neljapäev, 14. august 2008

16 - Tarzan

Seekordne teema on Edgar Rice Burroughsi järjeloos aastal 1912 ilmavalgust näinud metsmees, ahvide kasvandik, elevantide sõber ja krokodillide kiusaja

Tarzan on seigelnud nii pulpromaanides (mille kooperatiiviaegsetest raamatutest võiks Joonas toonase lugejana paljutki pajatada), koomiksites kui kus iganes. Omaette nähtus on Tarzani filmid, nende seas eriti superujuja Johnny Weissmülleriga tehtud tosinkond filmi. Esimene neist - Tarzan The Ape Man - valmis aastal 1932 ja vähemalt esimesed kuus, mis MGM märgi all tehti, on kõik tõeline klassika. Siin oli esmakordselt Tarzani kaaslaseks ahv Cheeta (kelle 76. sünnipäeva tähistati 9. aprillil 2008!), ka kõlas just siin esmakordselt Tarzani legendaarne lahinghüüd.

Siinkirjutaja jaoks on Tarzani filmidel tõeliselt nostalgiline maik juures - olin lasteaiaeas kui Soome tv igal pühapäeval neid näitas. Kusjuures metsikus koguses, nii filme kui peaosalisi oli ikka tõeliselt palju.

Tegelikult kannatavad Weissmülleri Tarzanid ka tänapäeval edukalt vaadata. Taustaprojektsiooniga efektid on küll moodsale silmale lõbusalt läbipaisvad, kuid Hollywoodi tsensuuri algusaegadel (ja enne seda) tehtud lood on kohati ikka päris väljakutsuvad ja muhedad. Et siis selliseid filme vaadati pätsuaegses Eestis... Tarzani kalli kaaslase Jane'i kehastaja Maureen O'Sullivan on seejuures kuumem kui enamus tänapäevasesid staare ja starleteid.

Seega, joonistagem Tarzanit! Ei mingeid piirangud, kõik vähegi teemakohane on lubatud.

Tähtajaks on teisipäev, 26. august.

Ja alaväärsuse arendamiseks siia lõppu veel mõned Frank Frazetta Tarzanipildid:

0 kommentaari: