reede, 15. mai 2009

Ehk illustreerida?

Tere, joonistalgulised!

Pakkusin hiljutises netivestluses orgkomiteele välja idee ja mõtlesin nüüd, et ehk võiks ka laiemalt asja kohta arvamusi uurida:

Kuidas blogis pilte joonistavad inimesed suhtuksid ideesse kui kambaga mõni üldtuntud (muinas)lugu ära illustreerida? Kujutaksin asja ette nii - võtame mõne kõigile tuntud lüheldase loo, "Punamütsikese" näiteks. Paneme paika illustreerimist väärivad hetked, jagame need omavahel ja kui pildid valmis, postitame siiasamasse blogisse illustreeritud jutukese.

Asi muidugi vajaks kõvasti koordineerimist ja mõtlemist ja ma pole lõpuni kindel, on see kõik üldse vaeva väärt... Samas, ideed kohandades võib ka lihtsalt vahel nädalateemaks valida mõne loo või raamatu illustreerimise. Ja see mõte ise oli ka mõeldud vaheldusena tavapärastele nädalateemadele.

On mõtteid või arvamusi?

6 kommentaari:

meelis ütles ...

idee pole paha, samas tekib kohe küsimus tegelaste visuaalse järjepidevuse osas; kui tahta seda lõpuks ühte ritta panna võib tekkida suur segapuder nii stiilide kui tüpaazhide osas. Ehk väärib kaalumist hoopis mõte valida välja 1 koht jutust ja vaadata kuidas blogilised SEDA ühte ja ainumast erinevalt lahendavad. Sel juhul tuleks deadline muidugi täpselt paika panna, sest karta on, et ajaliselt hilinejatele võivad ülespandud tööd segama hakata.
Igasugused põnevad ja mängulised üritused kuidas meie blogirahvast kokku viia ja koos midagi tegema panna on ses suhtes alati teretulnud!

Ivar ütles ...

Eks ma seda segaputru tegelikult loodaksingi...
:-)
Muidugi, see pole minu idee, seesuguselt illustreeritud raamatuid on vast Eestiski ilmunud.

Lihtsalt, oleks mõnna, kui siin blogis tekiks vahelduseks muudki lisaks kaootilistele üksikpiltidele.

No näiteks - võiks ju lõbus olla kui teha teema "Värviraamat", kus kõik joonistaksid mingil teemal mitte lihtsalt pilte, vaid musta kontuuriga pilte, mida väikesed põnnid värvida saaksid. Siis saaks neist kasvõi allalaetava pdf-faili teha ja üles riputada... Arvestades, et ma ise pole tänapäeval vist ühtegi mõnusat värviraamatut näinud (kui mina väike olin, ilmus pikk sari looma- ja taimeteemalisi), võiks see ehk isegi leida tänuväärseid allalaadijaid...

ja üldse, kuidagi vaheldusrikkam võiks see eluke siin blogis olla. Ning - miks neid joonistajaid ikkagi NII vähe on?

Elina ütles ...

mina ühte pikka lugu ei teeks. siis läheks tegelaste äratundmiseks jne tiba raskeks. pigem teeks mingi a la täheraamatu- et iga tähe juurde teeb igaüks oma äranägemist järgi pildi. Ei pea ju olema hullult titekas. Võikski olla selline kiiksuga vms. Igaüks võtab 2-3 tähte ja...Ühtlasi oleks potensisaalne võimalus seda ka kirjastada. Raha eest sõidamne KÕIK Pariisi! Kuigi nii suured need honorarid vist ka pole...aga Ivar, head pariisitamist sulle ilma meieta.

Aleksander Rostov ütles ...

Mina tahan A, N ja K!

Ivar ütles ...

Elina messi lugemine andis sidebaris olnud AR-i krüptilisele messile mõtte! Ja see on päris hea mõte! :-)
Ainult et... jah, kiiksuastme peaks enne kokku leppima. Või ka mitte, tuleks nagu tuleks? Põhimõtteliselt ei keela ju keegi igal huvilisel terve isikliku ja ühtlase tähestiku tegemist.

See üritus võtaks siis ilmselt aega mitu nädalateemat... Aga kuidas täpselt, mina küll ei tea.

Ivar,
(mõttes ikka JK-s, nädalakeseks Bastille'i lähistelt, vihmakrabina ja Raadio 2 saatel)

k. ütles ...

Tervist kõigile !

Aaga kas te olete mõelnud nt sellisele lahendusele (Punamütsikese-taolise jutu illustreerimiseks), kus illustratsiooni all oleks väike kirjeldus, mis stseeniga selles pildis tegu oli ? See võiks olla nt üks terviklik (kuid lühike) lause jutust endast või siis midagi lühemat ("...ja punamütsike ehmus koledasti")

Sellisel juhul oleks (ehk ka mingid suuruse parameetrid ette anda ?) vähemalt üks pilte siduv konstant, vaatamata eri stiilidele.

Väheke teisest žanrist küll jah, aga niimoodi oli see lahendatud ühes veidi kogukamas E.A. Poe kogumikus (kus on täitsa hullud need Beardsley ja Clarke'i illustratsioonid).

Kui aga kõik pildid koos ja siin kommenteeritud-lahatud-ümber joonistatud, siis saaks tekitada joonistajad.blogspotile sõsarblogi, kuhu riputada üles valminud pildid loogilises järjestuses - sel puhul poleks liiga suurt tähtaja-pinget kah .)