleksin ka teiste piltide autorite tuvastamisega kõvasti hätta jäänud. Seega mitte eriti aus "võit" siin.

PS, Jaan Jensen, kellest noorem generatsioon pole midagi kuulnud ja kes tollal tegi lausa õõvastavate sisudega poliitilisi karrikatuure, oli tegelikult superhea käega vend, ostsin hiljuti ühe tema karrikatuurikogumiku.... Kui keegi suudab piltide sisulise koha pealt silma kinni pigistada ja uurida tema stiili, siis see on väga proff ja mitmeski mõttes õpetlik.

Osati tollal veel joonistada! (Oli muidugi tollal ka koole, kus joonistamist veel õpetati:-)