reede, 22. mai 2009

38-1/2 - Visandid II - Joonas



Inspireerituna Elina, Meelise ja Eikellegi viimase aja postitustest, panen siia ka mõningaid visandeid. Peamiselt on need valik möödunud kuul tehtud vaatlustest nii kodus kui ka külas. Nagu Meeliski, meeldib mulle mõnikord ekstreemseid "võtteid" püüda, näiteks Eurovisiooni vaadates, kus kaamera ega selle ees olija ei püsi kuidagi paigal. Kergelt massohistlik on, kuid samas ka hasartne. Päriselu inimesi on siiski igeti etem visandada ja neid on siin muidugi ka rohkem.

Eks selle visandamisega ole nii, et käib peal hookaupa. Kuid püüan kõigest väest sellest halvast harjumusest - mitte reguraalselt visandada - vabaneda. Selleks on kõige enam mind viimasl ajal innustanud tegelikult raamat nimega Drawn to Life, mis koondab Disney "kõige paremini varjatud saladuse" animaator-õpetaja Walt Stanchfieldi õppesõnu. Ma muretsesin antud verivärske trükise kaks köidet teatud kahtlustega, kuna haip ulatus taevani ja põlise skeptilise eestlasena kipun sellistest asjadest pigem eemale hoiduma. Raamat aga osutus oma kuulduste vääriliseks ja vajaks tegelikut eraldi postitust tutvustamiseks. Panen siia hetkel kaks illegaalselt skännitud lehekülge teemast, mis seostub antud postitusega...

1 kommentaari:

meelis ütles ...

tekkis 2 mõtet sinu sketshe vaadeldes, Joonas:
1 - mõned kiired ühe hingetõmbega asjad mis su visandite vahele on ära eksinud on kõvasti terviklikumad, hoogsamad ja paremad kui ülejäänud; naljaviluks katseta visandeid, kus joonistamiseks kulunud aeg on viidud miinimumini, ütleme umbes 5 sekundini või kui oled kõva mees siis veelgi lühemaks. See võimaldab haarata poosi kui TERVIKUT, mitte kui üksikosadest kokkumonteeritud figuuri. Ka olen ise avastanud, et mida vähem pliiatsit kiirvisandi puhul tõstad, seda parem, võid katsetada ka visandada pliiatsit ÜLDSE paberilt tõstmata ja vaadata mis saab. Olgu öeldud, et selliste mängude mõtteks polegi niivõrd lõpptulemus kuivõrd see protsess ise ja uute võimaluste avastamine ja proovimine.
2: kiirvisanditele vahelduseks võta aeg maha ja proovi analüüsida ja selgeks saada mõned olulised detailid, nagu seda on inimeste käed ja jalalabad näiteks; joonista neid erinevatest rakurssidest ja leia nende joonistamiseks nn shortcut'id - lihtsate loogiliste sheipidega tehtud võtted mida saad hiljem kiiresti oma visandites kasutada.
PS, need W. Stanchfield'i asjad on super! Mul on ports ta kopeeritud ja köidetud käsikirju! (ta on üks neid vendi, kes animaatorina teoorias oli kõvasti parem kui praktikas:)